StoryEditorOCM
4 kantunaGRAD ZADAR SVE JE OBJEDINIO U REGISTRU IMOVINE, ALI IMA RUPA...

Ne možemo otkriti je li stan slobodan i koliko vrijedi, izvolite nas nazvati! Evo koliko Grad ima stanova, poslovnih prostora, zemljišta...

Piše I.Ivanac
16. lipnja 2019. - 23:42

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Tomislav Korona na posljednjem kolegiju gradonačelnika "svečano" je najavio završetak izrade "Registra imovine Grada Zadra" kao "jedinstvenu i transparentnu bazu podataka dostupnih kroz aplikaciju s funkcionalnim i praktičnim preglednikom".

Ako niste baš najbolje razumjeli, ne brinite. Laički rečeno, sva imovina koju Grad Zadar ima: stanovi, zemljišta, poslovni prostori i druge nekretnine, objedinjena je u jednu bazu podataka, koju svatko preko interneta može u svakom trenutku pregledati. S obzirom da gradski oci s registrom imovine želi pokazati svoju transparentnost u poslovanju, nas je zanimalo kako ta digitalna baza podataka zapravo funkcionira, što u njoj stvarno možete, a što ne možete naći.

Krenimo redom. Link za registar gradske imovine nalazi se na prvoj stranici Grada Zadra, u rubrici "brzi preglednici", a možete ga pronaći i na stranici UO za gospodarenje gradskom imovinom. Registar imovine pretražuje se u četiri kategorije: zemljišta, javne površine u zakupu, stambeni objekti i poslovni prostori. Sve je jako pregledno i vrlo jednostavno za korištenje.

Pregled zemljišta

Brzom provjerom zaključujemo da Grad u svom vlasništvu ima 7217 čestica zemljišta, 398 stambenih objekata, 483 poslovna prostora, a "javnih površina u zakupu", koje su podijeljene na kioske, štekate, brodare, ljetne štandove i ostale, ima na 321 katastarskoj čestici. Zbrojeno, registar sadrži 8419 katastarskih čestica u vlasništvu Grada Zadra.

Kod pregleda zemljišta građani mogu vidjeti kojoj katastarskoj općini pripada, broj katastarske čestice, površinu, oznaku zemlje i kulturu čestice. Za javne površine u zakupu navedena je lokacija, katastarska čestica te površina. Stambeni objekti imaju oznaku čestice, površine, energetski certifikat (da/ne) te procjenu vrijednosti, a poslovni prostori imaju broj čestice, ulicu i površinu.

Međutim, ako vas zanima je li neka čestica, stan ili poslovni prostor slobodan za najam, za takav podatak morate se obratiti Odjelu za gradsku imovinu jer ga u registru nema. Također nema podataka do kada traje zakup neke nekretnine ili poslovnog prostora, kao što nema ni istaknute procjene vrijednosti stanova. U jednom takvom "katastru" bilo bi zanimljivo znati tko je sve u zakupu gradske imovine, stanova, poslovnih prostora i javnih površina, ali ni tih podataka nema, navodno zbog zaštite osobnih podataka (GDPR).

Gradonačelnik Branko Dukić na kolegiju je kazao kako je objava "Registra imovine" jedna od "najvažnijih stavki u dosadašnjem dijelu ovog mandata koja će ubrzati mnoge procese u Zadru", a direktor Inovativnog Zadra Alan Kociper, koji je izradio aplikaciju, pohvalio se da se u registru može vidjeti: adresa, katastarska čestica i procijenjena vrijednost svakog pojedinačnog stana, te kartografski prikaz lokacije na kojoj se stan nalazi. Je li to baš tako?

Naime, adresu možete pronaći za javne površine i poslovne prostore, ne i za zemljišta i stambene objekte. Katastarska čestica je prikazana, ali procijenjena vrijednost stana nije unesena. Nema ni kartografskog prikaza. Zašto? Odgovore smo potražili u Uredu pročelnika Korone, a odgovore smo dobili s dviju adresa: iz Ureda gradske imovine i Inovativnog Zadra.

