StoryEditorOCM
4 kantunaOTKRIVAMO: KOLIKO BRITANSKA POP ZVIJEZDA TRAŽI NOVACA ZA NASTUP U ZADRU

Kako nas je direktor TZ Mario Paleka zbog koncerta Rita Ore proglasio 'neprijateljima Zadra', ima za to najmanje tri milijuna razloga!

29. svibnja 2019. - 00:01
tic3-120319

Tri milijuna kuna! Dvjesto tisuća eura prije i dvjesto tisuća poslije nastupa, toliko traži megapopularna pjevačica Rita Ora za ovoljetni nastup u Zadru!

Informacija je naravno neslužbena, ali je riječ o iznosu kojim se najozbiljnije barata u krugovima unutar gradske uprave i ureda gradonačelnika Branka Dukića. Pregovore oko dovođenja britanske pop zvijezde kosovskih korijena preuzeo je na sebe direktor Turističke zajednice Grada Zadra Mario Paleka koji nam prošlog tjedna nije ni potvrdio, ali ni demantirao mogućnost dolaska Rite Ore u Zadar.

ČEKA LI NAS JOŠ JEDNO DOSADNO TURISTIČKO LJETO Rita Ora dolazi u Zadar? Evo što nam je rekao direktor TZ Mario Paleka...

Njegova reakcija na našu objavljenu informaciju samo nam je potvrdila neslužbena saznanja da se definitivno pregovara s menadžerima Rite Ore, odnosno da se pokušava pronaći način kako osigurati prilično visoka sredstva koje pjevačica traži za svoj nastup. O samoj reakciji direktora Paleke na naše pisanje, nešto kasnije, ali činjenica je da od rujnu prošle godine, kada je postao direktor TZ Grada Zadra, Paleka grozničavo traži priliku za organizaciju nekog spektakularnog događaja kojim bi označio svojevrsni zaokret i novi kurs gradskog turizma pod njegovim vodstvom. Takvo nešto za sada nije pronašao, a ljetni koncert svjetske megazvijezde sigurno bi utišao brojne kritičare njegovog izbora i dosadašnjeg (ne)rada na čelnom mjestu zadarskog turizma.

Nije nam poznato je li tri milijuna kuna isključivo cijena dolaska same zvijezde ili cijelog njenog produkcijskog tima, i što je sve još uključeno u trošak njenog gostovanja. U svakom slučaju, bio bi to veliki glazbeni događaj za Zadar, njegov imidž i turističku promociju. Okupio bi sigurno tisuće ljubitelja pjevačice iz cijele Hrvatske, ali i brojne goste na ljetovanju na Jadranu. Prema neslužbenim informacijama, koncert bi bio održan na otvorenim terenima sportskog centra na Višnjiku, koji može primiti preko deset tisuća gledatelja. S takvim brojkama u gledalištu cijena od tri milijuna kuna ne čini se pretjerano visokom: polovinu iznosa kojeg pjevačica traži unaprijed nekako bi se dalo osigurati, a ostatak bi se mogao dobiti iz cijene ulaznice koja bi sigurno bila između 50-60 eura, moguće i više, koliko inače i iznose nastupi zvijezda njenog ranga u Europi. Ne treba zaboraviti ni postotak od prodaje pića, hrane te drugih sadržaja koji prate slične manifestacije.

Čini se dakle da sve ovisi o tome hoće li direktor Paleka uspjeti osigurati potreban novac, odnosno hoće li uspjeti uvjeriti Grad Zadar i neke druge aktere da sudjeluju u financiranju jedne takve ljetne zabave. Naime, Paleka je svjestan da toliki iznos ne može osigurati samo TZ pa pomoć u sufinanciranju traži od gradonačelnika i nekih javnih tvrtki. Ako pronađe način da zatvori financijsku konstrukciju, koncert bi se navodno mogao i dogoditi.

Međutim, neslužbene informacije iz HDZ-a govore da je tri milijuna kuna za jedan ljetni koncert pretjeran novac i dio stranačkog vodstva nije sklon takvom "rizičnom ekshibicionizmu Dukićevog direktora". Inzistiranje Paleke ne koncertu tako se pomalo pretvara u prvi pravi test njegovih sposobnosti od dolaska na mjesto direktora, a posljedice uspjeha ili neuspjeha, mogle bi se izravno reflektirati na karizmu gradonačelnika Dukića, pod čijom je prijateljskom kapom Paleka i zasjeo na mjesto direktora.

