StoryEditorOCM
4 kantunaKRENULO ODVAJANJE BIORAZGRADIVOG OTPADA

Početak nije ohrabrujući, građani bacaju u smeđe kante sve i svašta, ali iz Čistoće poručuju "još je rano za prve analize"

Piše M. Kalajžić
18. lipnja 2019. - 00:09
IMG-20190604-WA0006

Po zadarskim stambenim naseljima zadarska "Čistoća" postavila je nove "smeđe" spremnike za biorazgradivi otpad, smještene neposredno uz postojeće zelene kontejnere za miješani komunalni otpad. Zapremina svakog spremnika je 240 litara, opremljeni su i unutarnjom biorazgradivom vrećicom za zadržavanje otpada, na poklopcu se nalazi i letak s uputstvima za građane što smiju odlagati...

Pa ipak, čini se da početak nije baš ohrabrujući jer se prvim pogledom u kante koje su se počele polako puniti, u njihovoj unutrašnjosti nalazi svega i svačega, a najmanje one vrste otpada koja bi tamo trebala biti odlagana.
Podsjetimo, biorazgradivi otpad čine ostaci od pripreme hrane te vrtni i zeleni otpad. Biorazgradivi otpad je vrijedna sirovina za proizvodnju komposta što je i najprihvatljiviji način zbrinjavanja organskog otpada, a kompostiranjem biootpada količina kućnog otpada može se smanjiti za čak trećinu.

U smeđu se posudu odlažu ostaci voća i povrća, pokošena trava, korov, ljuske od jaja, talog kave i čaja, ostaci biljaka i cvijeća, usitnjeno suho granje, lišće, slama, sijeno, piljevina i ostaci orezivanja voćaka.
U posudu je zabranjeno odlagati otpad životinjskog porijekla (meso, kosti), plastiku, metal, staklo, lijekove, papirnate pelene, novinski papir i časopise, drvo...

Prva primjena smeđih kanti pokazala je da se u njima unatoč jasnim uputstvima odlaže - sve i svašta. Od limenki pića, metalnih konzervi, plastičnih boca, plastike, ostataka hrane. Čini se da su mnogi shvatili smeđu kantu kao još jednu posudu za miješani otpad, a ne za odlaganje biorazgradivog otpada, pogotovo ispred stambenih zgrada gdje se nalaze i zeleni kontejneri za miješani otpad. Pitali smo direktora Čistoće Dragana Maračića kakva su njihova prva iskustva s prikupljanjem biorazgradivog otpada.

Mi smo prvo obavijestili mjesne odbore, stavljali smo obavijest na ulaze u zgrade i to prije nego što smo kante uopće postavili na terenu s uputama. Tako smo postupili svugdje gdje su zajednička stanovanja, a smeđe kante podijelili smo i po obiteljskim kućama, također s letkom i uputstvima za korisnike. Za prve analize... dajte nam malo vremena. Još je rano za donošenje nekih zaključaka, možda je potrebno neko vrijeme dok se prihvati novi način prikupljanja otpada – kaže Maračić.

Na lokacijama zajedničkog stanovanja, pored postojećih kontejnera postavljeno je 500 smeđih kanti kapaciteta 240 litara s biorazgradivim vrećicama kako bi se spriječilo prljanje i fermentiranje kanti, a na poklopcu su kratke upute što se smije, što ne smije bacati.

Prošlo je tek desetak dana od početka primjene, pa u Čistoći još ne žele izlaziti s ocjenama na koji se način kante koriste. Prema nekim proračunima, takve vrste otpada u materijalnom udjelu ima oko 15 posto. Ukoliko se otpad ne bude odvajao na pravilan način, u odluci grada Zadra predviđene su i takve situacije, pa je moguće i naplaćivanje ugovornih kazni za uzastopne prekršitelje. Motivacija za građane je jasna: tko manje prazni kante mješanog komunalnog otpada, a više odvaja koristan otpad, jeftinije će plaćati. A tko bude trpao sve i svašta, dobit će veći račun i još – kaznu. To se odnosi i na stanare stambenih zgrada.

27. travanj 2024 01:56