StoryEditorOCM
4 kantunaČISTOĆA POKRENULA RECIKLAŽNI PROJEKT:

Crno dobiva prve čipirane kante s podacima korisnika, tko ih manje bude praznio, a više odvajao otpad, bit će mu jeftinije!

Piše M. Kalajžić
10. travnja 2019. - 19:36

U skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom, u četvrtak 11. travnja 2019. godine Čistoća d.o.o. započinje s postavljanjem čipova u spremnike za otpad na području Grada Zadra.

Postavljanje čipova na spremnike za miješani komunalni otpad (zeleni spremnik), kao dijelu novog elektroničkog načina obračuna usluge odvoza miješanog komunalnog otpada započet će u Mjesnom odboru Crno u četvrtak 11. travnja 2019. godine u jutarnjim satima. Za sve ostale mjesne odbore Zadra korisnici će biti pravovremeno obaviješteni.

- Plan nam je u šest mjeseci podijeliti čipove po svim mjesnim odborima, zaključno s Kožinom i Petrčanima. Čipiramo zelene kante za miješani komunalni otpad, nabavili smo opremu i krećemo sada u instaliranje tih čipova. Za odvajanje otpada mi sada koristimo namjenske žuto-plave vrećice koje će ići u povijest kad preko europskih fondova dobijemo posebne kante za reciklažni otpad. Radi se o žutim kantama za ambalažu i smeđim kantama za biorazgradivi otpad – kazao je direktor Čistoće Dragan Maračić koji vodi ovaj, možda i najznačajniji, projekt u povijesti zadarskog komunalnog poduzeća. On je objasnio i na koji će način građani odvajati otpad:

- Odvoz za žute i smeđe kante bit će besplatan, dok će se pražnjenje spremnika za miješani komunalni otpad naplaćivati i to prema broju pražnjenja. Cilj je da se što više otpada prikupi u iskoristivom i razgradivom obliku, a da bude što manje miješanog komunalnog otpada čije će se zbrinjavanje naplaćivati i to tako da bude barem 50 posto odvojivog otpada. Postojeće zelene kante izrađene su prema određenim normama i u njima već postoji jedno mjesto u koje će se utisnuti čip koji će sadržavati i podatke o korisniku. Kad sve bude kompletirano sa žutom i smeđom kantom, mi ćemo svakoga mjeseca znati koliko je otpada prikupljeno i ispostavljati račune za točan broj pražnjenja spremnika sa miješanim komunalnim otpadom. Tko manje prazni te kante, a više odvaja otpad, bit će mu jeftinije – ističe Maračić.

No što je s prikupljanjem otpada u stambenim zgradama, gdje korisnici nemaju svoje kante već zajedničke kontejnere? - pitali smo direktora Čistoće.

- Ista je stvar i s kontejnerima za stambene zgrade. Tamo će se dodatno dijeliti još dva spremnika, žuti i smeđi, a zeleni kontejneri bit će čipirani. To su zajednički spremnici stanara kojima će se računi ispostavljati prema udjelima što je sadržano u našem cjeniku – dodao je Maračić.

Kako je dodao, očekuje se da bi čitav sustav profunkcionirao do konca ove godine, čime bi se prikupljanje otpada u Zadru organiziralo na znatno bolji, ekološki način.

24. travanj 2024 01:57