StoryEditorOCM
4 kantunaOTKRIVAMO: ZBOG DOBRIH VEZA VEDRAN IKIĆ SE DOSAD IZVLAČIO, ZAŠTO JE SADA PRVI PUT ZAPEO U ISTRAŽNOM ZATVORU

Policija pronašla "bunker" Denisa Paraća u Kožinu gdje je sklapao eksplozivne naprave za pljačke bankomata! Što je sve planirao i tko je od pomagača 'propjevao'?

8. lipnja 2019. - 23:00
privodjenje_ikic-080519

Dva dana nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo optužnicu protiv Vedrana Ikića (44), Izvanraspravno vijeće Općinskog suda produljilo je Ikiću pritvor za još mjesec dana zbog opasnosti od počinjenja novog kaznenog djela. Ikić će tako ostati najmanje dva mjeseca u pritvoru gdje je završio početkom svibnja zbog pomaganja i skrivanja Denisa Paraća, policijskog bjegunca i poznatog kriminalca, osumnjičenog za napad na obiteljsku kuću zadarskog odvjetnika Augustina Sudinje u siječnju prošle godine u Sukošanu.

Početkom travnja ove godine Parać je poginuo u prometnoj nesreći vozeći Ikićev motor zbog čega je izravno doveden u vezu s Paraćem. Odnos Ikića i Paraća policiji je prethodno postao zanimljiv zbog činjenice da je Parać automatskom puškom i bombom napao kuću odvjetnika koji je, kao pravni zastupnik tvrtke Hoteli Zadar, Ikiću i njegovom poslovnom partneru Marku Čulini Maki, suvlasnicima tvrtke Sokol projekt, praktički uništio unosan posao vođenja poznatog ugostiteljskog objekta "Zara Beach" na Kolovarama.

Ikiću se stavlja na teret da je od 13. studenog 2018. do 6. travnja 2019. pomagao Paraću u skrivanju i bijegu iako je znao da je od 25. rujna prošle godine za Paraćem izdana potjernica. U tom razdoblju Ikić mu je dao na korištenje svoj motor marke Yamaha i motorističku kacigu kako bi Parać mogao prikiriti svoj identitet odnosno lice na području Zadra i Šibenika izbjegavajući policijske patrole.

U noći s 5. na 6. travnja Parać je nakon cjelonoćnog druženja s prijateljima u kući Josipa Krizmana (33) na Bokanjcu - u društvu Petra Mandića, Željka Grubića, Vedrana Ikića te Marina Goleša s kojim je došao njihov prijatelj iz Zagreba Miro Cavrić - krenuo prema Kožinu, ali je upao u policijsku zasjedu. U namjeri da je izbjegne, sletio je Ikićevim motorom s ceste i poginuo. Kod njega je pronađen neregistrirani pištolj s metkom u cijevi, a obdukcija je pokazala da je u sebi imao veću količinu kokaina i alkohola.

Ikiću je nakon priviđenja sudac istrage Hrvoje Visković odredio mjesec dana istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Prethodno se od odlučivanja o istražnom zatvoru izuzeo županijski sudac Marijan Bitanga, a prijedlog ODO-a za saslušanjem četiri svjedoka Visković je odbio. Prihvatio je saslušanje samo jedne ženske osobe u srodstvu s pokojnim Paraćem čime se otvorila mogućnost da Ikić, nakon iskaza svjedokinje, bude pušten na slobodu, svega nekoliko dana nakon uhićenja.

ODO se žalilo na takvu odluku suca Viskovića zato jer je, uz kaznenu prijavu za "pomoć počinitelju nakon izvršenja kaznenog djela", a s obzirom na njegovu dosadašnju kaznenu evidenciju, tražilo i Ikićevo zadržavanje u zatvoru zbog opasnosti od počinjenja novih kaznenih djela. Izvanraspravno vijeće Županijskog suda je žalbu prihvatilo i mogućnost da Ikić bude ekspresno pušten je otklonjena. Dobio je najmanje mjesec dana pritvora koji mu je zbog istih razloga sada produljen za još 30 dana.

