StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON SMRTI ROBERTA ROTARA:

Prodana tiskara kontroverznog Slovenca koji je u Zadru osumnjičen za krivotvorenje dokumenata nakon čega je iznenada preminuo u zatvoru!

6. lipnja 2019. - 00:10
rotar

Oko 15 milijuna kuna vrijedna tiskara u zadarskoj Gaženici u vlasništvu kontroverznog slovenskog poduzetnika Roberta Rotara (47), koji je pretprošlo ljeto iznenada preminuo u zadarskom istražnom zatvoru nakon što je osumnjičen za izradu, nabavljanje, posjedovanje, prodaju ili davanje na uporabu sredstava za krivotvorenje prodana je zagrebačkom H-ABDUCU d.o.o. za 2.4 milijuna kuna.

Tvrtka H-Abduco registrirana za “savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem” ponudila je najveću cijenu za tiskaru imovina Rotarove bivše tvrtke u stečaju Media Zadar. Riječ je o zgradi od 1220 četvornih metara, te dvorištu površine 859 kvadrata.

Slovenski poduzetnik preminuo je nakon dva dana boravka u pritvoru, gdje mu je pozlilo, zbog čega je pao i udario glavom, te umro na putu do zadarske bolnice.

Zbog njegove smrti koja je izgledala sumnjivo zadarski zatvor posjetio je i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.
Obdukcijski nalazi su međutim pokazali kako je do smrti došlo prirodnim putem, zatajenjem srca. Rotar se 4. kolovoza 2017. u 22,54 sati požalio na bol u prsima i glavobolju, zbog čega je pozvana Hitna pomoć koja mu je od 23,20 sati do 23,40 sati pružila liječničku pomoć s naznakom kako nema potrebe za hitnom intervencijom uz konstatiranu dijagnozu "anksioznost" i "palpitaciju". Dan poslije, u subotu 5. kolovoza oko 10.10 sati, u sobi u kojoj je bio smješten iznenada se srušio i pritom udario glavom o rub stola te ostao bez svijesti.

U njegovoj luksuznoj kući u Diklu zadarska je policija prije njegova uhićenja pronašla uzorke za izradu osobnih dokumenata nekoliko različitih država, te materijal za njihovu izradu, ali i vodene žigove, zlatne niti, "ploče, okvire i mrežice s utisnutim reljefima", što je indiciralo da se tamo moglo obavljati i tiskanje novca, bez obzira na to što nisu pronađene nikakve krivotvorene novčanice.

Slovenac je u Zadru imao nekoliko tvrtki, kao i Mediu Zadar, čija je imovina otišla u stečaj, pa prodaju zbog duga većeg od šest milijuna kuna. Osim poreznog duga, na nekretnini je bilo upisano založno pravo Hypo banke u iznosu od 2.1 milijuna kuna.
Nakon isplate sredstava utvrđeno je da je komunalni dug tvrtke gradu Zadru bio manji od iznosa za kojeg je grad Zadar teretio “Media Zadar”.
Kako je “na računu” preostalo tek nešto više od 19 tisuća kuna što će također biti uplaćeno na račun vjerovnika Hypo banke, stečajna upraviteljica Radojka Danek izvijestila je na zadarskom Trgovačkom sudu da stečajna masa neće biti dostatna za namirenje budućih obaveza stečajne mase.

Tvrtku H-Abduco osnovala je kompanija “Heta Asset Resolution” (HAR) koja u stvari predstavlja takozvanu lošu banku u koju je austrijska Hypo grupa prenijela sve loše kreditne plasmane šest banaka uključujući i hrvatsku Hypo banku i od njih se pravno i financijski razdvojila. Austrija je najprije nacionalizirala Hypo banku i spasila je od bankrota, pa je tako Austrija vlasnica i Heta Asset Resolutiona koji je osnovao H-Abduco u Hrvatskoj i u njega prebacio loše kredite hrvatske Hypo banke.

26. travanj 2024 07:31