StoryEditorOCM
4 kantunaSEZONA POČELA, BAGERI JOŠ NA PLAŽAMA

Robertino Dujela: Zahvaljujemo se građanima na strpljenju i vjerujemo da će u tekućem tjednu svi veći radovi biti okončani

Piše M. Kalajžić
7. lipnja 2019. - 21:45
plaza_punta_bajlo7-070619

Počinje sezona kupanja, temperature su se konačno podigle na razinu pravih lipanjskih i turisti se već uvelike "toćaju" u moru, a i hrabriji Zadrani. Za koji dan gradske će plaže biti prepune, ali dočekat će ih, prema sadašnjoj slici, bageri, rovokopači, razni gusjeničari, škalj, prašina... uglavnom - građevinski radovi.

Zašto se na glavnim gradskim plažama radovima zabrazdilo u samu špicu turističke sezone, pitali smo pročelnika Upravnog odbora za komunalne djelatnosti Robertina Dujelu.

- Riječ je o radovima na uređenju, dohrani plaža, koji su u završnoj fazi. Nakon rekordnih 18 kišnih dana mjeseca svibnja plaže gotovo da su spremne za prihvat kupača. Zahvaljujemo se građanima na strpljenju i vjerujemo da će u tekućem tjednu svi veći radovi biti okončani. U subotu sam sa svojim suradnicima na lokaciji Punta Bajlo na definiranju radova na završnim detaljima za koje vjerujem da neće ometati korištenje plaža u punom profilu. Na Punti Bajlo sukladno projektu arhitektonskog studija odijelili smo šetnicu od prostora plaže i kupališta kako bi omogućili kupačima da na odvojenim površinama nađu minimum privatnosti. Na površini od 1628 metara kvadratnih uredili smo dio za sjedenje, dohranili šljunkom i postavili novi opločnik. Postojećem zelenilu dodane su žardinjere sa tamarisima i grmolikim autohtonim biljkama – kaže Dujela i nastavlja:

- Uredili smo i dohranili plažu na Puntamici, Vitrenjaku, Diklu, sljedeći tjedan plažu Marex, dijelom Pertrčane i Kožino, dok je u planu privremeno riješiti i oštećenja na obali na Kolovarima između Poliklinike i „Hitcha“ za koji planove sanacije u cijelosti imaju resorni odjeli EU fondova i graditeljstva. U programu održavanja komunalne infrastrukture osigurali smo 600.000 kuna za uređenje prirodnih plaža – kaže Robertino Dujela, pročelnik UO za komunalne djelatnosti.

Kratak obilazak gradskih plaža potvrđuje njegove navode. Na Punti Bajlo, nekadašnjem kampu, traju intenzivni radovi na uređenju plaže. Radnici natkrivaju djelove prostora pločama, formiraju se "bazeni" s oblucima, sve poprima znatno suvremeniji izgled od dosadašnjeg koji je bio, može se slobodno reći, zapušten i zanemaren. Osim uređenja obalnog pojasa, plaža će se opremiti tuševima i igralištima s pijeskom za mališe.

I najpopularnija zadarska plaža Kolovare užurbano se uređuje. Iako se dosta kupača već uvelike brčka, teški građevinski strojevi oko njih "operiraju" na uređenju plaže. Prošlih je godina dosta problema bilo s odlaganjem otpada koji bi se "prelijevao" iz kanti, valjda će se ove godine to popraviti, pogotovo kad se zna da će se opet na plaži podići Plava zastava kao jamstvo čistoće i sigurnosti.

Slično je bilo i na Vitrenjaku gdje se plaža također "dohranjuje" u zadnji čas bagerima i kamionima sa šljunkom. Popularnu plažu Marex more i valovi svakoga proljeća "načmu" pa su i tamo potrebne intervencije, tako je i u Arbanasima, Diklu i drugim gradskim plažama i plažicama, pa se sve se više nameće potreba da se osnuje posebna služba koja bi skrbila o gradskim plažama, uređivala i pazila da svi sadržaji na njoj funkcioniraju onako kako su zamišljeni.

Jer bez obzira na napore gradskih službi, činjenica je da se s uređenjem plaža kasni i to u najosnovnijim oblicima, te da turiste dočekujemo umjesto suncobranima i sladoledom - gusjeničarima i rovokopačima.
 

25. travanj 2024 14:31