StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON RASPISANE TJERALICE UHIĆENA JOŠ DVOJICA ČLANOVA KRIMINALNE SKUPINE KOJA JE OMAMLJIVALA STARIJE OSOBE

"Sve je zakuhala Đurđa. Oni nisu ništa krivi!"

Piše B. Sviličić
8. svibnja 2019. - 00:37
Domagoja Š.(29), uhićen je kao dio peteročlane kriminalne skupine.privodjenje-070519

- Mladići nisu bili ni svjesni što ih je snašlo. Sve je “zakuhala” Đurđa. Ona je bila mozak cijele priče. Oni su samo imali zalagonice i time su se godinama legalno bavili...

Ovo je rekao je poznanik dvojice Karlovčana, Davida B. (33) Domagoja Š.(29), koji su u utorak uhićeni kao dio peteročlane kriminalne skupine za koju se sumnja da je duže vrijeme brutalno varala i iskorištavala starije osobe nudeći im razne usluge, ljubavne veze, brakove čime ih je dovodila u stanje omamljenosti, opijenosti i zablude kako bi im otimala imovinu.

Mladi Karlovčani za kojima je bila raspisana tjeralica uhićeni su nakon što je policija prethodno na kućnim adresama uhitila Filipa K.B. (28), brata Davida B., te Milana U. (41) iz Velike Gorice i njegovu suprugu Đurđu U. (32).

Prema obranama mladića, koji su u Karlovcu objedinili obiteljski trgovački biznis zalogaonica, za cijelu “priču” odgovoran je uhićeni bračni par. Navodno je riječ o Romima s područja Velike Gorice koji su svom dosjeu imaju više kaznenih djela krađa i teških krađa, prijetnju, te narušavanja javnog reda i mira.

- Oni su imali zalagaonice u koje je 32-godišnjakinja donosila mobitele. Poslovali su sasvim legalno. Moj klijent je u šoku jer nije nikada kazneno osuđivan. Bavi se trgovinom i nikada nije počinio kazneno djelo, a kamoli nekog oteo - rekao je Velimir Došen, odvjetnik Domagoja Š. koji se u ovom postupku tereti za prevaru, iznudu, te protupravno oduzimanje slobode počinjenig na štetu 72-godišnjeg Zadranina.

Za ista kaznena djela tereti se i David B. (33) kojeg zastupa odvjetnik iz Zadra John Matek.
- Moj je branjenik iznio obranu, ali nije htio odgovarati na pitanja. Krivnju je opovrgnuo - rekao je odvjetnik nakon što je dan ranije na slobodu puštena 32-godišnja Đurđa U. dok su njezin suprug Milan U. i Karlovčanin David B. zadržani u jednomjesečnom pritvoru zbog utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Isto je naokon ispitivanja određeno i Davidu B. te Domagoju Š.

U policiji pak smatraju kako su Karlovčani zapravo svoje dobro planirane i prikrivene kriminalne aktivnosti odrađivali upravo preko zalagaonica i drugih agencija u više gradova u Republici Hrvatskoj koje su zapravo bile u njihovom vlasništvu.

- Sve mobitele su prodali u zalagaonicama u Karlovcu, Rijeci i Zagrebu u fiktivnom vlasništvu, 32-godišnjeg Karlovčanina, a sumnjamo da su u pravom vlasništvu ove trojke iz Karlovca – rekao je Bore Mršić, voditelj Službe kriminalističke policije PU zadarske.

Kako se navodi u zadarskom Županijskom državnom odvjetništvu postoji osnovana sumnja da su 28-godišnjak, 41-godišnjak i 32-godišnjakinja u dogovoru s 33-godišnjakom i 29-godišnjakom 28. ožujka, 5. travnja i 6. rujna 2018. u Zadru i mjestu Lazina Čička na prijevaran način, koristeći dob, lakovjernost i sklonost alkoholu 72-godišnjeg Zadranina naveli da potpiše pretplatničke ugovore s dva teleoperatera lažno mu obećavši da će 32-godišnjakinja plaćati pretplatu za mobitele.

- Zadranin je nakon toga potpisao pretplatničke ugovore te preuzeo dva mobitela koje je predao 32-godišnjakinji, a ona potom 29-godišnjaku koji je naknadno mobitele stavio na prodaju u svojoj zalagaonici u Zadru, nakon čega su mobiteli prodani drugim kupcima. Potom su, osnovano se sumnja, 5. travnja 2018., na temelju prethodnog zajedničkog dogovora koristeći psihofizičko stanje oštećenika, naveli 72-godišnjaka da potpiše sa 32-godišnjakinjom kupoprodajni ugovor za građevinsku parcelu u Ražancu za iznos od 35 tisuća kuna, a koji je znatno ispod tržišne cijene i koji mu nikad nije isplaćen. Tako stečenu nekretninu su 28-godišnjak i 32-godišnjakinja prodali su kupcu iz Zagreba za iznos od 10 tisuća eura - navode u ŽDO-u.

Petorka je potom 6. rujna 2018. navela 72-godišnjaka da ode sa 28-godišnjakom i 32-godišnjakinjom iz Zadra u njihovu kuću u mjestu Lazina Čička, gdje su ga držali bez mogućnosti komunikacije sa svojom obitelji i u visokom stupnju alkoholiziranosti. Osnovano se sumnja da su ga svi osumnjičenici 7. rujna 2018. vozilom odvezli kod javnog bilježnika u Veliku Goricu gdje mu je 28-godišnjak prijetio da neće ići kući dok ne potpiše kupoprodajni ugovor za stan u Zadru za iznos od 40 tisuća eura koji je višestruko manji od tržišne cijene stana.

Na opisani su način su, osnovano se sumnja, prisilili 72-godišnjaka da potpiše kupoprodajni ugovor kojim stan prodaje 33-godišnjaku koji se potom upisao kao vlasnik stana iako oštećeniku nije isplaćen niti iznos naveden u kupoprodajnom ugovoru. Osnovano se sumnja da je petero osumnjičenika pribavilo protupravnu imovinsku korist od najmanje 120 tisuća eura na štetu 72-godišnjeg oštećenika.

15. travanj 2024 12:38