HRVATSKA PO TREĆI PUT BIRA SVOJE EUROPSKE ZASTUPNIKE, STIGLI PRVI PODACI O ODAZIVU Najgora je izlaznost u Zadru i Zadarskoj županiji, niti devet posto!

HRVATSKA PO TREĆI PUT BIRA SVOJE EUROPSKE ZASTUPNIKE, STIGLI PRVI PODACI O ODAZIVU

NOVO 13:11 Prema neanonimnim dojavama građanki i građana, izborno jutro prošlo je mirno s manjim brojem dojava Gongu o nepravilnostima, izvijestili su iz te nevladine udruge.

- Najviše prijava građana i građanki odnosilo se na kršenje izborne šutnje na društvenim mrežama, gdje pojedine stranke i kandidati i danas emitiraju plaćene oglase, navode u Gongu i preciziraju o kojim je strankama riječ, ali zbog strogih pravila o izbornoj šutnji, tu informaciju do zatvaranja birališta nećemo objaviti.

- Prijavljeno je i slanje SMS-ova i poruka na društvenim mrežama pa čak i telefonskih poziva. Uz to što se radi o kršenju izborne šutnje, biračice i birači to doživljavaju i kao pokušaj pritiska, navode u Gongu.

- Gongu je prijavljen i slučaj biračkog odbora u Veleposlanstvu RH u Danskoj, čija je članica birača tražila podatak o nacionalnosti. Gong upozorava da na izborima za Europski parlament nacionalna pripadnost biračica i birača ne igra nikakvu ulogu budući da ne postoji manjinsko zastupništvo. Prijava o kršenju izborne šutnje u medijima tijekom prijepodneva nije bilo, vjerojatno zbog visokih kazni u iznosu od 100.000 do pola milijuna kuna, a koju je DIP najavio dosljedno provoditi u tradicionalnim medijima, za razliku od društvenih mreža, koje ostaju 'siva zona' političkog oglašavanja a u Hrvatskoj, objavili su u Gongu.

-------------------

12:44 Što se sjedišta županija tiče, najviše glasača izašlo je na birališta u Varaždinu (12,94%), Karlovcu (12,78%) i Vukovaru (11,80%). Najmanja je izlaznost u Dubrovniku (8,60%), Zadru (8,61%) te Slavonskom Brodu (9,05%).

U Zagrebu je glasalo 10,83 posto birača, u Splitu 10,20 posto, Rijeci 9,60 posto, dok je u Osijeku svoje biračko pravo iskoristilo 10,17 posto birača.

-------------------

12:01 DIP je u podne objavio da je do 11:30 sati na razini cijele Hrvatske glasalo 9,93 posto birača. U usporedbi s 2014. godinom, danas je na birališta izašao veći postotak birača. Prije pet godina izlasnost je u 11:30 sati bila 7,64 posto.

Najveći odaziv do 11:30 sati bio je u Karlovačkoj županiji (11,36%), Gradu Zagrebu (10,83%), Varaždinskoj županiji (10,62%) te Istarskoj županiji (10,53%).

Najmanje glasača izašlo je na birališta u Zadarskoj županiji (8,82%), Osječko-baranjskoj županiji (8,82%) te Brodsko-posavskoj županiji (8,98%).

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije