StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: GRADONAČELNIK BIOGRADA U NEW YORKU

Filmska ekipa pratila Ivana Kneza u sjedištu UN-a: "Ždral u srcu Jadrana" pokazat će svijetu kako je mali Biograd postao globalni igrač u promicanju mira!

9. svibnja 2019. - 14:00
Biogradska delegacija u sjedištu UN-a u New Yorku: Drina Bešenić, Irena Škorić, Ivan Knez, Jasminka Bajlo i veleposlanica Diana DelayeKnez_UN.JPG

"Biograd na Moru – ždral u srcu Jadrana" naziv je dugometražnog dokumentarnog filma u nastajanju koji bi svoju svjetsku premijeru trebao imati krajem iduće godine, na nekom od svjetskih filmskih festivala. Redateljica i scenaristica filma je Irena Škorić, naša poznata i nagrađivana autorica dokumentarnih filmova, koja svojim novim uratkom želi najširoj javnosti otkriti nevjerojatnu priču o povezanosti Biograda, gradića u srcu Jadrana, s Hirošimom i Nagsakijem, gradovima koji su teško stradali u atomskoj bombi prvi put korištenoj u ratne svrhe. Poveznica između tih gradova udaljenih nekoliko desetaka tisuća kilometara, promocija je ideje mira i svijeta bez nuklearnog naoružanja, za koji se zalažu kroz međunarodnu organizaciju Gradonačelnici za mir (Mayor for peace).

Prošlog tjedna u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku održana je godišnji sastanak članova izvršnog odbora Gradonačelnika za mir. Među 12 izvršnih gradova (gradova potpredsjednika) organizacije koja okuplja gradonačelnike preko 7.700 gradova iz 163 zemlje svijeta, ravnopravno se nalazi i grad Biograd na Moru. Njega je na sastanku predstavljao gradonačelnik Ivan Knez, koji se prije 12 godina uključio u organizaciju, kao prvi čovjek nekog hrvatskog grada-stradalnika u Domovinskom ratu.

- Želim pokazati kako se „mali Biograd na Moru“, grad u srcu Jadrana, našao u vrhu svjetske asocijacije Gradonačelnici za mir i time postao poznat širom svijeta. Biograd je grad koji je uvijek bio "negdje između" svih velikih događaja, ali nikad na prvim stranicama novinama. Baš kao takav, koji je uspješno preživio sve nedaće, malen a svjetski, uspio je stati uz bok velikim svjetskim gradovima i silama u asocijaciji Gradonačelnici za mir. Uspjehu Biograda sigurno doprinosi i njegov stalni razvoj, zdrava ambicija i politika Ivana Kneza koju uspješno vodi u gospodarstvu, kulturi i mirotvorstvu – govori Škorić i napominje da je Biograd, prvi izvan Japana, 2009. podigao spomenik ptici ždralu, tradicionalnom japanskom i svjetskom simbolu dugovječnosti, mira i sreće. Ispred spomenika svakog 6. kolovoza već devet godina zaredom komemoriraju se nevine žrtve američkog atomskog bombardiranja Hirošime i Nagasakija.

Boravak u UN-u redateljica Škorić je iskoristila za snimanje Knezovih aktivnosti koje su uključivale susrete s visokim predstavnicima UN-a, poput gospođe Izumi Nakamitsu, zamjenice glavnog tajnika UN-a i visoke predstavnice za pitanja razoružanja te Vladimirom Drobnjakom, hrvatskim veleposlanikom i savjetnikom generalnog tajnika UN-a Antoniom Guterresom.

- U New Yorku smo pratili aktivnosti gradonačelnika Kneza, njegove susrete i sastanke s visokim dužnosnicima UN-a i predstavnicima Gradonačelnika za mir. Pratili smo njegovo sudjelovanje na sastancima s gospođom Jasminkom Bajlom, gdje su predstavili aktivnosti koje grad Biograd poduzima u skladu s obvezama izvršnih gradova u realizaciji sklapanja globalnog sporazuma o nuklearnom razoružanju iduće godine. Snimili smo i njegove radne susrete s gospodinom Kazumi Matsuijem, gradonačelnikom Hirošime i predsjednikom Gradonačelnika za mir, s gospodinom Tomihisa Taueom, gradonačelnikom Nagasakija i potpredsjednikom organizacije, gradonačelnikom Des Moinesa iz Iowe, s Jackie Cabasso, koordinatoricom Gradonačelnika za mir za Sjevernu Ameriku... - nabraja Škorić koja je morala proći rigoroznu sigurnosnu proceduru dobivanja dozvole za snimanje unutar zgrade UN-a. Naime, njena mala američka filmska ekipa nije dobila dozvolu kao predstavnik medija, već kao umjetnička organizacija, pa je za vrijeme svakog snimanja uz njih morala biti i službena osoba iz UN-a.

