StoryEditorOCM
4 kantunaGUMENIM CRIJEVOM I VODOM NA BIVŠEG VOKALA ZADARSKE GRUPE "FORUM"

Nastavnik tehničkog obrazovanja i fizike iz Marije Bistrice gumenim crijevom zalio pjevača Simu Radosavljevića i njegove klavijature, pa osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu!

Piše B.S.
11. svibnja 2019. - 00:00
ponuda-dana-crijevo-vodu-koje-produzuje-do

Nastavnik tehničkog obrazovanja i fizike iz Marije Bistrice (63) osuđen je na Općinskom sudu u Zadru na uvjetnu zatvorsku kaznu jer je gumenim crijevom u Mandrama na otoku Pagu vodom zalio pjevača Simu Radosavljevića i njegovu glazbenu opremu. Za kazneno djelo protiv imovine dobio je četiri mjeseca zatvora s rokom kušnje od dvije godine.

Priča se, prema optužnici, odigrala 23. srpnja 2013. oko 23.45 sati kada je profesor nezadovoljan time što se u susjedstvu unutar kafića uživo izvodi glazba, sa zidića iz prostora vlastitog dvorišta gurnuo gumeno crijevo, te pustio vodu polijevajući preko jednog od nekadašnjih vokala grupe Forum Sime Radosavljevića I njegove klavijature marke Korg M1 koja je bila uključena u struju, pa su zbog toga pregorjeli električni sklopovi.

Iako se incident odigrao prije šest godina u sudskom postupku se trebalo utvrditi jeli za “napad” na nekadašnjeg vokala zadarske grupe “Forum” kriv baš 63-godišnji profesor jer nitko od svjedoka zbog visine zida te prilike nije vidio čovjeka već samo ruku s gumenim crijevom, a on je opovrgnuo kazneno djelo.

Naveo je kako njemu glazba nije smetala, već naprotiv, da su tu nastupale klape, glazba uživo, što je njemu “vrlo lijepo za čuti”. Rekao je i da Simu Radosavljevića nikada u životu nije vidio, te da je za događaj čuo tek drugi dan. Rekao je i da na njegovoj nekretnini nije bilo gumenog crijeva, vec samo vanjski tuš, o 22, sata.
Vlasnik kafića je posvjedočio kako se te prilike iza zidića naglo pojavila ruka koja je držala gumeno crijevo i da je iz tog gumenog crijeva izašla voda i polila bend i opremu koju je bend koristio.

- Nisam vidio lice osobe koja je držala gumeno crijevo i polijevala vodom bend i opremu. Vidjela se samo ruka, a ne i ostatak tijela- rekao je. Drugi svjedok je također posvjedočio kako je vidio samo ruku kako drži gumenu cijev i polijeva vodu po bendu i opremi, ali ne i lice osobe koja je tu gumu držala. Treći svjedok jasno je pak potvrdio postojanje bunara i gumenog crijeva na nekretnini profesora.

Iako nitko nije vidio njegovo lice sud je na koncu ipak zaključio kako je 63-godišnjak osoba koja je držala gumeno crijevo i polijevala bend i njegovu opremu. Utvrđeno je da je on imao motiv, jer je nekoliko sati ranije jasno iskazivao nezadovoljstvo glazbom, te je na koncu viđen odmah nakon što se događaj zbio na samom izvoru vode. Kao olakotnu okolnost sud je cijenio činjenicu da je ovo djelo počinjeno s neizravnom namjerom.

- Iako sam način postupanja okrivljenika djeluje prilično neozbiljno, sud je tu okolnost, s obzirom da se radi o polijevanju vodom po opremi uključenu u električnu energiju, ocijenio kao otegotnu. Naime, doista je inkriminirane prigode zbog uporabe vode moglo doći i do ozljeđivanja bilo članova benda, bilo gostiju kafića. Okrivljenikov postupak inkriminirane prigode doista djeluje djetinjasto, medutim tako nešto je nedopustivo za odraslu osobu- navodi se u obrazloženju suca Ante Bačića.

Radosavljević je postavio i imovinsko pravni zahtjev u visini od tisuću eura, međutim sud nije imao dovoljno relevantnih dokaza na temelju kojih bi mogao utvrditi vrijednost uništenih klavijatura, pa ga je uputio u parnicu s imovinsko pravnim zahtjevom.

19. travanj 2024 09:43