StoryEditorOCM
4 kantunaVLASNICA (39) KAFIĆA NA AUTOBUSNOM KOLODVORU PRIJETILA GOSTU ZBOG DUGA ZA PIĆE PA OSUĐENA NA UVJETNU ZATVORSKU KAZNU:

"…Do petka ti je rok!!!", "Čekat će te dok god ne izađeš iz stana… ubit će te, a to ne želim.."

27. travnja 2019. - 00:20
autobusni_kolodvor-170210

Vlasnica (39) kafića na zadarskom Autobusnom kolodvoru na Općinskom sudu u Zadru osuđena je na uvjetnu zatvorsku kaznu od sedam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine jer je prijetila gostu koji nije podmirio račun.

"…Do petka ti je rok!!!", "Čekat će te dok god ne izađeš iz stana… ubit će te, a to ne želim", "…ili mi donesi novce na lipi način bez p.....…ti odluči, na tebi je…ili na lipo ili da budem gruba", prijeteće su poruke koje je zbog ukupnog duga od 4.568,00 kuna, u više navrata od 18. do 20. siječnja 2017. godine, putem aplikacije Viber upućivala svom stalnom posjetitelju nadimka - “Čedo”.

Zadranin nakon toga račun nije podmirio već je vlasnicu u strahu za život prijavio policiji. Ubrzo je protiv 39-godišnjakinje podignuta i optužnica zadarskog Općinskog državnog odvjetništva koja je teretila za kazneno djelo protiv javnog reda – protupravnu naplatu u pokušaju.
U svojoj obrani na sudu Zadranka je posvjedočila kako je Čedo svaki dan dolazio u njezin kafić gdje bi mu ona dala piće, a on bi rekao da ga “zapiše za dug”.

- Dolazio je svaki dan, a često je častio druge goste, a često i cijeli kafić - ispričala je navodeći kako joj je Čedo isprva bio dužan oko 100 eura što je podmirio, pa je mislila da će tako biti i s ostalim dugovanjima, zbog čega mu je nastavila davati piće na dug. Kako se dug gomilao i došao do iznosa od oko 5.300,00 kuna tražila je da joj vrati novce na što je on je rekao da čeka. Svaki dan ga je upozoravala, ali je on to stalno izbjegavao.

- Radi se o velikom iznosu u razini mjesečne najamnine za kafić i to me sve frustriralo. S tim porukama sam ga htjela zastrašiti da mi vrati novce, ali to nisam uspjela jer on uopće nije odgovorio na poruke niti mi vratio novce. Kasnije sam saznala da me prijavio policiji. Do danas mi nije vratio novce niti ga uopće viđam - rekla je na sudu. Navela je kako protiv dužnika nije pokretala sudske postupke za povrat duga.
Prilikom odlučivanja o vrsti i mjeri kazne kao olakotna okolnost cijenjeno je njezino priznanje kaznenog djela, izraženo žaljenje i njezina neosuđivanost, dok joj otegotnih okolnosti sud nije našao.

- Po mišljenju suda kazna je primjerena obliku krivnje okrivljenice, kao i pogibeljnosti kaznenog djela, te na kraju i prouzročenim posljedicama, a ista će ostvariti svrhu specijalne i generalne prevencije, odnosno utjecati kako na okrivljenicu tako i na sve druge građane da poštuju pravni poredak i da ne čine kaznena djela- navodi se u obrazloženju nepravomoćne presude suca Davora Dubravice vlasnici kafića koja uz presudu mora platiti i sudske troškove u iznosu od 300 kuna.

24. travanj 2024 16:24