StoryEditorOCM
4 kantunaKAO MALOLJETNIK SA ZADARSKOG PODRUČJA POČINIO 57 RAČUNALNIH PRIJEVARA, A NOVAC UPLAĆIVAO NA RAČUN POD ŠIFROM "ĆAĆASEVRAĆA":

"Od kada sam odslužio šest mjeseci zatvora poštujem i zatvor i ljude, a živim pošteno!"

30. svibnja 2019. - 23:59
10514454

Zbog čak 57 računalnih prevara koja je počinio kao maloljetnik u razdoblju od listopada 2014. do lipnja 2016. godine kada je virtualnim malverzacijama sa tuđih bankovnih kartica prebacivao novac na svoje korisničke račune za klađenje od kojih je jedan bio pod šifrom: “cacasevraca”, na uvjetnu zatvorsku kaznu osuđen je 21-godišnjak sa zadarskog područja.

Još kao šesnaestogodišnjak redovito se javljao na oglase za prodaju različitih digitalnih uređaja, nakon čega bi s tuđih računa prebacivao novac na svoj korisnički račun za klađenje. Sutkinja Ivana Parać Krišto na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno ga je osudila na uvjetnu kaznu od godine dana zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog ukupno 57 računalnih prevara, od čega 14 u pokušaju. Računalne malverzacije je i sam priznao navodeći kako se “tim stvarima” počeo baviti, ono što se kaže - „iz čista mira“.

- Počeo sam sa šesnaest godina jer je na taj način bilo lako doći do novca. Uglavnom sam trošio za izlaske i nisam imao drugih potreba ili troškova. Nisam imao problema sa drogom ili da bih imao nekakvu, naprimjer, zahtjevnu djevojku, tako da je većina novca kojeg sam „zaradio“ na ovaj način zapravo sačuvana - ispričao je na sudu 21-godišnjak, za kojeg je istragom utvrđeno da je virtualnim malverzacijama sebi pribavio ukupni iznos od gotovo sto tisuća kuna.

Uglavnom mlađim, pa i maloljetnim, prodavačima mobitela, igračih konzola ili infarcrvenih kamera predstavio bi se kao zainteresirani kupac, te bi potom od njih, usmeno ili preslikom, dobio brojeve njihovih bankovnih kartica. Nakon što bi prikupio podatke otvorio bi korisnički račun u sportskoj kladionici na koji bi uplaćivao prijevarom zarađeni novac. Svojim ukućanima je govorio da je novce dobio uglavnom u kladionici, tako da njima nikada nije bilo sumnjivo. Sve je otkriveno nakon što su prodavači počeli shvaćati da su prevareni, a jedna je Zadranka ostala i bez mirovine nakon što je njezin sin dao oglas na „Njuškalu“ da prodaje „Play Station“.

- To je bilo u veljači 2014. Kako mi sin nije imao račune u banci ili karticu tražio je moj broj kartice jer je dogovorio kupoprodaju, pa sam mu dala karticu tekućeg računa.

On je to uslikao mobitelom i poslao nekome, a ubrzo me tražio i da slika moju osobnu iskaznicu. Kako inače imam povjerenja u sina ništa od ovog mi nije bilo sumnjivo - posvjedočila je na sudu.

Da nešto nije u redu shvatila je kada je na mobitel nakon prvog u mjesecu umjesto mirovine dobila izvješće o stanju od 0,00 kuna na računu. Otišla je na banku gdje su joj rekli kako je sa njezinog računa podignuto dvije tisuće kuna i da je to - gotova stvar.

- Nakon toga sam otišla u policiju prijaviti ovaj događaj, a oni su me tamo izvijestili da je taj novac otišao na nekakvo klađenje ili takvo nešto slično - ispričala je dodajući kako je tek kasnije shvatila što se zapravo dogodilo.

Ništa bolje nije prošao ni Zagrepčanin koji je preko “Njuškala” objavio prodaju infracrvene kamere za noćno snimanje. Lažno mu navodeći da će od njega kupiti kameru, zadarski tinejdžer mu je naveo da ga kontaktira na e-mail adresu koju mu je poslao. Od njega je potom zatražio da mu pošalje kameru poštom ili autobusom rekavši mu da će mu je platiti putem Internet bankarstva uplatom na njegov bankovni račun, te da mu stoga putem svoga e-maila pošalje sliku svoje bankovne kartice s obje strane. Kada mu je ovaj ništa ne sluteći putem e-maila poslao broj svog računa te preslik osobne iskaznice s obje strane, on nije izvršio uplatu na tekući račun već je koristeći prethodno pribavljene njegove osobne podatke, s tekućeg računa drugog muškarca do čijih podataka je došao na točno neutvrđen način, u pet navrata prebacio iznos od sveukupno 44.052,58 kuna na korisnički račun za klađenje otvoren u sportskoj kladionici. Isplata je realizirana na njegov Skrill račun otvoren u Londonu.

Nakon kaznenog postupka sada mlađi punoljetnik na sudu je istaknuo kako mu je sada tek jasno što je napravio i da mu je jako žao radi toga, no da prije nije razmišljao o ljudima kojima je napravio štetu, jer je bio mlađi i nije to shvaćao. Zbog istih kaznenih djela već je bio osuđen.

- Od kada sam odslužio šest mjeseci kazne zatvora i to od listopada 2016. do ožujka 2017. shvatio sam neke stvari. Nakon toga poštujem i zatvor i ljude- rekao je na sudu istaknuvši kako od tada da pošteno živi, te da će sve ljude koje je prevario- obeštetiti.
Sutkinja mu je izrekla uvjetnu kaznu smatrajućI da je primjerena obliku njegove krivnje, te pogibeljnosti kaznenih djela i posljedicama koje su prouzročili.
- Izrečene će sankcije po mišljenju suda utjecati kako na okrivljenika, tako i na sve druge građane da ubuduće ne čine kaznena djela i da poštuju pravni poredak- navela je sutkinja Parać krišto u obrazloženju presude

20. travanj 2024 15:42