StoryEditorOCM
4 kantunaSLJEDEĆEG TJEDNA STIŽU BANKOVNE GARANCIJE

Kinezi ne odustaju od mega investicije u zadarskom zaleđu: planiraju otvoriti 5000 radnih mjesta u sektoru elektronike i robotike!

Piše AVŠ
24. travnja 2019. - 00:18
kinezi_aerodrom2-201015.JPG

Idućeg tjedna trebali bi biti poznati prvi konkretni potezi skupine kineskih investitora, čiji je nositelj tvrtka Z-run, koja u zadarskom zaleđu želi pokrenuti industriju elektronike i robotike u partnerstvu sa lokalnim domaćim tvrtkama. Njihova ponuda, teška pola milijarde kuna, koja bi objedinila tri postojeće poslovne zone u zadarskom zaleđu - Crno, Zemunik i Poličnik- u novu ekonomsku zonu, predana je općinskim načelnicima krajem prošle godine.

U tih četiri mjeseca nije bilo konkretnih poteza s obje strane, sve do Poslovnog foruma zemalja srednje i istočne Europe i Kine, summita “Kina+16” koji se prije desetak dana održao u Dubrovniku. Organizator tog foruma, na kojemu se okupilo oko tisuću poduzetnika iz Kine i Europe, bilo je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, a summitom su predsjedavali hrvatski premijer Andrej Plenković i kineski Li Keqiang.

U sklopu te velike delegacije, u Hrvatskoj je boravila i poduzetnica i predsjednica pekinške kompanije Z-Run Well Ton Industry, Yu Jiang, koja stoji iza pisma namjere pokretanja velike ekonomske zone u zadarskom zaleđu. Međutim, u 12 dana boravka u Hrvatskoj Zadar nije posjetila, a mediji, koji su pratili svaki korak bogate kineske poduzetnice, najavljuju njezina ulaganja u Kumrovec, Krapinu i Veliku Goricu. Zašto je izostao najavljeni posjet u Zadar, pitali smo Marija Rendulića, predsjednika Kinesko-jugoistočnoeuropske poslovne asocijacije (CSEBA), udruge koja povezuje poslovne ljude iz Hrvatske i Kine i koja posreduje oko investiranja Z-runa u Zadru.

- Ovaj njezin posjet bio je koncentiran na ulaganja u kontinentalnom dijelu Hrvatske, što je i vidljivo iz ugovora i memoranduma suradnje koji su potpisani. Posjet Zadru ostavljen je za sredinu svibnja, kada bi trebale biti definirane i neke stvari oko Luke te ova investicija u poslovne zone. Međutim, prve konkretne korake, što je direktna posljedica dubrovačkom summita, trebali bi imati sredinom idućeg tjedna i to u vidu bankarskih jamstava s kineske strane. Time žele pokazai koliko je njihova namjera ozbiljna - kazao nam je u utorak Rendulić.

Na pitanje kako će zadarska investicija kapitalizirati summit i kako će se dogovori na vrhu odraziti na ovo potencijalno ulaganje koje bi zadarskoj regiji samo u prvoj fazi donijelo 500 milijuna kuna, Rendulić odgovara kako se veliki pomak već dogodio.

- Delegacija je pozvana na sastanak kod potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Predraga Štromara, koji nam je ponudio svu potrebnu pomoć oko birokracije i eventulnih zapreka na koje naiđemo. Međutim, ne mogu reći da je do sada bilo problema, svu tehničku dokumentaciju vezano za zone od strane općina dobili smo u vrlo kratkom roku - kazao nam je Rendulić, dodajući kako je potpora ministarstva velika stvar u cijeloj priči.

U prvoj fazi, koju žele pokrenuti do kraja ove godine, Kinezi u u zadarskom zaleđu planiraju otvoriti pet tisuća radnih mjesta u sektoru elektronike, od sklopivih i satelitskih telefona do navigacije, te robotike. To bi radili u partnerstvu s domaćim tvrtkama, malim i srednjim poduzetnicima, s time da Kinezi nude pokrivanje kompletnog ulaganja i otvaranje proizvodnog sektora koji će potom dati u suvlasništvo lokalnim partnerima koji se bave tom djelatnošću. Domaće tvrtke dobivaju kapital i šansu za ulaganje, a kineski interes u ovoj priči jasan: roba proizvedena u Zadru je proizvod Europske unije i ne trpi carinu kao kad dolazi direktno iz Kine. Uz to, onim dijelom proizvodnje koji će se raditi u Hrvatskoj, zadovoljit će se propisani udio domaće proizvodnje koju mora imati svaki proizvod prilikom plasmana na tržište EU.
 

Kineska delegacija četiri puta dolazila u Zadar
Iako se o ovom poslu u javnosti ne zna puno, brojno kinesko izaslanstvo boravilo je na zadarskom području već četiri puta zbog ove investicije. Zadnji put s njima je bio i glavni savjetnik za razvoj poslovnih zona u Republici Kine te 20-ak predsjednika uprava kineskih kompanija koji su pješice obišli sve tri poslovne zone. Yu Jiang, predsjednica korporacije Z-Run, sa zadarskim se gradonačelnikom Brankom Dukićem sastala krajem prošle godine,a glavna tema razgovora bila je gospodarska zona Crno, jedna od tri na zadarskom području gdje Kinezi planiraju pokrenuti svoje proizvodne pogone.

 
24. travanj 2024 02:41