StoryEditorOCM
4 kantunaPRODULJEN PRITVOR UBOJICI SA ZRĆA

"Douglas će pobjeći iz Hrvatske jer je i nakon počinjenih djela pobjegao, te je brijanjem glave djelomično promijenio fizički izgled nakon čega je zatečen na međunarodnom aerodromu!"

15. travnja 2019. - 23:25
privodjenje

Britanac Kane Douglas (26) optužen za ubojstvo Uga Wilsona (2&) i pokušaj ubojstva ispred noćnog kluba na Zrću i dalje ostaje u zatvoru u Zadru u kojem se nalazi od 29. lipnja prošle godine kada je uhićen prilikom bijega u splitskoj zračnoj luci.

Douglas je preko svojeg odvjetnika iz Zadra Borisa Radmana tražio ukidanje pritvora, no Vrhovni sud mu je ovih dana odbio žalbu i potvrdio rješenje Županijskog suda u Zadru koji mu je pritvor odredio do pravomoćnosti presude, s tim sud svaka dva mjeseca do njezinog izricanja mora ispitivati postoje li zakonski uvjeti za produljenje pritvora.
Smatrajući da su time počinjene bitne povrede odredbi Kaznenog postupka, te je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanja, Radman je tražio da se to rješenje preinači na način da se protiv Douglasa ukine istražni zatvor i da se odmah pusti na slobodu uz eventualno određivanje mjera opreza.

Vrhovni sud je, međutim, procijenio da je zadarski sud s pravom isključio mogućnost zamjene istražnog zatvora blažim mjerama. Utvrđeno je, naime, da postoji velika mogućnost da će Douglas pobjeći iz Hrvatske jer je i nakon počinjenih djela na Zrću pobjegao s mjesta događaja na motociklu, te je brijanjem glave djelomično promijenio fizički izgled nakon čega je zatečen na međunarodnom aerodromu.

- Kada se pored navedenog ima u vodu da je okrivljenik državljanin Ujedinjenog Kraljevstva, u Hrvatsku je došao u vrijeme turističke sezone i ni na koji način nije povezan s njezinim teritorijem, opravdana je bojazan da će on puštanjem na slobodu pobjeći i time osujetiti vođenje ovog postupka- navodi se u rješenju. Također je utvrđeno da će Britanac boravkom na slobodi nastaviti s činjenjem kaznenih djela, iako pravilno žalitelj navodi da nije osuđen 14 već četiri puta.
- Taj podatak nedvojbeno upućuje na zaključak o neusklađenosti njegovog ponašanja sa zakonskim i društvenim normama, navodi se.

Zadarsko tužiteljsvo Britanca tereti da je 27. lipnja 2018. oko 5,30 sati, ispred noćnog kluba na plaži Zrće "nakon kratkotrajnog provociranja i svađe" sa žrtvom i dvojicom njegovih prijatelja 27-godišnjem Britancu zabio oštri predmet u lijevu stranu prsišta pa je "uslijed presječene vene i aorte iskrvario i preminuo".

U trenutku kad je jedan od prijatelja priskočio u pomoć oštećeniku Douglas je, tvrdi tužiteljstvo, "i njemu oštrim predmetom zadao više ubodnih rana u torokalni dio leđa i desnog bedra uslijed čega je došlo do otvorene rane prsnog koša (teška i po život opasna ozljeda), a život mu je spašen žurnom liječničkom intervencijom". Tereti ga se da je potom oštrim predmetom zamahnuo prema drugom prijatelju, ali ga nije pogodio u vitalni dio tijela nego u lijevu natkoljenicu i potkoljenicu uslijed čega je zadobio otvorenu ranu bedra i ubodnu ranu lijeve potkoljenice. Uhićen je prilikom pokušaja bijega u splitskoj zračnoj luci. Kako bi prikrio identitet prije bijega je ošišao gustu crnu kosu i obrijao glavu.

15. travanj 2024 03:56