JE LI ZADARSKI GRADONAČELNIK PREKRŠIO ZAKON Povjerenstvo o sprječavanju sukoba interesa idućeg tjedna odlučuje o Dukiću!

JE LI ZADARSKI GRADONAČELNIK PREKRŠIO ZAKON

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa idućeg će tjedna na radnoj sjednici razmatrati hoće li pokrenuti postupak protiv zadarskog gradonačelnika Branka Dukića zbog kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa.
Kao što je Zadarski.hr već pisao, Dukić u svojoj imovinskoj kartici nema naveden točan iznos svoje plaće, a nije prijavio ni honorare koje kao liječnik dobiva od povremenog rada u zadarskoj općoj bolnici zadnje dvije godine.

PRIJAVILI SMO GRADONAČELNIKA BRANKA DUKIĆA POVJERENSTVU ZA SUKOB INTERESA U imovinskoj kartici nema točan iznos plaće, ali ni oko 17.000 kuna honorara koje je dobio od bolnice! 

SLUČAJ NEPRIJAVLJENIH HONORARA U IMOVINSKOJ KARTICI Gradonačelnik Dukić je u bolnici zaradio više nego što smo mislili! Ali opet sramotno malo za jednog kirurga...

Veću plaću, oko 22 tisuće kuna, najveću od svih gradonačelnika u Hrvatskoj u neto iznosu, Dukić je počeo primati od prvog siječnja ove godine, a kako promjene u imovinskim karticama dužnosnici mogu unijeti na kraju godine, Dukić tu nije bio u prekršaju. No honorare za rad u bolnici Dukić prima od 1. rujna 2017. godine i dosad je po toj osnovi dobio preko 19 tisuća kuna neto. Iako je po zakonu bio to dužan napraviti, Dukić primanja za rad u bolnici nije unio u imovinsku karticu ni na kraju 2017., ali ni na kraju 2018. godine.

- Prije nekoliko tjedana povjerenstvo je od gradonačelnika Dukića tražilo očitovanje zašto je došlo do nesklada u njegovim primanja između stanja u imovinskoj kartici i podataka iz Porezne uprave. Prošlog tjedna Dukić nam je poslao svoje očitovanje i izmijenjenu imovinsku karticu. Imovinska kartica nosi datum 18. travnja i trenutačno prolazi kroz fazu provjere, a nakon toga će biti spremna za javnu objavu. Što se tiče očitovanja u vezi primanja iz zadarske bolnice, povjerenstvo će o tome raspravljati na radnoj sjednici idućeg tjedna. Očitovanje može biti prihvaćeno ili ne. Ovisno o tome povjerenstvo će donijeti odluka o eventualnom pokretanju postupka protiv gradonačelnika Dukića. Očitovanje nikoga ne ekskulpira što nije na vrijeme izvršavao svoje obveze prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa – objasnila nam je glasnogovornica Martina Jurišić.

Zanimljivo je da su iz povjerenstva kontaktirali gradonačelnika telefonom, nakon što im nije odgovorio na poruku poslanu elektroničkom dostavom u takozvani elektronički pretinac dužnosnika.

- Nažalost, to nije rijedak slučaj. Takva nam se praksa često događa jer dužnosnici ne znaju da naše poruke mogu tako primiti. Ne mislimo da je gradonačelnik Dukić pokušao izbjeći primanje našeg zahtjeva za očitovanje nego jednostavno nije znao da smo mu poruku poslali. Kad smo ga telefonski kontaktirali odmah je reagirao, pronašao je našu poruku i očitovao se na naše zahtjeve – kazala je glasnogovornica povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije