StoryEditorOCM
4 kantunaSTANOVNICI PLOVANIJE I DALJE BEZUSPJEŠNO VODE BITKU PROTIV BAZNIH STANICA

HAKOM provodio mjerenja, a građevinskoj inspekciji prijavljena i Zadarska nadbiskupija

Piše Iva Ivanac
16. travnja 2019. - 10:40
hakom5-150419

Stanovnici Kožinskog prilaza na Plovaniji od početka veljače, čini se, bezuspješno vode borbu protiv nove bazne stanice koja je postavljena na krovu privatne kuće točno preko puta njihovih stambenih zgrada. U početku su mislili da vlasnik gradi novi dimnjak, no ubrzo su shvatili da je riječ o još jednoj baznoj stanici u njihovu susjedstvu. Za prvu stanicu nisu ni znali da im je pod nosom, sve do otkrića Slobodne Dalmacije u listopadu 2018. godine, jer se preko deset godina skrivala, i još uvijek se skriva, u zvoniku mjesne crkve sv. Josipa.

Ono što su uspjeli u skoro dva mjeseca postići jest to da je u ponedjeljak na teren izašla ekipa HAKOM-a (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) koja mjeri elektromagnetska polja. HAKOM-ovci su ispitivali jesu li elektromagnetska polja u granicama normale, a rezultati mjerenja bit će i poznati u idućim danima.

- Sve je ostalo isto, ništa se nije promijenilo niti konkretno dogodilo. Nismo se pomakli s mrtve točke - složni su stanovnici Plovanije. Od mjerenja koje se održalo u ponedjeljak ne očekuju puno, kažu nam da ih je strah da će se postojeće stanje jednostavno "zacementirati" i da se ništa novo neće napraviti.

U cijelu priču oko baznih stanica na Plovaniji uključio se i odvjetnik Antonio Vedrić, također jedan od stanovnika Kožinskog prilaza, koji je podnio zahtjev prema građevinskoj inspekciji za provjeru zakonitosti gradnje, odnosno opravdanosti postavljanja baznih stanica.

- Provjerom na internetskim stranicama vlasničkog lista ne vidi se da je priloženo rješenje o izvedenom stanju, odnosno rješenje o legalnosti. Međutim, to ne mora značiti da je objekt nelegalan, ali inspekcija bi takve stvari trebala provjeriti. Zahtjev građevinskoj inspekciji podnio sam 11. veljače, ali još uvijek nemamo odgovora na to - govori odvjetnik Vedrić i dodaje kako je prijavu bespravne gradnje podnio za objekt koji se nalazi u ulici Kožinski prilaz, ali i za baznu stanicu koja je postavljena u zvoniku crkve sv. Josipa.

- Vezano za baznu stanicu u crkvi sv. Josipa kontaktirao sam i Zadarsku nadbiskupiju, međutim, nikakav konkretan odgovor nisam dobio. Prije svega me zanimalo kada će se maknuti bazna stanica, a njihov odgovor nije bio nimalo konkretan, zapravo se dalo iščitati da oni samo čekaju završetak ugovora. Nakon toga sam podnio i požurnicu građevinskoj inspekciji, međutim, o tome još, kako se kaže, ni traga ni glasa - kaže odvjetnik Vedrić, koji je pokušao doznati kod kojeg se inspektora nalazi predmet kako bi ga upitao u kojoj je fazi provjera, međutim, takav podatak nije uspio saznati.

- HAKOM-ova mjerenja mene i ostale stanovnike ulice uopće ne zanimaju. Zanima nas je li njihovo postavljanje sukladno zakonu. Vrijeme je da građevinska inspekcija napravi svoj posao, pogotovo zato što je riječ o naseljenom području, gdje se u sto metara od postavljenih baznih stanica nalaze i dva dječja vrtića. Ako se naše sumnje pokažu osnovane, odnosno da su izgrađene bazne stanice protivne nekoliko zakonskih odredaba, vidjet ćemo koji će nam biti daljnji koraci - poručuje odvjetnik Vedrić.


Zašto Grad Zadar šuti o baznim stanicama?
Kada smo početkom veljače pisali o postavljanju nove bazne stanice na Plovaniji, županijskim i gradskim ocima poslali smo nekoliko pitanja te zahtijevali konkretne odgovore. Naš upit poslan je zadnjeg dana siječnja, a Grad smo, kao i Županiju, upitali što planiraju napraviti vezano uz regulatorne mjere za ugradnju baznih postaja i antenskih stupova u područjima povećane osjetljivosti te kada će krenuti s uvođenjem tih mjera. Poduži odgovor dobili smo od pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Olivija Meštrovića, no od Grada - ništa. I nakon dva ili tri telefonska upita glasnogovornici Grada, ništa nismo dobili. Zašto Grad šuti i zbog čega ne žele odgovoriti na pitanja, nije nam poznato.

20. travanj 2024 15:11