GRAD ZADAR SVE JE OBJEDINIO U REGISTRU IMOVINE, ALI IMA RUPA... Ne možemo otkriti je li stan slobodan i koliko vrijedi, izvolite nas nazvati! Evo koliko Grad ima stanova, poslovnih prostora, zemljišta...

GRAD ZADAR SVE JE OBJEDINIO U REGISTRU IMOVINE, ALI IMA RUPA...
Tomislav Korona

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Tomislav Korona na posljednjem kolegiju gradonačelnika "svečano" je najavio završetak izrade "Registra imovine Grada Zadra" kao "jedinstvenu i transparentnu bazu podataka dostupnih kroz aplikaciju s funkcionalnim i praktičnim preglednikom".

Ako niste baš najbolje razumjeli, ne brinite. Laički rečeno, sva imovina koju Grad Zadar ima: stanovi, zemljišta, poslovni prostori i druge nekretnine, objedinjena je u jednu bazu podataka, koju svatko preko interneta može u svakom trenutku pregledati. S obzirom da gradski oci s registrom imovine želi pokazati svoju transparentnost u poslovanju, nas je zanimalo kako ta digitalna baza podataka zapravo funkcionira, što u njoj stvarno možete, a što ne možete naći.

Krenimo redom. Link za registar gradske imovine nalazi se na prvoj stranici Grada Zadra, u rubrici "brzi preglednici", a možete ga pronaći i na stranici UO za gospodarenje gradskom imovinom. Registar imovine pretražuje se u četiri kategorije: zemljišta, javne površine u zakupu, stambeni objekti i poslovni prostori. Sve je jako pregledno i vrlo jednostavno za korištenje.

Pregled zemljišta

Brzom provjerom zaključujemo da Grad u svom vlasništvu ima 7217 čestica zemljišta, 398 stambenih objekata, 483 poslovna prostora, a "javnih površina u zakupu", koje su podijeljene na kioske, štekate, brodare, ljetne štandove i ostale, ima na 321 katastarskoj čestici. Zbrojeno, registar sadrži 8419 katastarskih čestica u vlasništvu Grada Zadra.

Kod pregleda zemljišta građani mogu vidjeti kojoj katastarskoj općini pripada, broj katastarske čestice, površinu, oznaku zemlje i kulturu čestice. Za javne površine u zakupu navedena je lokacija, katastarska čestica te površina. Stambeni objekti imaju oznaku čestice, površine, energetski certifikat (da/ne) te procjenu vrijednosti, a poslovni prostori imaju broj čestice, ulicu i površinu.

Međutim, ako vas zanima je li neka čestica, stan ili poslovni prostor slobodan za najam, za takav podatak morate se obratiti Odjelu za gradsku imovinu jer ga u registru nema. Također nema podataka do kada traje zakup neke nekretnine ili poslovnog prostora, kao što nema ni istaknute procjene vrijednosti stanova. U jednom takvom "katastru" bilo bi zanimljivo znati tko je sve u zakupu gradske imovine, stanova, poslovnih prostora i javnih površina, ali ni tih podataka nema, navodno zbog zaštite osobnih podataka (GDPR).

Gradonačelnik Branko Dukić na kolegiju je kazao kako je objava "Registra imovine" jedna od "najvažnijih stavki u dosadašnjem dijelu ovog mandata koja će ubrzati mnoge procese u Zadru", a direktor Inovativnog Zadra Alan Kociper, koji je izradio aplikaciju, pohvalio se da se u registru može vidjeti: adresa, katastarska čestica i procijenjena vrijednost svakog pojedinačnog stana, te kartografski prikaz lokacije na kojoj se stan nalazi. Je li to baš tako?

Naime, adresu možete pronaći za javne površine i poslovne prostore, ne i za zemljišta i stambene objekte. Katastarska čestica je prikazana, ali procijenjena vrijednost stana nije unesena. Nema ni kartografskog prikaza. Zašto? Odgovore smo potražili u Uredu pročelnika Korone, a odgovore smo dobili s dviju adresa: iz Ureda gradske imovine i Inovativnog Zadra.