Novih mjesec dana istražnog zatvora Ikiću smatra se velikim rezultatom zadarske policije i državnog odvjetništva koji su po prvi put uspjeli iza rešetaka dulje zadržati tog bivšeg policajca i prvaka svijeta u džiju-džicu s debelim policijskim dosjeom. U Zadru inače poznatog po razgranatim društvenim vezama koji sežu od braniteljskih i političkih krugova, preko poduzetničkih, do policijskih i pravosudnih istanci. One su mu dosad često puta omogućavale da lagodno prolazi kroz zadarsko pravosuđe, premreženo nepotizmom, prikrivenim interesima i trgovačkim odlukama, zbog čega je Ikić bez većih problema završavao na slobodi i kad je bio optuživan za silovanje i pokušaj ubojstva.

Istraga zadarske policije i odvjetništva ovaj se put nije mogla ignorirati, a i klima se u sudskim krugovima očito mijenja, pa je Ikićeva povezanost s poznatim kriminalcem završila istražnim zatvorom gdje bi mogao ostati sve do početka suđenja. Neki nagađaju čak i do presude, ukoliko ona bude donesena u iduća dva mjeseca.

Ikić međutim nije jedina osoba koja je mjesecima pomagala Paraću u bijegu pred zakonom. Uz njega je za isto kazneno djelo prijavljen Josip Krizman, a uskoro bi mogle biti još najmanje dvije osobe. Policija je, kako doznajemo, uspjela prilično vjerno rekonstruirati mrežu Paraćevih pomagača tijekom nekoliko zadnjih mjeseci njegova života te pronaći desetke novih dokaza koji ukazuju na osebujne kriminalne aktivnosti pokojnika i njegovih suradnika.

Otkriveno je tako da je Parać zadnjih mjeseci koristio dva privatna apartmana na području Kožina. Oba apartmana u vlasništvu su osoba sa sjevera Hrvatske, ali su bila iznajmljena preko osoba s kojima je Parać bio u bliskoj vezi. Riječ je o jednoj ženskoj i jednoj muškoj osobi koje su Paraću posudile svoja imena, što pravi vlasnici objekata navodno nisu znali.

Pretragom apartmana policija je pronašla brojne tragove koji su izuzeti i poslani na DNK analizu. Nedvojbeno je utvrđeno da je u njima boravio Parać, ali i još najmanje šest drugih osoba među kojima i, pretpostavlja se, osoba koja je Paraću pomagala u napadu na kuću odvjetnika Sudinje.

Pretragom apartmana policija je našla 30 grama heroina kojeg je Parać prodavao preko svojih pomagača dok je bio u bijegu, a u dvorištu zgrade otkrili su zakopani Paraćev "bunker". U njemu su pronađeni dijelovi automatskog oružja, maskirna odjeća, mobitel, sofisticirani alat za provaljivanje brava, te boce s plinom i aparat za autogeno rezanje debelih limova. Policija te predmete dovodi u vezu s prijašnjim indicijama da ja Parać bio uključen u pljačke bankomata na zadarskom i širem području, i da su mu apartmani u Kožinu služili kao baza za njegovo kriminalno djelovanje. Štoviše, pronađeni predmeti i tragovi ukazuju da je Parać u apartmanima najvjerojatnije sklapao eksplozivne naprave za raznošenje bankomata.

Paraćeve aktivnosti očito su bile poznate Ikiću s kojim je duže vrijeme bio u prijateljskim odnosima. Policija je također utvrdila da je nekoliko dana nakon Paraćeve pogibije Ikić u društvu jedne ženske osobe došao u jedan od apartmana koje je Parać koristio iznijevši iz njega Paraćeve osobne stvari. Kada je policija otkrila apartmane, zatekla ih je prilično "očišćene", zbog čega su istragu proširili na dvorište gdje su pronašli "bunker" sa zakopanim stvarima.

Među njima je posebno zanimljiv mobitel koji je Parać izgleda koristio pripremajući i dogovarajući svoje razgranate kriminalne aktivnosti, od oružanih napada i pljački do trgovine drogama i izrade "paklenih naprava". Policijska analiza telefonskih kontakata i pronađenih tragova, u kombinaciji s izjavama Paraćevih prijatelja koji su, čini se, "progovorili" o njegovim aktivnostima, mogla bi riješiti veći broj najtežih kaznenih djela iz prijašnjih godina na zadarskom području.

16. travanj 2024 23:32