StoryEditorOCM
4 kantunaTKO ĆE ZAUZETI ČELNE POZICIJE

Traže se tri "kapitalca"- predsjednik Županijskog i Trgovačkog suda, te Županijskog državnog odvjetništva u Zadru!

16. svibnja 2019. - 23:57
Boris Babić.boris_babic4-241014

Tko će dobiti novi mandat Državnog odvjetništva Republike Hrvatske(DORH) na čelnoj poziciji Županijskog državnog odvjetništva u Zadru, kao i onaj Državnog sudbenog vijeća (DSV) na mjestima predsjednika Županijskog i Trgovačkog suda u Zadru, bit će poznato kroz najviše šest mjeseci.

Do tada bi ove dvije krovne pravosudne instuticije trebale odlučiti hoće li na tim mjestima izabrati “nove snage” ili će ih zazuzeti već iskušane osobe poput sadašnjeg glavnog Županijskog državnog odvjetnika Gorana Troskota i predsjednika Županijskog suda u Zadru Borisa Babića koji su se i ovaj put javili u utrci za nove mandate.

Zasad je tek čvršće izvjesna promjena na Trgovačkom sudu u Zadru gdje bi dosad neoborivu Ardenu Bajlo, koja se na čelu nalazi od osnutka, mogla zamijeniti njezina glasnogovornica Katarina Zdunić jer je ona bila jedini kandidat na natječaju raspisanom 12. travnja s ukupno 203,57 bodova.

Mada se u pravosudnim krugovima navodi kako će sa mjesta predsjednika Županijskog suda u Zadru biti teško “smijeniti” Babića koji se u pravosuđu nalazi više od 40 godina, sve više se spekulira da bi ga vrlo lako mogao zamijeniti upravo njegov dosadašnji zamjenik i glasnogovornik - Hrvoje Visković.

Iako se na natječaj za predsjednika tog suda, raspisan 7.ožujka, uz Babića i Viskovića, javio i sudac Građanskog odjela Željko Đerđ, Visković je pridobio pažnju javnosti nakon što je predsjedao vijećem koje je ukinulo oslobađajuću presudu Tomislavu Horvatinčiću.

Kada je prije četiri godine imenovan za predsjednika, 64-godišnji Babić je od DSV-a tada dobio najveći broj bodova u konkurenciji svojih kolega među kojima se i tada uz Borisa Radmana i Eugena Škunce, kandidirao Željko Đerđ. Novi mandat bi Babića, kojem se dosad najviše spočitavala bliskost s Renom Sinovčićem, odveo do starosne mirovine, kao i njegovog prethodnika Vladimira Mikolčevića.

Ponešto neizvjesniji ishod mogao bi se odvijati prilikom izbora u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru kojeg zadnje četiri godine vodi 59-godišnji Goran Troskot. Njega je još 2011. Mladen Bajić imenovao zamjenikom u zadarskom ŽDO-u. Nakon četiri godine obnašanja dužnosti zamjenika Ivanu Galoviću, najdugovječnijem županijskom odvjetniku u Hrvatskoj, Troskota koji u Zadru slovi kao “poštenjačina” Dinko Cvitan je imenovao za glavnog državnog odvjetnika u Zadru.

Uz njega su se na to mjesto javili i voditelj Kaznenog odjela i njegov zamjenik Denis Sokol, te državni odvjetnik Slobodan Denona.
Oko mogućeg reizbora Troskota zasad situacija nije baš jasna. Po novom Zakonu o državnom odvjetništvu koji je stupio na snagu 1. rujna 2018. godine, županijski državni odvjetnik ne može biti imenovan više od dva mandata uzastopce u istom državnom odvjetništvu.

Natječaj za mjesto županijskog državnog odvjetnika na koji se uz Sokola i Denonu javio i Troskot objavljen je 26. rujna 2018., a Troskotu je mandat istekao u travnju ove godine.

U sličnom slučaju Damir Jasprica je u veljači ove godine izabran za županijskog državnog odvjetnika u Dubrovniku trećem uzastopnom mandatu. U DORH-u su pojasnili da je natječaj raspisan sukladno obvezi iz članka 95. stavka 2. važećeg Zakona o državnom odvjetništvu, kojim je propisano da se postupak za imenovanje županijskog državnog odvjetnika pokreće najkasnije tri mjeseca prije isteka mandata državnog odvjetnika.

24. travanj 2024 23:58