StoryEditorOCM
4 kantuna23 GODINE NAKON POČINJENJA ZLOČINA U KARINU GORNJEM

Vrhovni sud RH ukinuo oslobađajuću presudu Stevanu Lakiću

Piše B.S.
12. travnja 2019. - 23:30
vrhovni_sud1-300611

Vrhovni sud RH ukinuo je presudu kojom je Županijski sud u Zadru prošle godine oslobodio optužbe 49-godišnjeg Stevana Lakića, hrvatskog državljanina srpske nacionalnosti, da je dan nakon akcije Oluja 1995. godine automatskom puškom ubio 68-godišnjeg rođaka i susjeda Srđana Lakića u Karinu Gornjem.
Oslobađajuća presuda Lakiću, kojem se u Zadru drugi put sudilo u odsutnosti, ukinuta je nakon žalbe Županijskog državnog odvjetništva u Zadru koje smatra da za optužbu koja Lakića tereti za teško ubojstvo postoje dovoljno dobri dokazi.

Županijski sud u Zadru oslobodio je, naime, Lakića optužbe smatrajući da osim iskaza supruge ubijenog, ne postoje drugi dokazi koje ga terete za ubojstvo, te da iz podataka u spisu uopće ne prozilazi da je usmrćen vatrenim oružjem, kao i da se to ne može vidjeti na fotografijama, jer je tijelo u ljetno doba bilo neukopano, te u poluraspadnutom stanju.
Tužiteljstvo međutim smatra da, iako se radi o svjedocima po čuvenju, oba potvrđuju da im je supruga ubijenog rekla da je upravo Stevan ubio njezinog muža, s tim da je jednom od njih rekla i da ga je “pokosio rafalom”.

Županijski sud u Zadru sada u novom postupku mora iznova provesti dokaze, te utvrditi jeli se na mrtvom tijelu koje je više dana bilo izloženo ljetnim temperaturama samo golim okom moglo utvrditi jeli ubijen iz vatrenog oružja.
Odmah nakon Domovinskog rata Lakić je na Županijskom sudu u Zadru u odsutnosti osuđen na 15 godina zatvora. Srbija ga je nakon uhićenja 2013.odbila izručiti pod obrazloženjem da ima izbjeglički status te time zakonom i Ustavom garantiranu jednakost međunarodne zaštite sa građanima Republike Srbije.
Vrhovni sud RH u međuvremenu je ukinuo tu presudu, pa je suđenje Lakiću, koji je u međuvremenu podnio i zahtjev za obnovom kaznenog postupka, što mu je odobreno, krenulo ispočetka. U tom je postupku oslobođen krivnje, no Vrhovni sud je međutim i tu presudu ukinuo, te vratio slučaj na novo suđenje.
Lakićevi poznanici iz Karina Gornjeg, sada umirovljenici Željko Rogić i Serđo Lakić svjedočili su u postupku prošle godine. Rogić je posvjedočio kako je nakon "Oluje" suprugu ubijenog Srđana, Stanu Lakić zatekao u dvorištu kuće kako plače.

- Rekla mi je da joj je muž ubijen. Plakala je i ispričala da ga je ubio Stevica Lakić jer ovaj nije htio ići s njim u zbijeg već je ostao čuvati ovce - rekao je Rogić tada na sudu.
Serđo Lakić je dodao kako je kako je Stana Lakić njegovom sinu rekla da ga je rafalom pokosio "Ćevo".

- Moj sin koji je tada bio u benkovačkoj bojnoj, pa je navratio do njihove kuće jer su nam oni čuvali stvari, a mi smo morali izbjeći zbog rata. Stana mu je kada je došao rekla da joj je supruga ubio "Ćevo", što je bio nadimak Stevana Lakića. Tamo sam poslije nakon što me nazvao sin ubijenog iz Australije otišao sa pogrebnim poduzećem i dva policajca. Oni su pronašli pokojnika. Tijelo je već bilo u poluraspadnutom stanju i dosta je zaudaralo tako da se nisam približavao i nisam vidio rane. Stana je mom sinu rekla da ga je Stevan pokosio rafalom - posvjedočio je Rogić, te dodao kako je Stevana Lakića poznavao dok je bio mladić.

19. travanj 2024 22:48