Brzo i jednostavno

– Zadar prvi put ima jedinstvenu bazu podataka o nekretninama koje se vode u registru (stanovi, poslovni prostori, zemljišta, javne površine). Budući da su podaci na jednom mjestu, te da se radi o web aplikaciji, lako su dostupni ovlaštenim djelatnicima kojima su oni potrebni u svakodnevnom radu, jednostavno se ažuriraju, zna se tko je i kad izvršio ažuriranje podataka, jednostavno se iz njih vade prilagođena izvješća, nema dupliciranja podataka, drugim riječima stvoreni su preduvjeti da se nekretninama upravlja na efikasniji i transparentniji način – stoji u odgovoru na pitanje kako registar služi zaposlenicima gradske uprave. Osim toga, kroz jednostavan i brz pristup opsežnim logično strukturiranim podacima, osigurava se transparentan, svrhovit i ekonomičan način upravljanja i raspolaže imovinom Grada Zadra, a dio podataka iz Registra, koji je objavljen na web stranicama Grada Zadra, omogućit će svim građanima, državnim institucijama i institucijama javne uprave da na jednostavan i brz način dođu do informacija o imovini Grada Zadra.

Također se vodilo računa o zaštiti osobnih podataka korisnika nekretnina u vlasništvu Grada Zadra (najmoprimaca/zakupnika/posjednika) tako da pristup aplikaciji u punom obliku imaju samo ovlašteni djelatnici gradske uprave, dok će određeni dio tih podataka biti objavljen na službenoj web stranici Grada Zadra.

Kartografski prikaz čestice na interni GIS-u nekretnina Grada Zadra omogućen je samo administratorima, odnosno gradskim djelatnicima, a građane se upućuje da do site informacije mogu doći "uz dva klika miša" preko stranica Državne geodetske uprave (korisnik samo treba kopirati/zalijepiti k.o. i broj čestice u Geoportal).

Lakši pristup

U odgovorima se napominje kako je ovo tek početak procesa stvaranja sveobuhvatne i cjelovite evidencije imovine Grada Zadra i predlažu da i drugi odjeli Grada Zadra nastavite sa započetim procesom kako bi se registar nadograđivao.

– Što se tiče "rupa", radi se o velikoj količini podataka dobivenih iz javnih izvora za preko 7200 čestica, koje se odnose na zemljište Grada Zadra u strukturi vlasništva (ZK) ili posjeda (Katastar), pa je moguće da je kod prikupljanja, obrade, "čišćenja" i punjenja baze došlo do nekih anomalija s podacima, ali to nije pravilo nego više iznimka. Smisao je ovog registra da građani dobiju lakši pristup podacima o imovini (jer i sad mogu doći do tih podataka na desetke načina) zato što su sad strukturirani i objavljeni na jednom mjestu – kažu iz gradskog Odjela za imovinu, uz napomenu da se za svaku uočenu anomaliju u prikazu podataka slobodno obratite njihovu odjelu kako bi se podaci dopunili ili ispravili.

 

Tko je izradio Registar imovine?
U konkurenciji za izrađivača Registra imovine bile su tvrtke LibusoftCicom, Promet i prostor te Inovativni Zadar čija je ponuda prihvaćena kao najbolja. Autor koncepta i projektnog zadataka prema zahtjevima i uputama UO za upravljanje imovinom je Inovativni Zadar. Aplikaciju je izradila tvrtka City Lab d.o.o. Zadar i za to je dobila 50 tisuća kuna. U svrhu zaštite osobnih podataka korisnika nekretnina u vlasništvu Grada Zadra s Inovativnim Zadrom je sklopljen i ugovor o obradi osobnih podataka.

25. travanj 2024 17:19