StoryEditorOCM
4 kantunaPOŽAR U "LTH METALNI LIJEV"

Izgorio stroj vrijedan 250.000 eura, ali nema straha: u Benkovcu se i dalje rade dijelovi za Mercedes, BMW i Audi

8. svibnja 2019. - 19:50
pozar_diskont03-301017

U benkovačkoj tvornici "LTH Metalni lijev" u utorak je izbio požar u čijem su dvosatnom gašenju sudjelovali vatrogasci iz Biograda, Benkovca i Zadra. Vatra je izbila oko 8,30 sati, protupožarni sustavi su se aktivirali, radnici su odmah započeli s gašenjem požara, ali nisu ga uspjeli sami staviti pod kontrolu, pa su zaposlenici evakuirani. Vrlo brzo intervenirali su i vatrogasci koji su nakon dva sata sanirali požar i ohladili skupocjeni stroj spriječivšui moguću katastrofu i širenje vatre na ostale skupocjene strojeve i opremu.

Planuo je stroj za "bubnjanje" i poliranje aluminijskih odljevaka namijenjenih automobilskoj industriji vrijedan 250.000 eura, najvjerojatniji razlog izbijanja požara je varenje u neposrednoj blizini stroja, a policija i vatrogasci su obavili očevid čiji rezultati još nisu poznari. Brzom širenju vatre sigurno je pridonijelo i to što se radi o dijelu tvornice s dosta ulja i masti.

-Najvažnije je da nitko od naših radnika koji su radili na popravci stroja nije nastradao. To je puno važnije od financijske štete koju smo pretrpjeli. U tvornici imamo 20 ljevačkih strojeva i 40 obradnih centara od kojih svaki vrijedi oko milijun eura. Ta brojka od 250.000 eura je velika, ali u odnosu na našu ostali opremu, nastala šteta nam neće predstavljati značajniji financijski efekt, kaže Milivoj Knežević, direktor "LTH Metalni lijev".

Sva oprema poduzeća, pa i uništeni stroj, je osigurana, a u tvrtki ne očekuju bilo kakav poremećaj u proizvodnji.

-Ne. Neće biti nikakvog poremećaja proizvodnje, odmah smo počeli raditi na alternativnim rješenjima, a imamo i zaliha kojima smo za određeni period osigurani. U međuvremenu, postavit ćemo novi stroj, pa požar neće imati bilo kakvog utjecaja na isporuku prema našim kupcima, uvjeren je direktor Knežević.

"LTH Metalni lijev" trenutno zapošljava 600 radnika, a radi se o jednom od rijetkih hrvatskih poduzeća koje sve svoje proizvode plasira u inozemstvo. "LTH Metalni lijev" izrađuju odljevke za automobilsku industriju, a među izravnim kupcima su divovi svjetske autoindustrije.

-Direktnim proizvođačima kao što su Mercedes, BMW i Audi odlazi oko 65 posto naših proizvoda, ali i preostalih 35 posto, preko drugih dobavljača - Simensa, Boscha i Continentala, na kraju završi u automobilskoj industriji, pojašnjava direktor Milivoj Knežević.

-Šteta je nastala, još precizno ne možemo reći kolika je, ali to se u industriji događa. Nitko nije stradao i to je najvažnije, proizvodnja će uredno biti nastavljena, a naši kupci ni na koji način neće osjetiti da se u Benkovcu nešto dogodilo, izjavio je Željko Uzelac koji je utemeljio "LTH Metalni lijev". 

26. travanj 2024 23:18