StoryEditorOCM
4 kantunaLUČKA UPRAVA DODJELJUJE KONCESIJU ZA PARKIRALIŠTE U GAŽENICI, ALI "OBALA I LUČICE" SE UOPĆE NEĆE NATJECATI:

Zašto gradsko poduzeće ne želi petogodišnji posao težak skoro dva milijuna kuna?

30. svibnja 2019. - 22:49
gazenica_parking2-220915

Lučka uprava Zadar je u travnju poništila javni natječaj za dodjelu koncesije za organizaciju i naplatu parkinga u Gaženici, a sada je objavila drugi. U najam idu tri parkirališna prostora: prostor ispred zgrade terminala, pored privremene zgrade terminala i preko puta zgrade terminala, a ukupna površina parkinga je 11.851 četvorni metar na kojima se nalazi ukupno 343 parkirna mjesta.

U natječaju, Lučka uprava podsjeća da bi na 9.000 kvadratnih metara u Gaženici trebao biti izgrađen "komercijalni centar ugostiteljsko-turističko-poslovno-garažnog sadržaja" u sklopu kojega je planirana i "izgradnja objekta s višeetažnim parkiralištem, te hotelskim i komercijalnim sadržajima". Koncesiju za taj zahvat već je dobio zadarski poduzetnik i vlasnik "Saraga" Ivica Surać.

Natječajem je početni iznos godišnjeg stalnog dijela koncesijske naknade određen u minimalnom iznosu od 60.000 kuna, dok je početni iznos promjenjivog dijela naknade pet posto od ostvarenog godišnjeg prihoda. Procijenjena ukupna vrijednost koncesije na rok od pet godina je 1,9 milijuna kuna.

Četiri godine parkiralištem u Gaženici je upravljala tvrtka Export drvo Projekti, koja se po isteku koncesije nije ni javila na sada već poništeni javni natječaj jer su stigle samo dvije ponude: "Emone" iz Preka, koja već upravlja parkingom u sklopu luke Preko, dala je značajno veću ponudu od tvrtke "Max plastika" čiji je jedan od vlasnika Ivica Surać. Njegova je tvrtka tek nedavno na popis svojih djelatnosti stavila i organizaciju i naplatu parkinga, pa je logično pretpostaviti da će najmanje te dvije ponude stići i na aktualni natječaj Lučke uprave Zadar.

Unatoč financijski primamljivom poslu, na poništeni, ali ni novi natječaj neće stići ponuda gradskog poduzeća "Obala i lučice" koje je Grad Zadar i osnovao radi upravljanja i naplate parkirališnim prostorom!? Zašto?

- Nismo mislili izlaziti s prostora Poluotoka ni ulaziti na područja koja su na rubu drugoh jedinica lokalne samouprave. "Obala i lučice" su uglavnom orjentirane na Poluotok i uže područje grada Zadra, kaže direktor Edo Duka svjestan da bi "širenje" tražilo i dodatne ljude i dodatnu opremu.

Međutim, "Obala i lučice" su se prije četiri godine javile na natječaj kojega je tada dobila tvrtka "Export drvo Projekti", ali gradsko poduzeće tada cijenom nije moglo ni približno pratiti njihovu ponudu. U međuvremenu, odlučeno je – držati se Poluotoka i užeg središta Zadra, a unosan posao u Gaženici dobit će netko drugi.

 

24. travanj 2024 15:28