StoryEditorOCM
4 kantunaOTKRIĆE ZADARSKOG.HR POKRENULO ISTRAGU

Policija i DORH istražuju probijanje ceste u uvali Kostanj! Načelnik Boško: moralno i pravno meni je savjest čista! Zašto je jedini komunalni redar u Općini dao otkaz?!

14. lipnja 2019. - 22:46
Uvala1-2

Nakon otkrića Zadarskog.hr zadarska je policija u suradnji s državnim odvjetništvom u petak pokrenula izvide o gradnji u uvali Kostanj na otoku Ugljanu gdje je poznati zagrebački poduzetnik Željko Jurilj bagerima probio 200 metara ceste kroz gustu hrastovu šumu. Jurilj je od državne ceste (otočke magistrale) do dna uvale, gdje je nedavno kupio jedinu kuću, bez građevinske dozvole prokrčio put od tri do deset metara širine kako bi, tvrdi, sanirao klizište koje je prijetilo da mu se obruši na kuću.

FOTO&VIDEO: DEVASTACIJA U UVALI KOSTANJ U OPĆINI KUKLJICA Poznati zagrebački poduzetnik prokrčio 200 metara hrastove šume bez ikakve dozvole! Načelnik Boško: Priznajem, znao sam za to, ali nikome ništa nisam prijavio!

- Izvidi su pokrenuti temeljem medijskih natpisa. Provjerit će se jesu li radovi vođeni u skladu sa zakonskim uvjetima - kratko su nam potvrdili iz policije.

Na devastaciju šume hrasta medunca u uvali Kostanj, jednoj od najljepših prirodnih uvala na Jadranu, upozorili su mještani Kukljice koji smatraju da je zagrebački poduzetnik pod izlikom sanacije klizišta zapravo uništio uvalu i prokopao sebi cestu do kuće, i to na mjestu gdje prostornim planom cesta nije predviđena. Takav put ne samo da je narušio prirodni ambijent uvale Kostanj, nego nije ni riješio problem klizišta jer put prolazi tridesetak metara dalje od stvarnih klizišta, tvrde mještani. Dodatno naglašavaju da se ovakvim nezakonitim i nestručnim probojem samo povećala opasnost od aktivacije klizišta koja bi velikim količinama zemlje mogla zatrpati uvalu i kuću poduzetnika Jurilja.

Zagrebački poduzetnik koji se zajedno s bratom Draganom, među ostalim, bavi i komercijalnom korištenjem geotermalnih izvora, tvrdi da je bio prisiljen hitno probiti cestu kako bi zaštitio svoju imovinu jer su mu vodene bujice nakon velikih kiša 2017. i 2018. godine nanijela zemlju na kuću, zbog čega su joj popucali vanjski zidovi i kroz njih prodrla voda. U prilog tome pozvao se i na članak 150 Zakona o građenju gdje se u stavku 3. navodi da "u slučaju oštećenja građevine zbog kojeg postoji opasnost za život i zdravlje ljudi, okoliš, prirodu, druge građevine i stvari ili stabilnost tla na okolnom zemljištu, vlasnik građevine dužan je poduzeti hitne mjere za otklanjanje opasnosti i označiti građevinu opasnom do otklanjanja takvog oštećenja".

Također je naglasio da je s tvrtkom koja se bavi hortikulturom već dogovorio ozelenjavanje probijenog puta i to metodom hidrosjetve koja uz ozelenjavanje služi i za učvršćivanje tla od erozije.

U četvrtak navečer u Kukljici je održana sjednica Općinskog vijeća na kojoj se raspravljalo o radovima u uvali Kostanj. Načelnik Marin Boško (nezavisni) je pisanje medija doživio kao politički napad na sebe, iako je priznao da je za krčenje šume znao, ali da ništa nije poduzeo da to spriječi, niti je prijavio investitora koji za radove nije imao potrebne dozvole.

- Što se tiče tog zahvata u prostoru, meni je savjest čista. Čista je i s pravne strane, što se tiče mojih ovlasti – kazao nam je u petak Boško ističući da je samo jedan vijećnik na sjednici bio protiv probijenog puta, a ostali u tome ne vide ništa sporno, niti ga za što optužuju. Na naše pitanje je li točno da je zbog probijanja puta jedini komunalni redar u općini dao otkaz Boško je rekao da "ne želim sada ulaziti u te teme". - On je još uvijek u radnom odnosu i mogao je do sada, a i u buduće, postupati po svojim ovlastima – dodao je.

Što će se dalje događati s novim putem, tko će ga asfaltirati i urediti te u čijem će biti vlasništvu, Boško nam također nije znao reći. Hoće li to biti privatni put s obzirom na to da je Jurilj već dogovorio otkup terena od sadašnjih posjednika, iako je na zemljištu kojim prolazi nova cesta u zemljišnim knjigama vlasnički upisana RH?

- Tim ću se pitanjima baviti u budućnosti. Ako to i bude cesta, ona jedino može biti u općinskom vlasništvu – kazao je Boško i dodao da nema šanse da plaža u Kostanju bude koncesionirana ili ograđena.

26. travanj 2024 06:22