StoryEditorOCM
4 kantunaAPEL NAKON TRAGEDIJA U ULICI BENKA BENKOVIĆA

Postavite ležeće policajce, ova cesta je ruski rulet!

Piše Ana Vučetić Škrbić
11. lipnja 2019. - 10:55
benka3-100619

Prošle srijede, u večernjim satima, u neposrednoj blizini pješačkog prijelaza u Ulici Benka Benkovića, na zadarskoj Meladi život je izgubio 55-godišnji zadarski arhitekt Aljoša Bačić.

Na njega je prevelikom brzinom naletio 32-godišnji vozač u Fiatu šibenske registracije, koji se pred zebrom nije uspio zaustaviti, već je prednjim dijelom automobila udario u pješaka. Iako je nesretni Bačić kolima Hitne medicinske pomoći odmah prevezen u Opću bolnicu Zadar, liječnici mu nisu uspjeli spasiti život.

Ova tragedija otvorila je pitanje prometne sigurnosti u Ulici Benka Benkovića, koja je nakon rekonstrukcije te spajanja s Putom Nina i Putom Bokanjca postala jedna od najprometnijih zadarskih ulica i jedna od najvažnijih prometnih dionica u gradu. Riječ je, naime, o transverzali koja zapadni ulaz u grad, preko Ulice Domovinskog rata i Stadionske, spaja s Bulevarom, a naglo povećanje prometa najviše problema donijelo je baš na Meladi, na potezu gdje se prošlog tjedna dogodila tragedija.

Građani koji žive u tom dijelu grada, pogotovo stanari iz zgrada koje su uza samu cestu, zasuli su društvene mreže ogorčenim komentarima kako su nesreće tamo postale prečeste i kako se prelazak ceste za pješake pretvorio u ruski rulet, zbog čega traže hitno postavljanje ležećih policajaca.


Na semaforu, žale se pješaci, zeleno se predugo čeka i prekratko traje, a zebre su nepregledne i malo ih vozača uopće poštuje, pogotovo noću kada se ulica pretvara u poligon za utrkivanje.


– Kritičnih točaka je više, ali sve su uzrokovane istim problemom: ta, nekad kvartovska ulica, preko noći je postala jedna od najprometnijih gradskih prometnica. Nakon što se rekonstruiralo semaforsko raskrižje, sa svih strana imate nepregledne kolone automobila, što kod vozača stvara nervozu, a nervoza stvara nepažnju. Pješaci, s druge strane, ne mogu dočekati svoj red za prijeći cestu od nepregledne kolone automobila, na zebri im ne želi stati pa je često pretrčavaju. Najgore je starijim ljudima, kojih u tom kvartu ima zaista puno, i u vrijeme školskog odmora kada učenici iz tog kvarta gdje su dvije škole, pretrčavaju cestu kako bi kupili marendu. To vam je opći kolaps, hitno se mora nešto poduzeti jer ovako dalje ne može – kaže Senad Tokić, inače stanovnik Melade, koji je već u nekoliko navrata upozoravao na ovaj problem.


– Samo u zadnja dva mjeseca za milimetar su izbjegnute tri tragedije na pješačkom, kada su automobili praktički već "zakačili" pješake. Tada, na sreću, nije bilo smrtnih posljedica. Zato hitno tražimo postavljanje ležećih policajaca i vertikalne svjetleće signalizacije pred pješačkim prijelazima. Ni sam ne znam je li to dovoljno i što se još može napraviti, zato ćemo tražiti sastanak s Gradom i prometnim stručnjacima – kaže Tokić.


Da bi postavljanje ležećih policajaca moglo riješiti dio problema, a to je prebrza vožnja, potvrđuje i slučaj obližnjeg Puta Bokanjca.


– Prije nego su postavljeni, na toj je cesti bilo strašnih nesreća sa smrtnim posljedicama, ali otkako je Grad, na inicijativu mjesnog odbora to riješio, više nema ni nesreća ni stradalih. Vozi se između 35 i 40 kilometara na sat jer zbog prepreka brže ne mogu, a nema više ni noćnih utrka koje su bile redovite na potezu od stare pijace na Meladi do semafora na Bokanjcu – govori Mate Zorica, predsjednik MO Maslina, dodajući kako je trenutno najveći problem, u koji se uvjerio svaki vozač koji je jednom izlazio s parkirališta trgovačkog centra Lidl, upravo taj izlaz na Ulicu Benka Benkovića. Nepregledan je i nesiguran, i za vozače, i za pješake koji u neposrednoj blizini prelaze zebru.

– Ta je priča stara otkako je centar izgrađen, međutim, u to vrijeme na ovoj je cesti bilo daleko manje automobila nego sada. Uz to, zbog komada zida od trafike koja se nalazi uza cestu, uopće nema preglednosti u smjeru Višnjika, pa morate izići na pola ceste dok su okolo automobili koji idu u oba smjera. Tražimo bolje prometno rješenje za taj dio prometnice, postoji čak i mogućnost da se probije put od Benka Benkovića prema Nikoli Tesli uz Bagatovu žicu, to bi riješilo puno problema – govori Zorica.

– Ulica Benka Benkovića nije problem od jučer već zadnjih 30 godina, otkako je napravljena. Počevši od parkinga, gdje se s predstavnicima stanara već godinama ne možemo dogovoriti, pa do nove Pijace gdje je, evo i sada, cijela desna strana blokirana automobilima. Zato ih pozivamo da se jave u mjesni odbor i da zajedno s pročelnicima gradskih odjela, sjednemo za stol i riješimo te probleme koji neće nestati sami od sebe – poziva Zorica.

20. travanj 2024 16:58