StoryEditorOCM
4 kantunaOBRAZLOŽENJE PRESUDE DARUVARCU: "NIJE BILO POLITIČKO-MEDIJSKOG LINČA"

'Medijskog linča nije bilo, ali su otegotne okolnosti precijenjene'

10. lipnja 2019. - 23:40
daruvarac kolaz

Kroz dvadesetak dana 32-godišnji Darko Kovačević Daruvarac krenut će na izdržavanje kazne od četiri godine zatvora koju mu je zbog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke dosudio Županijski sud u Splitu. Sud je prethodno odbio sve navode iz njegove žalbe u kojoj je tražio uvjetnu kaznu i novo suđenje zbog “političko- medijskog linča”.

- Krivnja je priznata, ali su odbijeni svi žalbeni navodi, prigovori, te primjedbe oko okrivljenove obrane i samog okrivljenika - rekao je Denis Klarendić, glasnogovornik Općinskog suda u Zadru na koji je u ponedjeljak stigla pravomoćna presuda sa Županijskog suda u Splitu.

Iako mu je redom odbio sve stavke žalbe, splitski sud je Daruvarcu ipak smanjio kaznu sa pet na četiri godina zatvora utvrdivši kako je zadarski sud prilikom odabira vrste i mjere kazne ipak precijenio značaj otegotnih okolnosti na strani Kovačevića. On je, naime, do sada pravomoćno osuđivan sedam puta, od čega u tri navrata za kaznena djela s elementima nasilja.
Niži sud je, kako se navodi, podcijenio olakotne okolnosti i to posebice Kovačevićevu spremnost da naknadi štetu 18-godišnjakinji, te izraženo žaljenje i kajanje, kao okolnosti koje se odnose na njegove osobne i obiteljske prilike, a naročito okolnosti u vezi njegovog odrastanja.

- Ovaj sud ocjenjuje da će se i nešto nižim pojedinačnim kaznama zatvora u dostatnoj mjeri izraziti društvena osuda zbog počinjenih kaznenih djela, jačati povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava, utjecati na okrivljenika i sve druge da ne čine kaznena djela kroz jačanje svijesti o pogibeljnosti činjenja kaznenih djela i o pravednosti kažnjavanja, te omogućiti okrivljeniku ponovno uključivanje u društvo - navodi se u presudi Županijskog suda u Splitu, u vijeću sastavljenom od sudaca Nevena Cambja, kao predsjednika vijeća, te Marice Šćepanović i Damira Romca, kao članova vijeća koji je Daruvarcu. To je Vijeće umjesto kazne od četiri godine i šest mjeseci za ozlijede Daruvarcu dosudio 3 godine i 10 mjeseci, a za prijetnju osam umjesto 10 mjeseci zatvora.

Prilikom odabira vrste i mjere kazne splitski sud je u prvom redu imao u vidu iznimnu brutalnost Darka Kovačevića koju, kako se navodi, nije spriječila niti ublažila činjenica da je djevojku pretukao na javnom mjestu, u prisutnosti većeg broja ljudi. Na njega nije utjecalo niti to da je žrtva bila mlada djevojka, koja s obzirom na svoju tjelesnu konstituciju i ponašanje kritične prigode nije predstavljala opasnost za život i tijelo okrivljenika.

- Primio sam presudu i iz pozicije žrtve koju zastupam, mogu reći da smo zadovoljni. Dileme o krivnji nije bilo, uostalom optuženik je priznao. Ono, na što medijska pažnja jest utjecala je brzina postupka. Dakle, odluka je pravomoćna u roku od godinu dana i to je kvaliteta koju možemo cijeniti kao efikasan postupak - rekao je odvjetnik obitelji 18-godišnje Zadranke Milan Petričić dodajući kako će ubrzo postaviti i zahtjev za odštetu.

U žalbi Kovačevićeva odvjetnika Borisa Radmana tražilo se da se presuda zadarskog suda ukine zbog iznimno brojnih bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, "krivotvorenja", povreda ovlasti i dužnosti.

Splitski sud je, međutim, sve navode odbio naglasivši prije svega kako je Daruvarac priznao da je djevojci nanio sve ozljede na način kako je to navedeno u optužnici. Sud je zbog toga ocijenio da je Kovačevićeva žalba zapravo nedopuštena, jer se ne radi o situaciji da je za dokaze o isključenju protupravnosti ili krivnje saznao nakon donošenja presude, a niti se radi o novim činjenicama.

