StoryEditorOCM
4 kantunaSLUČAJ IZVLAČENJA NOVCA IZ UGLJANSKOG ŠKVERA

Suđenje za 'Lamjanu' na čekanju zbog dorade optužnice

22. svibnja 2019. - 23:20
prosvjed_lamjana17-100414

Sudski postupak protiv trojice bivših čelnika ugljanskog škvera “Nauta Lamjane” težak 1,3 milijuna kuna, u srijedu je stavljen “na čekanje” zbog usklađivanja optužnice u odnosu na trećeoptuženog Anđelka Žaknića (40), koji se nakon bijega iz Hrvatske, prema policijskim saznanjima, krije u Sydneyu u Australiji.

Iako je optužnica koja Žaknića, Dražena Špinderka (58) i Željka Faina (57) tereti za zlouporabu položaja i ovlasti podignuta još prije dvije godine, zastupnik optužbe Slobodan Denona u srijedu je na početku suđenja razdvajanje predmeta u odnosu na Žaknića naznačio čitanjem, a da nije formalno korigirao optužnicu, što je revoltiralo Špinderkovog odvjetnika Milana Petričića.

- Optužni akt ovakvog ranga odgovornosti ne može se usmeno mijenjati kod čitanja. Od siječnja 2017. do danas Državno odvjetništvo je bilo dužno sukladno odluci Županijskog suda u Zadru o razdvajanju postupaka dostaviti sudu uređenu optužnicu iz koje će biti vidljivo koje svojstvo sada ima ranije optuženi Žaknić, te precizno odrediti što se tu ispušta iz uvodnog dijela te koje izmjene ima činjenični opis - rekao je Petričić tražeći da se ovaj “ozbiljan tehnički nedostatak optužnog akta” uredi.

Zastupnik optužbe Slobodan Denona odgovorio je kako je činjenica da je Vijeće Županijskog suda u Zadru potvrdilo optužnicu državnog odvjetništva.

- Potvrđena je upravo ova optužnica koja je danas pročitana. Ona je izvjesna i razumljiva - rekao je. Sudac Ivan Marković od državnog odvjetništva ipak je zatražio usklađivanje optužnice.

- Iako je riječ o formalnoj stvari, skloniji sam transparentnosti i preciznosti - rekao je sudac zbog čega je početak suđenja odgodio za srijedu, 29. svibnja.

Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Zadru (ŽDO) Špinderk, Fain i Žaknić kao odgovorne osobe u "Nauta Lamjani" i "Texou" terete se da su zloporabili svoj položaj, te iz imovine ugljanskog škvera isplaćivali novčana sredstva na ime nepostojećih usluga i radova čime su pribavili nepripadajuću imovinsku korist, a škveru pričinili materijalnu štetu veću od milijun kuna.

Kaznena djela počinili su od 2003. do 2007. godine koristeći svoje položaje predsjednika uprave jednog društva i članova uprave tog društva, te tako što su sklapajući ugovore s drugim društvima oštetili to isto društvo za ukupan iznos od 1.294.763,79 kuna. Među društvima s kojima su sklapali ugovore jesu i društva u vlasništvu drugookrivljenika i trećeokrivljenika. Špinderk je u sudskom postupku u listopadu 2011. godine dao lažan iskaz što je za posljedicu imalo pogrešno utvrđivanje činjenica bitnih za taj postupak čime je zapravo širom otvorio vrata stečaju "Nauta Lamjane".

25. travanj 2024 00:59