Posebno zahtjevno bilo je snimanje unutar zgrade sjedišta UN-a, dakle izvan sala za sastanke, jer im je snimanje zajedničkih prostorija filmskom kamerom, za razliku od fotoaparata, bilo strogo zabranjeno. Unatoč tome etapa snimanja filma u New Yorku je uspješno završena. Sada su na redu za snimanje još neke lokacije u Europi, Biogradu i konačno Japanu, gdje će biti spuštena završna klapa.

- Snimanje filma počeli smo u Biogradu prošlog ljeta na svečanosti dodjele ordena japanskog cara gradonačelniku Knezu. Završetak snimanja planiramo iduće godine u Japanu, na godišnjicu bacanja atomske bombe na gradove Hirošimu i Nagasaki. Nakon toga će film u montažu tako da bi premijera trebala biti u prosincu na nekom međunarodnom filmskom festivalu – kaže Škorić.

Gradonačelniku Biograda Ivanu Knezu ovo je bio treći posjet sjedištu UN-a. Prije deset godina tu je prikazao kratki film o podizanju spomenika ždralu u Biogradu i dječjoj radionici malih Biograjaca za izradu ždralova. Premijeru filma u sjedištu UN-a pratile su snažne emocije japanskih prijatelja, oduševljenih spremnošću Biograđana da aktivno sudjeluju u širenju ideje globalnog mira.

- Snimanje filma o Biogradu i njegovoj ulozi u svjetskoj organizaciji Gradonačelnici za mir počelo je na poticaj Slobodana Uzelca, bivšeg potpredsjednika hrvatske vlade, i našeg Biograjca. On je predložio da članstvo Biograda u toj svjetskoj asocijaciji i rezultate koje smo postigli kao članovi izvršnog odbora, o čemu se u Hrvatskoj vrlo malo zna, predstavimo širokoj javnosti kroz jedan dokumentarni film. Mi smo tu ideju prihvatili i s redateljicom Irenom Škorić dogovorili snimanje filma – govori gradonačelnik Knez.

- Ključno je pitanje kako se sve to dogodilo Biogradu? Kako je jedan mali gradić na Jadranskom moru postao ravnopravan svjetskim metropolama iz cijelog svijeta? Kako smo postali aktivni sudionici izgradnje svjetskog mira? Ja u tome vidim povratak nekadašnjeg sjaja Biograda kao starog hrvatskog kraljevskog grada. Kao da mu se sada vraća taj povijesni sjaj kojeg je imao, ali u novoj generaciji, s nekim novim značenjima. Ovaj put globalnim, kroz koje nas cijeli svijet prepoznaje – govori Knez koji priznaje da takav uspjeh Biograda u organizaciji kojoj se gotovo slučajno priključio nitko nije mogao očekivati, niti planirati.

- Da sam takvo nešto planirao, nikad ne bih postigao. Takve stvari ne možete planirati. Da ćete, primjerice, jednog dana biti među 12 gradova koji predstavljaju više od milijarde ljudi, da će njegov predstavnik dobiti orden japanskog cara, da će biti pozvan na dodjelu Nobelove nagrade za mir, da će biti pozvan od američkog predsjednika u Washington... Ali, eto, sve se to dogodilo. Božjom voljom... - kaže Knez.

 

Direktorica HTZ u New Yorku oduševljena Biogradom
Gradonačelnika Biograda u New Yorku pratila je gospođa Jasminka Bajlo koja praktički zastupa Ivana Kneza u radnim tijelima organizacije Gradonačelnici za mir, te pročelnica gradskog odjela za društvene djelatnosti Drina Bešenić. Vrijeme između obveza u UN-u Knez je iskoristio za sastanak s Inom Rodin, direktoricom ureda Hrvatske turističke zajednice za Sjevernu Ameriku. Gospođa Rodin je malo više od godine dana na toj funkciji i bila je ugodno iznenađena aktivnostima Biograda u svjetskoj organizaciji, o čemu nije imala nikakvih prethodnih informacija. Spremno je ponudila svaku pomoć na promociji filma kada bude završen, ali i svakoj drugom obliku suradnje koja doprinosi promociji Biograda i Hrvatske u SAD-u.
Veliku pomoć u "savladavanju" protokolarnih i sigurnosnim pravila UN-a delegacija Biograda je imala i u hrvatskoj diplomatkinji Dijani Delaye iz hrvatske misije pri UN-u. Rođena Šibenčanka pomagala je hrvatskim filmašima da brže dođu do ulaznih dozvola te da uspiju snimiti sve zamišljene kadrove unutar zgrade UN-a.

27. travanj 2024 01:20