Iako se u žalbi posebno ističe da je uredujuća sutkinja Mitra Meštrović bila pristrana i da je unaprijed zauzela stav u vidu produljenja istražnog zatvora i osude okrivljenika, a što je sve bilo posljedica "političko medijskog linča", što je "potkrijepljeno" izjavama Ministra pravosuđa te najviših pravosudnih i državnih dužnosnika i novinskih članaka, to ne znači, kako navodi sud u Splitu, da je  Kovačeviću povrijeđeno pravo na pravično suđenje zajamčeno Ustavom

- Sud na bilo koji način nije mogao utjecati na izvještavanje medija u ovom postupku, a niti zainteresiranost javnosti u vezi ovog slučaja te izjave pravosudnih i državnih dužnosnika, a koje nisu takvog sadržaja da bi se njima utjecalo na odluku suda-navodi se u obraZloženju presude.

Kroz dvadesetak dana Kovačević će se uputiti u jednu od hrvatskih kaznionica koju mu odredi Centar za dijagnostiku u Zagrebu Ministarstva pravosuđa. Tamo će boraviti četiri tjedna gdje će se obaviti njegova medicinska, socijalna, psihološka, pedagoška i kriminološka obrada.
Konačnu Odluku o kaznenom tijelu (zatvoreni, poluotvoreni ili otvoreni uvjeti) u kojem će izdržavati kaznu zatvora donijet će Središnji ured Uprave za zatvorski sustav i probaciju. Kako je rekao, glasnogovornik Općinskog suda u zadru kod suca za izvršenje kazne zatvora presuda će biti roku tri dana od izvršnosti presude, odnosno primitka od strane osuđenika.
- Nakon toga sudac izvršenja Županijskog suda u Zadru donosi odluku u kojoj se Kovačević upućuje na izdržavanje kazne zatvora i u roku osam dana poziva ga se da preuzme to rješenje. U roku od dva do tri tjedna Kovačević mora doći na izdržavanje kazne zatvora - pojasnio je navodeći kako je moguće da Kovačević zatraži odgodu izvršavanja kazne, no da su to iznimni slučajevi.
Ukoliko se Kovačević ne javi sucu nakon što dobije nalog, sud će izdati dovedbeni nalog policiji koja će ga privesti.

 

Dokazi
Snimka je zakonita
Županijski sud u Splitu nije prihvatio ni žalbu u dijelu u kojem se ističe da se presuda nižeg suda temelji na nezakonitom dokazu, odnosno snimci nadzorne kamere iz caffe bara "Chill Out". Obrana je zbog toga tražila da svi personalni dokazi tj. iskazi svjedoka i nalazi i mišljenja vještaka "izdvoje iz spisa kao nezakoniti dokazi jer su potekli iz nezakonitog dokaza".
U odgovoru se navodi kako je snimka oduzeta potvrdom o privremenom oduzimanju predmeta od vlasnika navedenog caffe bara, koji ju je predao policiji bez ikakvih primjedbi. Ističe se kako se snimka odnosi na dio caffe bara u kojem su smješteni stolovi za goste, a kako su okrivljenik i oštećenica često zalazili u navedeni caffe bar, očito im je bilo poznato da je navedeni prostor pod video nadzorom, a to tim više što je okrivljenik u jako dobrim odnosima sa vlasnikom kafića i njegovom suprugom, a oštećenica je povremeno "konobarila" u tom caffe baru.
Utvrđeno je i da je sud prvog stupnja pravilno utvrdio da je okrivljenik 28. svibnja 2018. djevojci prijetio ubojstvom riječima "ako me prijaviš policiji dvadeset godina ću biti u zatvoru, ali kad izađem ubit ću tebe i tvoju obitelj". Utvrđeno je da Daruvarac nije ostao samo kod verbalnih prijetnji već je došlo i do fizičkog napada.
Iako mu nakon napada nisu izvađeni ni krv ni urin pa se stupanj njegove alkoholiziranosti nije mogao utvrditi na pouzdan način, sud je prihvatio nalaz i mišljenje vještaka psihijatra dr. Denisa Sabljara da dopušta mogućnost da se radilo o smanjenoj ubrojivosti, ali svakako ne o bitnoj smanjenoj ubrojivosti.

 

24. travanj 2024 09:31