StoryEditorOCM
4 kantunaČELNI LJUDI HRVATSKOG NOVINARSKOG DRUŠTVA U ZADRU UPOZORILI NA EPIDEMIJU 'DUŠEVNIH BOLI'

Dosta je autocenzure i tiranije lokalnih šerifa! Suci moraju biti u većoj mjeri spremni otrpjeti oštre kritike nego obični građani!

Piše Matea Gugić
25. travnja 2019. - 17:40
hnd5-250419

Vodstvo Hrvatskog novinarskog društva (HND) u četvrtak je u prostorijama Zadarskog lista održalo konferneciju za medije kako bi dalo podršku svim kolegama novinarima koji su dugi niz godina izloženi pritiscima, prijetnjama pa i fizičkim napadima ponajviše od lokalnih moćnika.

- Znamo da je teže biti novinar u mjestima izvan Zagreba, poput Zadra. U takvim, manjim sredinama, moć tih lokalnih šerifa puno je veća. Stoga ovim putem želimo poručiti svima koji našim novinarima žele fizički prijetiti, vršiti cenzuru ili sudski goniti, da smo mi tu, na drugoj strani i da kolege nećemo ostaviti na cjedilu – jasan je bio predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Istaknuo je kako sustav zaštite novinara u ovoj zemlji ne funkcionira i dokle god imamo premjera koji odmahuje rukom na riječ cenzura i tvrdi da je u Hrvatskoj nema, ne možemo napredovati i sigurno ćemo svjedočiti novim napadima na novinare.

- Došli smo u vremena kada se zaista novinarstvo, kao vrlo važna karika u slobodnom društvu, mora braniti. Mora se braniti sloboda izvještavanja, sloboda govora i povrh svega sloboda i neovisnost od političkih i razno raznih komercijalnih utjecaja i pritisaka na svim razinama – naglasila je Maja Sever, potpredsjednica HND-a koja je svjesna da nije lako boriti se za svoja prava dok čovjekova egzistencija odnosno sigurnost ovisi o tome.

- Zato ne treba šutjeti! Šutnja u ovom slučaju nije zlato već pogonsko gorivo za lokalne moćnike i podobne političare. Mi, novinari koji smo se do nedavno nazivali sedmom silom, moramo stati na kraj tome! Moramo se boriti za novinarstvo kakvo bi trebalo biti, bez ikakvih vanjskih, ali i unutarnjih pritisaka – rekla je Sever koja je i sama često bila žrtvom sustava koji ne funkcionira.
Podsjetili su okupljene kolege novinare na veliku kampanju "Europa treba novinarstvo" koju su nedavno pokrenuli i u kojoj pokušavaju pitanje slobode govora novinarstva kao javnog dobra staviti u fokus kampanje za europske izbore.

- Sramotno je da se naša zemlja nalazi na dnu ljestvice po slobodi medija i da se, prema posljednjim izvješćima, stanje u medijima u Hrvatskoj apostrofira kao jedan od najvećih problema rekla je članica izvršnog odbora HND-a Veronika Rešković istaknuvši da se trenutno vodi najmanje 1160 sudskih postupaka protiv novinara i medija za djela protiv časti i ugleda, a iznos tužbenih zahtjeva prelazi nekoliko milijuna kuna.

- Samo Hrvatska radiotelevizija tuži 36 novinara i medija tražeći više od 2,2 milijuna kuna, to nema nigdje na svijetu – rekla je te dala ključan primjer koji je bio presedan za hrvatske medije i njihovu slobodu.

- Zanimljivo kako se radi baš o zadarskom slučaju. Sjećamo se svi kad je Narodni List odbio objaviti ispriku sudcu Borisu Babiću koji se osjetio uvrijeđenim jednim njihovim tekstom u kojem je stavljen u kontekst s lokalnim moćnikom, Renom Sinovčićem. Nedugo zatim Općinski sud u Benkovcu i Županijski sud u Splitu pravomoćno su dosudili sucu naknadu štete od 50 tisuća kuna, kao i troškove postupka, a Narodi list obratio se zatim Europskom sudu za ljudska prava. On je, početkom studenog 2018., nepravomoćno presudio da je Hrvatska povrijedila pravo izdavača na slobodu izražavanja i to zato što je sudskim odlukama morao platiti sucu Borisu Babiću odštetu – prisjetila se Rešković dodavši kako suci moraju biti u većoj mjeri spremni otrpjeti oštre kritike nego obični građani jer su javne osobe.

- Poanta ovih tužbi je to zastrašivanje i uništavanje novinara i izdavača. Mi doslovno imamo epidemiju duševnih boli koja se očito liječi velikim novčanim iznosima. Zlostavljane se provodi u Zadru, u Koprivnici, Metkoviću, Zagrebu, u cijeloj zemlji – rekao je bivši glavni urednik Novog Lista, Branko Mijić, dok je novinarka Elizabeta Gojan istaknula kako su relevantnost i borba za istinu jedine vrednote za koje se novinari moraju zalagati.

Mi novinari moramo ostati ono što jesmo, glas naroda, i moramo moći spriječiti u sebi autocenzuru koja je postala veća čak i od same cenzure, a posebice u lokalnim medijima – rekla je Gojan zaključivši kako bi se političare trebalo na jedan oštriji način podsjetiti kako nisu novinari u službi politike, već je ona u službi medija.

19. travanj 2024 21:34