StoryEditorOCM
4 kantunaO TOME SE GOVORI: TRI KANDIDATA, TKO ĆE BITI NOVI PREDSJEDNIK ZADARSKOG SUDA

Županijski suci svom šefu Borisu Babiću dali najnižu ocjenu, a on se zbog toga žalio Vrhovnom sudu!

19. lipnja 2019. - 23:00
boris_babic5-241014

Tko je od trojice kandidata za novog predsjednika Županijskog suda u Zadru dobio najnižu ocjenu od svojih kolega sudaca?

Odgovor na ovo pitanje zadnjih je tjedana uzburkalo duhove na zadarskom Županijskom sudu gdje je nedavno održana sjednica Sudačkog vijeća na kojoj je osam sudaca tog suda ocjenjivalo svoje kolege kao kandidate za novog predsjednika. Kao što je poznato, u konkurenciji za čelno mjesto najviše zadarske sudske instance natječu se aktualni predsjednik Boris Babić, njegov sadašnji zamjenik i glasnogovornik suda Hrvoje Visković, te Željko Đerđ, sudac s građanskog odjela Županijskog suda.

Nakon završenog postupka ocjenjivanja Sudačko vijeće je svoju odluku trebalo proslijediti Državnom sudbenom vijeću (DSV) koje će i donijeti konačnu odluku o novom predsjedniku. Trebalo je, ali nije, jer se jedan od kandidata za predsjednika žalio Vrhovnom sudu na ocjenjivanje svojih kolega, što se vrlo rijetko događa. Žalio se, kako neslužbene informacije kažu, zato što je dobio najnižu ocjenu, neki čak tvrde da je dobio – nula bodova!

Tko se dakle žalio na odluku svojih kolega sudaca i zašto, pokušali smo doznati od predsjednice Sudačkog vijeća sutkinje Sanje Prosenice.

- Ne mogu vam ništa reći o tome dok odluka ne postane pravomoćna. Naime, jedan od kandidata je podnio žalbu Vrhovnom sudu nezadovoljan ocjenama Sudačkog vijeća. Kad Vrhovni sud riješi žalbu, odluka će postati pravomoćna, prije toga vam ne mogu reći tko se od kandidata žalio – kazala nam je Prosenica i dodala da se ovakve situacije, da se neki kandidat žali na odluku Sudačkog vijeća, događaju vrlo rijetko.

Potom smo nazvali Hrvoja Viskovića koji nam je objasnio da Sudačko vijeće svakog kandidata ocjenjuje kroz desetak parametara kao što su, između ostalog, ostvarivanje sudačke norme, broj riješenih predmeta, broj ukinutih odluka i druge stvari važne za uredan rad svakog suca. Uz ocjenu prethodnog rada, svaki kandidat prilaže i svoj program rada za naredne četiri godine, koji također podliježe ocjeni.

- Sudačko vijeće ima devet sudaca Županijskog suda, od nas 17. Nisam član Sudačkog vijeća i ne znam koji se kandidat žalio, ali ja nisam. Poznato mi je koju sam ocjenu dobio i ja sam s njom zadovoljan, ali spis nisam vidio, niti znam tko se žalio – naglasio nam je sudac Visković.

Sudac Željko Đerđ na Građanski odjel Županijskog suda došao je prije pet godina, a prethodno je radio na Općinskim i Prekršajnim sudovima u Pagu i Iloku.

- Ja se nisam žalio, ostalo vam ne mogu reći. Ja jesam član Sudačkog vijeća, ali sam se kao kandidat izuzeo iz ocjenjivanja kolega. Znam koju sam dobio ocjenu, a kako su druge kolege ocijenjene nije mi poznato, niti želim o tome govoriti – kazao nam je sudac Đerđ.

Ako se nije žalio on, ni Visković, logično je zaključiti da se na ocjene svojih kolega žalio aktualni predsjednik Boris Babić kojeg je DSV izabrao za predsjednika u listopadu 2015. godine.

- Predsjednik suda po zakonu ne može biti član Sudačkog vijeća. Spis nisam vidio, niti o tome imam ikakve informacije – kazao nam je sudac Babić, a naše izravno pitanje je li on podnio žalbu Vrhovnom sudu, odgovorio je:

- Ne mogu o tome govoriti, to bi bilo neprimjereno. Moramo pričekati da se predsjednica Sudačkog vijeća o tome izjasni.

Je li dakle pretjerano zaključiti da su predsjednika Županijskog suda u Zadru njegove kolege najlošije ocijenili. Da su svome šefu, za njegov četverogodišnji rad i programu rada za idući mandat, dali najnižu ocjenu, da je dobio, kako neki tvrde, nula bodova?

Neslužbene informacije govore da je najbolje ocjene i najviše bodova dobio sudac Đerđ, no ni to ne mora biti presudno za odluku DSV-a koji će prije konačne odluke sve kandidate pozvati na razgovor. Kada će to biti, ovisi o tome kad će Vrhovni sud riješiti žalbu, po svemu sudeći, nezadovoljnog suca Borisa Babića.

27. travanj 2024 04:08