StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO JE OPASNI OTPAD IZ OBROVCA ZAVRŠIO NA GRADSKOM ODLAGALIŠTU

Zbog dovoza grita u Diklo raskinut ugovor s tvrtkom Sirovina!

Piše I. Ivanac; M. Kalajžić
17. lipnja 2019. - 17:43
prosvjed_obrovac3-100319

Gradski vijećnik iz Dikla Bruno Milin (HDZ) aktualni sat Gradskog vijeća održanog u ponedjeljak otvorio je pitanjem o gritu kojeg je tvrtka Sirovina odlagalište iz Zadra počela iz Obrovca dovoziti na gradsko odlagalište otpada iznad Dikla. Grit je opasni nusprodukt nastao postupkom pjeskarenje brodova, sadrži brojne otrovne elemente, a već je nekoliko mjeseci bio ilegalno deponiran na području bivše tvornice Glinice u Obrovcu, zbog čega su mještani tog kraja više puta prosvjedovali.

- Građani traže da tvrtka Čistoća iz stupnja zaljuljanosti pređe u stupanj sigurnosti, i traže da se hodogram provedbe sanacije odlagališta Diklo do uspostave CGO Biljane Donje, provodi strogo onako kako je planirano. Također traže da se odmah prekine suradnja za tvrtku Sirovina odlagalište. Prekršili su članak jedan i članak šest ugovora s Čistoćom i s njima treba prekinuti suradnju jer oni nisu pouzdani. Čistoća kao tvrtka daje obrazloženje da je grit odobren po svim propisima i standardima koje nalaže zakon u vezi takve vrste otpada, a stav građana je da po svim propisima i standardima otkriju grit i vrate ga na mjesto odakle je došao, kazao je Milin dodajući kako će u slučaju ekscesa, građani poduzeti mjere građanskog neposluha.

Gradonačelnik Branko Dukić složio se sa svim izrečenim te je naglasio kako je on osobno za kažnjavanje svih onih koji su sudjelovali u pregovorima.

- Kako mi je i pročelnik Robertino Dujela sada kazao, Čistoća je otkazala ugovor Sirovini. Svi znamo koliko se mještani Dikla i Bokanjca alergični na to pitanje. A zagovaram i onu "tko je to zakopao, neka sam otkopa i vrati vlasniku", kazao je Dukić dok je s govornice gradski vijećnik SDP-a Danijel Radeta upravo zbog grita tražio ostavku direktora Čistoće Dragana Maračića.

- Na Vijeću smo imali priliku čuti kako je na Diklo dovezen grit. Nakon čega su mještani tog kvarta reagirali obrativši se institucijama. Neosporna je činjenica kako se tamo vrše odlaganje otpada opasnog za ljude i okoliš. Tko i čija provizija stoji iza ilegalnih ispada po štetu naših građana? Tražim ostavku direktora Čistoće po žurnom postupku, odlučan je bio Radeta.

Odgovor na pitanje zašto je grit iz Obrovca završio na odlagalištu u zadru potražili smo kod direktora Čistoće Dragana Maračića.

- Dužan sam kao direktor društva reagirati kako bih pružio prave informacije te opovrgnuo neistinite koje su počele kružiti medijima, te da razjasnim situaciju vezanu za otpadni grit i odlagalište u Diklu, kaže na početku direktor Čistoće, pa nastavlja.

- Radi se o proizvodnom otpadu zaprimljenom na odlagalište otpada u Diklu i koji u potpunosti posjeduje zakonom propisanu dokumentaciju, odnosno ovjereni prateći list i karakterizaciju otpada. Karakterizacija otpada napravljena je od strane ovlaštenog i akreditiranog laboratorija, i oni su ti koji su provjerili eventualnu štetnost otpada a u koji mi ne možemo sumnjati. Za otpadni grit iz Zatona Obrovačkog, analizom (koja se provodi po Zakonom propisanim parametrima i metodama) je utvrđeno da grit zadovoljava kriterije za odlaganje na odlagalište otpada. On se kao takav okarakteriziran može odložiti na bilo koje odlagalište u Republici Hrvatskoj.

Građanima želim poručiti da se tu radi samo o jednom dovozu, jednom vozilu s polupraznim sandukom. Dakle, nije istina da se radi se o višestrukom dovođenju otpada. Također, otpad koji je prevezen na Diklo, prošao je svu potrebnu proceduru i nakon vage, smješten je na odlagalište i pokriven inertnim materijalom-prekrivkom. Postoji Pravilnik o načinima i uvjetima odlaganja otpada u kojem je sve definirano, i po kojem se Čistoća i ponašala, kaže Mariči.

- Jedino što ostaje upitno je zašto je na odlagalište otpada Diklo dovezen otpad koji nije s područja Grada Zadra, što nije u skladu s potpisnim ugovorom između tvrtki Odlagalište Sirovina d.o.o. iz Zadra i Čistoća Zadar. Tvrtka Odlagalište Sirovina d.o.o. iz Zadra s Čistoćom ima sklopljen ugovor o odlaganju otpada još od 2015. Riječ je o tipiziranom ugovoru, kakav je sklopljen s još 300-tinjak firmi, i u njemu stoji da se radi o odlaganju proizvodnog otpada samo s područja grada Zadra, i to zato što je Nadzorni odbor, odnosno predstavnik vlasnika Čistoće, donio takvu odluku.

Tu sada ostaje nejasno zašto je tvrtka Odlagalište Sirovina d.o.o. mimo tih odredbi iz ugovora donijela taj otpad na Diklo, i na nama je da to sad utvrdimo. Čak nije isključeno otkazivanje tog ugovora. Drugi dio koji je na Čistoći je da utvrdi i odgovornost njenih stručnih službi, zašto se taj propust dogodio i da ga se sankcionira u skladu s Pravilnikom o radu, zaključio je Maračić.

20. travanj 2024 00:37