StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: STAVLJENI POTPISI

Županija dobila nekretnine za azil, Poljoprivredno-edukacijski centar i zgradu u koju sele svi županijski uredi!

Piše L.Burčul
23. travnja 2019. - 17:00
ministar_maric8-230419

- Zadarska županija je jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja nema svoju imovinu. Sve ove godine naši su uredi u privatnim prostorima i mi to plaćamo dva milijuna kuna godišnje, a državna imovina u Zadru propada. Tome će doći kraj – rekao je zadarski župan Božidar Longin u utorak u Domu županije, gdje je sa ministrom državne imovine Goranom Marićem potpisao ugovore o darovanju tri državne nekretnine Zadarskoj županiji.

Županija je u svoje vlasništvo u utorak dobila zgradu u dijelu bivše vojarne Stjepana Radića, površine tri tisuće četvornih metara, vrijednu 6,6 milijuna kuna. Osim zgrade, dobila je dva državna zemljišta – jedno na Bokanjcu, gdje će biti napravljen azil za životinje, dok je drugo u Zemuniku, gdje je predviđena izgradnja Poljoprivredno-edukacijskog centra.

Ministar Goran Marić najavio je darivanje još dvije nekretnine Zadarskoj županiji.

- U srijedu, 24. travnja, na sjednici užeg kabineta Vlade, donijet ćemo odluku o darovanju još dvije zgrade, također u dijelu bivše vojarne Stjepana Radića. Te dvije zgrade vrijedne su 43 milijuna kuna, dok su nekretnine koje danas darujemo Županiji ukupno vrijedne 12 milijuna kuna – rekao je ministar Marić.

- Posebno me veseli što darujemo zemljište u Zemuniku za potrebe Poljoprivredno-edukacijskog centra. Prije 50 godina u školama smo učili o bogatstvu Ravnih kotara, puno ne toga nestalo i revitalizacija poljoprivredne aktivnosti je nužna. Hrvatsku treba reanimirati, revitalizirati. Zato treba aktivirati državnu imovinu, no puno ovisi o čelnicima jedinica lokalne samouprave, o tome koliko pišu projekte. Župani, gradonačelnici i načelnici pišu povijest svojih sredina. Zadarska županija ne miruje, to je Županija projekata i ideja, rijetko koji grad je od osamostaljenja Hrvatske do danas doživio svoju revitalizaciju kao Zadar – ustvrdio je ministar Marić.

Župan Longin je istaknuo da će Poljoprivredno-edukacijski centar biti na službi svim poljoprivrednicima, ne samo onima iz Zadarske županije, da je teren na idealnom mjestu, na samom izlasku s auto puta, te da će kroz Centar poljoprivrednici dobiti edukaciju kako kvalitetnije i uspješnije raditi i živjeti od poljoprivrede.

- Što se tiče darovane zgrade, ona će se obnoviti i svi županijski uredi i ustanove bit će tamo, na jednom mjestu – kazao je župan, podsjećajući da se u ovoj godini, do kraja godine, spajaju državna uprava i lokalna samouprava.

- To znači da će se od 1. siječnja slijedeće godine i na knjige rođenih lupati pečat Zadarske županije. Sve će biti na jednom mjestu – kazao je župan, koji nije mogao precizirati kada će sve ustanove i županijski uredi prijeći u novu zgradu.

- Ide izrada projektne dokumentacije, dijelom se mora uključiti i Grad jer se ne radi samo o zgradi, nego i okolišu, parkiralištu, pristupu… Što se tiče financiranja, mi stvaramo velike uštede, samo na osiguranju štedimo 1,5 milijun kuna, na najamnini ćemo uštedjeti dva milijuna kuna, na objedinjenoj nabavi smo uštedjeli 600 tisuća kuna. Ako treba ući ćemo i u kreditnu liniju – rekao je župan, dodajući da se ovi projekti neće financirati iz EU fondova.

Ministar Marić primijetio je paradoks u poklanjanju imovine iz kruga vojarne.

- To je paradoks, znači prostor bivše vojarne koji poklanjamo nekada je izazivao nelagodu kod ljudi, a ubuduće će biti javni servis. Koristit će tim istim ljudima koji su imali nelagodu zbog 50-godišnje funkcije tog prostora uperenog protiv Hrvata – primijetio je Marić.

18. travanj 2024 23:33