StoryEditorOCM
4 kantunaSTOP GOVORU MRŽNJE

Zadranin koji je prepravio grafit 'Ubi Srbina u 'Ljubi Srbina' inspirirao veliku regionalnu akciju: Mi jesmo tiha balkanska većina, ali siguran sam ne zadugo tiha

Piše L.L./SD
24. travnja 2019. - 23:33
Jure Zubčić

Sjećate li se Zadranina Jure Zubčića (28) koji je prepravio grafit “Ubi Srbina” u “Ljubi Srbina”? Nakon što je sliku grafita „prije i poslije” objavio na društvenim mrežama, pokrenuo je pravu malu revoluciju, poruke ljubavi počele su se širiti regijom i dokazale da samo jedno slovo ponekad mijenja sve.

Nadopisao 'LJ' ispred odvratnog grafita 'ubi Srbina' pa dvaput završio na policiji: Mnogi mi u Zadru kažu da sam super, ali potiho...

Par dana nakon što je objavljena fotografija, netko je prešarao sve s crnim sprejem, a kasnije je cijela zgrada opiturana. No Zubčić je svojim postupkom inspirirao veliku regionalnu akciju Exit Festivala pod nazivom #ShareLove.

Akcija traje do 1. lipnja kada će najbolje i najautentičnije objave na Instagramu i Facebooku koje pozivaju na toleranciju, ljubav i poštovanje među ljudima biti nagrađene ulaznicama za EXIT, Sea Dance i Sea Star festival, piše 6yka.com. Objave obavezno moraju imati hashtagove #sharelove i #tihabalkanskavecina.

Ova inicijativa je dio platforme ”Tiha balkanska većina” koju je Exit 2016. godine formirao kao odgovor rastuće tenzije među državama u regiji te preko nje organizira razne akcije i tribine.

Zadranin je za ovaj portal kazao kako je u jednu ruku ponosan što je inicijator akcije, a u drugu tužan što je njegov potez uopće vijest jer nam to govori u kakvim društvima živimo - nešto što treba biti standard ponašanja našim društvima je iznimka.

“Samo kad se pogledaju izjave Plenkovića, Vučića, Dodika, Čovića, Dačića i sličnih izgubi se nada da na ovim prostorima postoji mirna budućnost. Upravo iz tog razloga moram naglasiti da su mi nadu u bolju budućnost vratile reakcije mojih sugrađana koje su mahom bile pozitivne. Mi jesmo tiha balkanska većina, ali siguran sam ne zadugo tiha”, rekao je Zubčić za 6yka.com.

 · 

Sinoć smo prepravili grafit. Danas će ljudi ići tuda na miau ili na izbore. Zdravije je čitati poruke ljubavi :)

View image on TwitterView image on Twitter

Da je gamad samo mrvicu pismenija, ne bi ostavljali ovakav zicer. Ovako, tko im je kriv. :)

 · Cologne, Germany

 

18. travanj 2024 18:50