StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKA RASPRAVA O VJERSKOM TURIZMU

Bakija: Ulazak u katedralu treba naplaćivati i imati u pripremi ogrtače za turiste!; Don Dundović: Ogrtači su odlična ideja, ali naplaćivanje ne dolazi u obzir!

Piše L. Burčul
8. svibnja 2019. - 00:05
Vinko Bakija

- Crkve, svetišta, samostani i groblja čine vjerski identitet određenog prostora. Moramo znati kako se na tim mjestima ponašati, a to vrijedi i za turiste. Vođenje grupe turista unutar sakralnog objekta je specifično na puno razina, jedna od njih je ulazak u crkve za vrijeme mise. Mi u zadarskoj udruzi Donat smo zauzeli stav da za vrijeme mise sa grupom turista ne ulazimo u crkvu. Jednostavno rečeno, potreban je sklad između potreba koje u sakralnim objektima imaju članovi lokalne zajednice i potreba koje u svojim obilascima imaju turisti. To nije lako postići, ali je izvedivo – rekao je dr. sc. Vinko Bakija, viši predavač na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, koji je ujedno dugogodišnji ugledni turistički vodič i predsjednik zadarske Udruge turističkih vodiča „Donat“.

Bakija je u utorak bio sudionik 4. Konferencije vjerskog turizma, sakralne baštine i hodočašća, koja se, nakon Ludbrega, Rijeke i Vukovara, prvi put održala u Zadru, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma.

Na jednodnevnoj konferenciji nisu se donosili zaključci kojima bi se odredile konkretne smjernice za pozicioniranje Zadra na mapi vjerskog turizma i hodočašća. Apostrofirala se nužnost čuvanja sakralnih objekata, dok je direktorica Turističke zajednice Zadarske županije (TZZŽ) Mihaela Kadija kazala da su obilasci crkava oduvijek nezaobilazni dio naše turističke ponude i da TZZŽ priprema brošuru posvećenu upravo vjerskom turizmu.

Kako je cijeli Poluotok zapravo sakralna spomenička baština, dr. sc. Vinko Bakija je istaknuo da su naše turističke sezone su kratke i intenzivne, te da je činjenica da imamo masovni turizam i da Poluotok „potone“ od broja turista kada vrijeme nije sunčano. Stoga je, drži Bakija, nužno uvesti osnovni red.

- Ulazak u katedralu sv. Stošije treba početi naplaćivati. Apsolutno se zalažem za to, za naplaćivanje uz upute turistima kako se unutar tog objekta trebaju ponašati. Katedrala sv. Jakova u Šibeniku je dobar primjer, gdje se ulaz naplaćuje 20 kuna, a ako je grupa 16 kuna po osobi. Crkva sv. Donata u Zadru se naplaćuje i to je u redu – rekao je Bakija i izazvao reakciju doc. dr. sc. Zdenka Dundovića, svećenika Zadarske nadbiskupije i  pročelnika Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru.

- Zadarska katedrala je u liturgijskoj funkciji i apsolutno je neprihvatljivo naplaćivanje ulaznica. To bi izazvalo negativne reakcije i negativan kontekst. Crkva sv. Donata nije u liturgijskoj funkciji, pa se zato može naplaćivati. Što se katedrale tiče, apsolutno nisam za to – kazao je Zdenko Dundović.

- I oblačenje je sastavni dio odnosa prema sakralnoj baštini, stoga mojim turistima, čim izađu iz autobusa ili sa kruzera, kažem da će u crkvama morati imati pokrivena koljena i ramena. Moraju imati odjeću i obuću kojom poštuju sakralni kontekst. Turisti to poštuju, no šteta je da mnogi, koji po visokim temperaturama ne žele oblačiti odjeću sa nogavicama i kratkim rukavima, ostanu ispred vrata sakralnog objekta – kazao je Bakija, na što je Zdenko Dundović naglasio da se može u pripremi na vratima katedrale imati neka roba za prekrivanje.

- To imaju u šibenskoj katedrali, odlično su organizirani. Međutim, tamo se ulaz u crkvu naplaćuje i Nadbiskupija o tome vodi računa, tako to treba raditi – kazao je Bakija.

Dodao je da je da turiste treba educirati i da ne diraju skulpture, freske, ikone i liturgijske predmete, da ne istražuju crkve na svoju ruku pa se tako izgube u nedopuštenom prostoru iza rake sv. Šimuna, te ponovio da je moguće postići sklad između potreba turista i lokalne zajednice.

- Poluotok je specifičan, malen. Na rivi su i kupači, imaju i stepenice na Morskim orguljama da lakše uđu u more i naravno da to koriste. Preko Foruma onda u kupaćim gaćicama odlaze u apartmane i hostele. Stoga sakralni objekti moraju imati jasne upute o odijevanju i ponašanju. Ovaj posao radim 23 godine i viđao sam neugodne scene, konkretno u Trogiru, u crkvi sv. Lovre je bila misa i moja grupa Francuza poštivala je molbu da ne ulazimo dok misa traje. No onda su nahrupili japanski turisti bez vodiča koji se nisu obazirali na liturgiju. Bilo je vrlo neugodno to gledati – naveo je Bakija.

Rekao je i da je za sakralne objekte jako dobro da turistički vodiči imaju mikrofone, a turisti slušalice u ušima, da na taj način vodič može doslovno šaptati prilikom obilaska crkve i nikoga ne ometati u molitvi.

19. travanj 2024 20:01