KADA ĆE STANARI BASARIČEKOVE ULICE PRESTATI STRAHOVATI OD POPLAVE? Iz "Odvodnje" tvrde da nema elegantnog rješenja - treba čekati izgradnju sustava odvodnje, projekt je težak pola milijarde, a ugovor još nije potpisan...

KADA ĆE STANARI BASARIČEKOVE ULICE PRESTATI STRAHOVATI OD POPLAVE?

Zbog svake malo veće kiše stanari zadarske Ulice Đure Basaričeka hvataju se za glavu jer im voda prijeti prodorom u kuće. Nisu, naravno, jedini, ima u Zadru još takvih ulica, ali će i stanari u Ulici Đure Basaričeka i svi ostali morati – čekati.

-Znamo mi, naravno, za problem tih ljudi, u više su navrata dolazili do nas u "Odvodnju", razgovarali smo, ali jednostavnog, elegantnog rješenja jednostavno nema, kaže u uvodu direktor "Odvodnje" Grgo Peronja.

-Ono što mi trenutno možemo, to i radimo: crpimo vodu s ulice i odvozimo je cisternama na sustav odvodnje. Jedino pravo i dugoročno rješenje je izgradnja sustava odvodnje, jer se u toj ulici stvara udolina iz koje voda jednostavno nema kamo. Stanari iz Ulice Đure Basaričeka su nam predlagali da u njihovu ulicu stavimo pumpu i prepumpavamo vodu u Ulicu admirala Jakova Šubića od Cezana, ali time ne bismo riješili problem kako valja jer bi tada voda ležala u toj ulici i prijetila tamošnjim stanarima. Rješenje odvodnje u Cezaneovoj ulici je temelj za rješavanje problema u svim okolnim ulicama, kaže Peronja.

Ali, kada će sustavom odvodnje biti pokrivena i Basaričekova ulica, trenutno nije moguće reći. U tom dijelu Višnjika sustav odvodnje bi trebao biti građen u sklopu ogromnog projekta s 28 "malih projekata" po zadarskim kvartovima. Riječ je o zahvatu vrijednom najmanje 528 milijuna kuna – toj investiciji sigurno je bilo razgovora i u ponedjeljak kada je premijer Andrej Plenković sa svitom ministara boravio u Zadru. U Zadru očekuju da bi u narednih mjesec dana trebali biti stavljeni potpisi pod ugovor između Ministarstva regionalnog razvitka, "Odvodnje" i Hrvatskih voda, što je tek prvi korak prema "dolasku" europskih sredstava u Zadar.

Očito, dotle će se morati strpiti ne samo stanari Basaričekove već i glavne ulice na Putu Bokanjca gdje kiša redovito poplavljuje dio prometnice.

-Ima poteškoća i na Novom Bokanjcu, ali je tamo nešto lakše jer je ta ulica šira, pa je lokvu koja se tamo stvara nekako moguće mimoići, dok ovdje, u Basaričekovoj, nema nikakve B varijante. Imali smo problem i ispod volta kod Plodina, ali je prije nekoliko godina to riješeno otkako je "Odvodnja" preuzela održavanje crpne stanice što su je izgradile Hrvatske ceste. Ponavljam, radimo što možemo, ali brzog i učinkovitog rješenaj za Basaričekovu ovog trena nema, zaključuje direktor "Odvodnje".

 


Boje se vode, bijega turista....

Stanari Ulice Đure Basaričeka "plivali" su i u nedjelju, nazivali su "Odvodnju", ali je intervencija uslijedila tek nakon šest sati, kada je voda več ouzbiljno zaprijetila da prodre u kuće. Strah ih je obilne kiše preko sezone, jer se mnogi od stanara bave izdavanjem apartmana, a strahuju i od moguće potrebe za hitnom intervencijom jer do njih nakon kiše nije moguće doći. Zato mještani razmišljaju da svoje atomobile izvezu između Splitske i Ulice Nikole Tesle kako bi još jednom skrenuli pažnju na svoju "vodenu izolaciju".

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

GRADONAČENIK BRANKO DUKIĆ SASVIM PRIVATNO O SVOJOJ OBITELJI I OČINSTVU Moji nisu bili najsretniji što sam ušao u politiku, ali podržavaju me. Sada mi prigovore iznose za ručkom, nekad imaju manje razumjevanja od oporbe...

Moji nisu bili najsretniji što sam ušao u politiku, ali podržavaju me. Sada mi prigovore iznose za ručkom, nekad imaju manje razumjevanja od oporbe...
Gradonačelnik Zadra Branko Dukić ima četvero djece, Bornu (21 g.), Luciju (19 g.), Nikolinu (17 g.) i Katarinu (...
Moji nisu bili najsretniji što sam ušao u politiku, ali podržavaju me. Sada mi prigovore iznose za ručkom, nekad imaju manje razumjevanja od oporbe...