StoryEditorOCM
4 kantunaDOK ČEKA PRESUDU SUDA U SPLITU ZA BRUTALNO PREMLAĆIVANJE MLADE ZADRANKE, DARKO KOVAČEVIĆ NAPUSTIO HRVATSKU

Uredno se čekirao na let za Stuttgart, njegov odvjetnik jutros nije znao da je otišao iz zemlje!

Piše V.Urukalo, B.Sviličić
28. svibnja 2019. - 22:27
bbimagehandler (5)

Darko Kovačević Daruvarac otputovao je iz Hrvatske za Njemačku, javlja Telegram.

Inicijalnu informaciju doznali su, kako pišu, od osobe koja je s Daruvarcem bila na letu iz Zadra, a navode čitateljice provjerili su na više instanci i uspostavile su se istinitima: u subotu ujutro Darko Kovačević uredno se čekirao na Eurowingsov let za Stuttgart, noseći samo jednu sportsku torbu.

Do danas se nije vratio u domovinu.

Za njegov odlazak iz Hrvatske u ovom trenutku nije bilo nikakvih zapreka iako je danas Županijski sud u Splitu odlučivao o njegovoj žalbi što ju je uložio na presudu od pet godina zatvora koja mu je izrečena zbog premlaćivanja i prijetnji upućenih djevojci s kojom je bio u vezi. Odluka suda bit će poznata tek idući tjedan nakon što bude dostavljena okrivljenom.

Kako se danas nije pojavio na ročištu na kojem se raspravljalo o njegovoj žalbi odmah su se pojavila nagađanja nalazi se još uvijek u Hrvatskoj ili je napustio zemlju. Naime, osim hrvatskog Daruvarac ima i bosansko-hercegovačko državljanstvo.

Na pitanje novinara njegovom odvjetniku Borisu Radmanu nalazi li se Kovačević u Hrvatskoj, kratko je odgovorio da koliko on zna - da.

Kako nema nikakve zabrane napuštanja zemlje Daruvarac je ipak otputovao u Njemačku. Tamo, međutim, ukoliko se odluči ne vratiti, vrijedi Europski uhidbeni nalog što ga Hrvatska za njim može izdati. S obzirom da ima bosansko-hercegovačko državljanstvo eventualno bi se pred hrvatskim pravosuđem mogao sakriti u BiH.

Glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Damir Romac potvrdio je danas za Slobodnu da će tročlano sudsko vijeće do kraja dana ili najkasnije do sutra donijeti konačnu presudu za premlaćivanje 18-godišnje djevojke u jednom zadarskom kafiću.

Za Kovačevića su nakon odluke moguća tri scenarija: Vijeće može potvrditi kaznu i odbiti žalbu Daruvarčevog odvjetnika Borisa Radmana, može uvažiti žalbu i vratiti slučaj na ponovno suđenje, a može i preinačiti konkretnu odluku.

Ukoliko kazna od pet godina zatvora, bude potvrđena i time postane pravomoćna Kovačević će se odmah uputiti na izdržavanje kazne, dok će u drugim ishodima, odluka Vijeća značiti njegov ostanak na slobodi do novog suđenja ili do čekanja na upućivanje na izdržavanje kazne u neku od hrvatskih kaznionica, ukoliko mu kaznu smanje.

Kako je Kovačević pred sam kraj postupka priznao kaznena djela za koja se tereti taj je dio sudske presude nesporan, pa će Vijeće razmatrati samo postoje li u Kovačevićevom slučaju druge otegotne i olakotne okolnosti koje mogu utjecati na visinu kazne.

Daruvarčev odvjetnik Boris Radman napisao je žalbu 250 stranica te smatra da je izrečena kazna drastična i kao takvu je pokušava osporiti. U žalbi prvenstveno ističe kako je presuda na Općinskom sudu u Zadru donesena nepravično - pod pritiskom javnosti. Nepravomoćnu presudu komentirali su dosad brojni političari I dužnosnici, a u Zadru je odražan i prosvjed protiv njegovog puštanja na slobodu.

Za premlaćivanje, odnosno nanošenje teške tjelesne ozljede i prijetnju 18-godišnjakinji nepravomoćno je osuđen na četiri godine i šest mjeseci za tešku tjelesnu ozljedu i deset mjeseci za prijetnju, za što je odmjerena jedinstvena i maksimalna kazna od pet godina zatvora.

Od veljače kada je je izašao na slobodu do pravomoćnosti presude, Kovačević je već imao dva “okršaja” u kojima je intervenirala policija.

Prvi se dogodio krajem ožujka nakon što je u jednom zadarskom kafiću najprije verbalno napao 24-godišnjaka, a potom mu je prišao i gurnuo ga sa stolice. Mladić je pao, ali se nije ozlijedio, a ono što mu je pritom Daruvarac govorio, kao i sam nasrtaj na njega, shvatio je kao ozbiljne prijetnje koje je nakon događaja prijavio u Prvoj postaji zadarske policije na Poluotoku.

Daruvarac je nasrnuo na 24-godišnjaka navodno isprovociran njegovim objavama i komentarima na društvenim mrežama u vezi s Daruvarčevim napadom na 18-godišnju Zadranku i njeno premlaćivanje.

U svibnju je u mjestu Zapužane pokraj Benkovca u "Audiju" zadarskih oznaka u kojem je bio s 27-godišnjakom oko 4.30 sati sletio s ceste i udario u zaštitnu metalnu ogradu. Prekršajno je prijavljen zbog izazivanja prometne nesreće, neprilagođene brzine, odbijanja podvrgavanja alkotestiranju i testiranju na opojna sredstva.

25. travanj 2024 00:02