StoryEditorOCM
4 kantunaŠIME ERLIĆ I DINA BUŠIĆ 'FINIŠIRALI' PROJEKT KOJEG ČEKAJU GENERACIJE PUNTAMIČANA

Projekt je gotov, novca ima – počinje obnova crkve sv. Stošije!

Piše L.B.
20. svibnja 2019. - 23:00
Bruna Supičić

- Projekt obnove crkve sv. Stošije, vrijedne sakralne građevine nastale u 9. stoljeću na Puntamici, je gotov. I financijska konstrukcija, sa 100 tisuća kuna koje je odobrilo Ministarstvo kulture, uz EU sredstva, je zatvorena – kazala je u ponedjeljak pročelnica gradskog Odjela za kulturu Dina Bušić, ističući da su konačno u završnici svi pripremni radovi kako bi obnova ovog vrijednog predromaničkog objekta mogla početi.

Crkva sv. Stošije na Puntamici, s izuzetkom crkve sv. Donata koji je i u Europi najmonumentalnija predromanička crkva bez sličnog primjera po svojim gabaritima, je omanja, tipična starohrvatska sakralna građevina tog vremena. Nastala je oko 860. godine na temeljima rimske cisterne, a njezina specifičnost je oblik „dvokatnice“. Njezin svod, visok gotovo pet metara, bio je lučni, no crkva odavno nema krova i izložena je propadanju.

- Projektnu dokumentaciju, u iznosu od 112 tisuća kuna, je sa 40 tisuća kuna sufinanciralo Ministarstvo kulture, dok je ukupna vrijednost građevinskih radova 407 tisuća kuna. U tom dijelu Ministarstvo kulture ulaže 100 tisuća kuna – objasnio je Šime Erlić, pročelnik gradskog Odjela za EU fondove.

Ostatak potrebnih sredstava osigurava se iz proračuna Grada Zadra, dok su EU sredstva u iznosu od 225 tisuća kuna, odobrena kroz projekt RUINS, namijenjena „akcijskom planu“. On podrazumijeva financiranje stavki koje se ne odnose direktno na obnovu objekta, već, primjerice, na pronalaženje modela za konzervaciju, upravljanje i ponovnu upotrebu srednjovjekovnih ruševina, na info interpretacije crkve nakon njezine obnove (turistička signalizacija), na priručnik o efikasnom upravljanju i zaštiti, na promotivno događanje vezano uz obnovu crkvice…

- U nekoliko navrata dolazili su europski stručnjaci i prisustvovala sam obilascima crkvice i raspravama o njezinoj obnovi. Crkva sv. Stošije na Puntamici je najstariji sačuvani sakralni spomenički objekt u Zadarskoj županiji, a mještani Puntamike iznimno su vezani uz sv. Stošiju, iako je u užasnom stanju. Mi iz Društva prijatelja Puntamike redovito je čistimo i pokušavamo spriječiti od propadanja. Nevjerojatno je da je uopće arhitektonski sačuvana u izvornom obliku i da još uvijek čuvamo vrijedne ulomke kamene plastike s predromaničkim ornamentima, a nema krova. U crkvi se nekada održavao i festival mladih gudača “Strings only“, no to nije bilo moguće nastaviti – kazala je Bruna Supičić, predsjednica Društva prijatelja Puntamike.

- Kad se obnovi, crkva neće imati sakralnu funkciju, ali moći ćemo obilježavati svetkovinu svete Stošije. Nama Puntamičanima to puno znači, kao i korištenje tog prostora u druge svrhe, što će biti moguće nakon obnove. Možemo organizirati izložbe, okupljati se oko stvari značajnih za našu zajednicu – istaknula je Supičić.

Ipak, u ovoj godini teško je očekivati da će obnova biti završena. Rok je 2020. godina, kada će, ustvrdio je Šime Erlić, biti gotovi svi radovi.

- Oko dinamike radova se sada dogovaramo sa konzervatorima i projektantom – kazao je Erlić.

Crkva sv. Stošije na zadarskoj Puntamici upisana je u Registar kulturnih dobara RH.

25. travanj 2024 07:21