A što se tiče samog direktora, on nam je pokazao i svoje drugo lice. Nakon što je do nas došla informacija da TZ pokušava u Zadar dovesti Ritu Oru, kolegica Matea Gugić je nazvala direktora Paleku i u najboljoj vjeri pokušala provjeriti je li informacija točna. On joj međutim to nije htio ni potvrditi ni demantirati te je zatražio pisani upit. Pisani odgovor dobili smo sutradan, u petak, ali u njemu nije bilo ništa konkretno, čak ni onih kurtoaznih "znate, trenutačno smo u delikatnoj fazi pregovora s nekoliko imena i svaka informacija koja bi o tome izašla u javnost u ovom trenutku mogla bi, s obzirom na uvjete tajnosti kad su takve zvijezde u pitanju, ugroziti mogućnost njihova dolaska. Čim budemo potvrdili dolazak, bit ćete na vrijeme obaviješteni...".

Dakle, umjesto umješnog "pi-ara", dobili smo floskule tipa "TZ Grada Zadra je uvijek otvorena i dostupna za hvalevrijedne projekte s ciljem etabliranja grada kao i koncertne destinacije u dovođenju svjetski poznatih izvođača" i "TZ usmjerava svoje aktivnosti ka dogovorima i realizaciji višednevnih urbanih festivala svjetski proslavljenih i eminentnih izvođača, jer ovim vidom suradnje želimo osigurati dugoročni kontinuitet održavanja urbanih festivala u Zadru te etablirati Zadar kao urbanu destinaciju za mlade". Uslijedili su i telefonski pozivi od novog direktora.

Ukratko i kolegicu Gugić i potpisanog novinara direktor je nazvao i sa znatnom dozom arogancije u glasu konstatirao kako su interesi građana, odnosno Zadrana, ispred njega i nas, te da on sve što radi radi u interesu građana. Odnosno da smo objavom informacije o pregovorima s Rita Orom ugrozili - interese građana!

Pokušali smo mu objasniti da smo informaciju objavili baš u interesu građana, da znaju što će se ovog ljeta događati u Zadru i na što se troši javni novac, no nismo naišli na direktorovo razumijevanje. Naprotiv, u razgovoru nas je otvoreno nazvao "neprijateljima Zadra" da bi završio izravnom prijetnjom kako se on, ako propadnu dogovori oko dolaska Rite Ore, neće libiti javno i otvoreno reći tko je za to kriv: novinari Slobodne Dalmacije i portal Zadarski.hr. Koji su objavom informacije da se pregovara s britanskom pjevačicom, eto, izravno naštetili interesima Zadrana!

Direktor Paleka, naravno, ima pravo misliti i govoriti što hoće, pa i gluposti, može (u skladu sa stranačkim habitusom) izmišljati paranoične urote i neprijatelje kao alibi za svoje neuspjele projekte, za to uostalom ima najmanje tri milijuna razloga, ali ne može izbjeći nekoliko banalnih činjenica: da je na mjesto direktora došao po političkoj i prijateljskoj protekciji, a ne po stručnosti i sposobnosti; da je direktor TZ osam mjeseci i da od najavljenih promjena ništa dosad nismo vidjeli; da je njegov rad javan i podložan javnoj kritici; da novac kojeg on dobiva (jer ga ne zarađuje, a pitanje je da li ga i opravdava), kao i novac za eventualni koncert Rite Ore, ne dolazi iz njegova džepa nego od svih građana grada Zadra; da je u tom smislu jako zanimljivo da je iznos svoje plaće proglasio službenom tajnom, te da, ponovno ćemo naglasiti, sudeći po objavljenom programu događanja u organizaciji TZ za ovo ljeto, Zadar i njegove goste čeka još jedna prilično dosadna turistička sezona.

Iako unaprijed proglašeni odgovornima za neuspjeh, iskreno želimo da Rita Ora nastupi u Zadru. Mariju Paleki glede&unatoč.

24. travanj 2024 12:05