Brzo i jednostavno

– Zadar prvi put ima jedinstvenu bazu podataka o nekretninama koje se vode u registru (stanovi, poslovni prostori, zemljišta, javne površine). Budući da su podaci na jednom mjestu, te da se radi o web aplikaciji, lako su dostupni ovlaštenim djelatnicima kojima su oni potrebni u svakodnevnom radu, jednostavno se ažuriraju, zna se tko je i kad izvršio ažuriranje podataka, jednostavno se iz njih vade prilagođena izvješća, nema dupliciranja podataka, drugim riječima stvoreni su preduvjeti da se nekretninama upravlja na efikasniji i transparentniji način – stoji u odgovoru na pitanje kako registar služi zaposlenicima gradske uprave. Osim toga, kroz jednostavan i brz pristup opsežnim logično strukturiranim podacima, osigurava se transparentan, svrhovit i ekonomičan način upravljanja i raspolaže imovinom Grada Zadra, a dio podataka iz Registra, koji je objavljen na web stranicama Grada Zadra, omogućit će svim građanima, državnim institucijama i institucijama javne uprave da na jednostavan i brz način dođu do informacija o imovini Grada Zadra.

Također se vodilo računa o zaštiti osobnih podataka korisnika nekretnina u vlasništvu Grada Zadra (najmoprimaca/zakupnika/posjednika) tako da pristup aplikaciji u punom obliku imaju samo ovlašteni djelatnici gradske uprave, dok će određeni dio tih podataka biti objavljen na službenoj web stranici Grada Zadra.

Kartografski prikaz čestice na interni GIS-u nekretnina Grada Zadra omogućen je samo administratorima, odnosno gradskim djelatnicima, a građane se upućuje da do site informacije mogu doći "uz dva klika miša" preko stranica Državne geodetske uprave (korisnik samo treba kopirati/zalijepiti k.o. i broj čestice u Geoportal).

Lakši pristup

U odgovorima se napominje kako je ovo tek početak procesa stvaranja sveobuhvatne i cjelovite evidencije imovine Grada Zadra i predlažu da i drugi odjeli Grada Zadra nastavite sa započetim procesom kako bi se registar nadograđivao.

– Što se tiče "rupa", radi se o velikoj količini podataka dobivenih iz javnih izvora za preko 7200 čestica, koje se odnose na zemljište Grada Zadra u strukturi vlasništva (ZK) ili posjeda (Katastar), pa je moguće da je kod prikupljanja, obrade, "čišćenja" i punjenja baze došlo do nekih anomalija s podacima, ali to nije pravilo nego više iznimka. Smisao je ovog registra da građani dobiju lakši pristup podacima o imovini (jer i sad mogu doći do tih podataka na desetke načina) zato što su sad strukturirani i objavljeni na jednom mjestu – kažu iz gradskog Odjela za imovinu, uz napomenu da se za svaku uočenu anomaliju u prikazu podataka slobodno obratite njihovu odjelu kako bi se podaci dopunili ili ispravili.

 

Tko je izradio Registar imovine?
U konkurenciji za izrađivača Registra imovine bile su tvrtke LibusoftCicom, Promet i prostor te Inovativni Zadar čija je ponuda prihvaćena kao najbolja. Autor koncepta i projektnog zadataka prema zahtjevima i uputama UO za upravljanje imovinom je Inovativni Zadar. Aplikaciju je izradila tvrtka City Lab d.o.o. Zadar i za to je dobila 50 tisuća kuna. U svrhu zaštite osobnih podataka korisnika nekretnina u vlasništvu Grada Zadra s Inovativnim Zadrom je sklopljen i ugovor o obradi osobnih podataka.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

GRADONAČENIK BRANKO DUKIĆ SASVIM PRIVATNO O SVOJOJ OBITELJI I OČINSTVU Moji nisu bili najsretniji što sam ušao u politiku, ali podržavaju me. Sada mi prigovore iznose za ručkom, nekad imaju manje razumjevanja od oporbe...

Moji nisu bili najsretniji što sam ušao u politiku, ali podržavaju me. Sada mi prigovore iznose za ručkom, nekad imaju manje razumjevanja od oporbe...
Gradonačelnik Zadra Branko Dukić ima četvero djece, Bornu (21 g.), Luciju (19 g.), Nikolinu (17 g.) i Katarinu (...
Moji nisu bili najsretniji što sam ušao u politiku, ali podržavaju me. Sada mi prigovore iznose za ručkom, nekad imaju manje razumjevanja od oporbe...