StoryEditorOCM
4 kantunaISPRED TRGOVAČKOG SUDA ODRŽAN PROSVJED BIVŠIH RADNIKA CROATIA ZADAR LINE-a

"Čekamo već pet mjeseci, ako ne sazovu ročište, blokirat ćemo rad suda!"

Piše I.Ivanac
29. svibnja 2019. - 17:09
croatialine2-290519

Stečaj nad Croatia Zadar lineom, jednom nekada od najpoznatijih hrvatskih prijevozničkih tvrtki, otvoren je 5. prosinca 2000. godine,  a zaključen 25. veljače 2011. godine. Međutim dan danas se vode postupci oko vrlo vrijedne imovine koja je završila u stečajnoj masi, a radnici i dalje nisu dobili svoje dugoočekivane otpremnine. Tim povodom, bivši radnici Croatia Zadar linea održali su u srijedu mirni prosvjed ispred zgrade Trgovačkog suda u Zadru na kojem su tražili ubrzanje i dovršenje sudskog postupka kako bi dobili svoje otpremnine.

- Grad Benkovac je prošle godine u prosincu kupio od CZL u stečaju benkovački kolodovor i zemljište za 1,18 milijuna kuna. Stečajni upravitelj Frane Negro je priznao potraživanja radnika, no radnici već šest mjeseci čekaju da se zakaže sudska rasprava i da dobiju barem dio otpremnine. Za to su ispunjene sve prethodne radnje i nema razloga da se prolongira sudski postupak, kazao je Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog Ureda SSSH Zadar. Uranija ističe kako su radnici pisali predsjednici Republike Hrvatske, ministru pravosuđa te bivšem i sadašnjem predsjedniku Vlade, i svi oni su u znak potpore rekli da njihov slučaj predugo traje.

- Interesira nas zbog čega još uvijek nije zakazana rasprava, 19 godina smo prodavali teren i kad smo ga konačno prodali, onda nam ne daju naše novce. Prošlo je već pet mjeseci, ukoliko se rasprava ne zakaže, pisat ćemo Ministarstvu pravosuđa, a ako se ni tada nešto ne poduzme, blokirat ćemo rad suda. Ljudima je puna kapa, a oni se s našim životima igraju, kazao je Srđan Lukić, predstavnik radnika Croatia Zadar linea.  

Isplatom 15 posto otpremnine svaki radnik bi dobio oko 10 do 15 tisuća kuna.

- Po potrebi ćemo nastaviti sa sindiklanim akcijama, ali ćemo se i obratiti ministru Bošnjakoviću s ciljem da se ažurira sudski postupak i da se konačno ova sudska trakavica završi, zaključio je Uranija.

Sutkinja u ovom predmetu je ujedno i glasnogovrnica Trgovačkog suda u Zadru Katarina Zdunić.

- Postoji određen broj prijava dražbina radnika Croatia Zadar linea. U tom spisu postoje dražbine koje su prijavljene izvan roka i za njih se ročište uopće neće održavati već će biti doneseno samo rješenje, a ono još nije doneseno. Za prijave koje su bile van roka rješenja bi trebala biti donesena u lipnju. Ročišta se održavaju za dražbine koje su bile prijavljenje u roku. Međutim, ja još uvijek čekam stečajnog upravitelja da mi dostavi prijedlog što s novcima od prodaje nekretnine, jer je to inače procedura u stečajnom posutpku. U ovom trenutku ja još nisam dobila taj prijedlog, kazala je sutkinja Zdunić.

 

 

16. travanj 2024 21:47