StoryEditorOCM
4 kantunaOTKRIVAMO: KRIZMAN, IKIĆ... TKO JE TREĆI UHIĆENI POMAGAČ DENISA PARAĆA

Drago Ličina (32) je s Paraćem bio u zatvoru, zajedno su pljačkali bankomate, a sumnjičilo ga se i za napad na kuću Radovana Ortynskog!

20. lipnja 2019. - 20:34
Drago Ličina

Kad je shvatio da su pripadnici zadarske kriminalističke policije u srijedu oko 8 sati pokucali na vrata njegove obiteljske kuće u Našicama, Drago Ličina (31) im je odmah rekao: "Sve mi je jasno. Mogu li samo uzeti torbu i stvari".

'PAO' I TREĆI POMAGAČ DENISU PARAĆU Policija uhitila 31-godišnjaka, nakon krim obrade osumnjičen je za pomaganje Paraću i pritvoren!

Zadarska krim policija u suradnji s kolegama iz PU osječko-baranjske tako je svog "starog pacijenta" privela u Zadar, a u srijedu oko 23 sati i pritvorskom nadzorniku PU zadarske zbog kaznenog djela pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela. Ličina je tako, nakon Josipa Krizmana (33) i Vedrana Ikića (44) iz Zadra, treća osoba koju je zadarska policija dovela u vezu i optužila za pomaganje u bijegu Denisu Paraću (41), osumnjičenom za napad vatrenim oružjem i bombom na kuću zadarskog odvjetnika Augustina Sudinje u siječnju prošle godine Sukošanu. Parać je poginuo u Zadru početkom travnja u pad s motora bježeći od policije.

OTKRIVAMO: ZBOG DOBRIH VEZA VEDRAN IKIĆ SE DOSAD IZVLAČIO, ZAŠTO JE SADA PRVI PUT ZAPEO U ISTRAŽNOM ZATVORU Policija pronašla "bunker" Denisa Paraća u Kožinu gdje je sklapao eksplozivne naprave za pljačke bankomata! Što je sve planirao i tko je od pomagača 'propjevao'? 

EKSKLUZIVNO: POLICIJA U LOVU NA POMAGAČE POKOJNOG DENISA PARAĆA (41) Uhićen Vedran Ikić (44) zbog pomaganja u bijegu napadaču na kuću zadarskog odvjetnika! Tko se sve družio na Bokanjcu prije Paraćeve smrti i što je otkrila obdukcija?

Drago Ličina je Paraća upoznao u glinskom zatvoru gdje je izdržavao kaznu od pet i pol godina za niz teških kaznenih djela. Ličina je bio prijavljivan i osuđivan za teška razbojništva, pljačke, iznude, nanošenje teških tjelesnih ozljeda, sprečavanje dokazivanja i narušavanja javnog reda i mira. Tijekom boravka u zatvoru imao je nekoliko fizičkih okršaja s drugim zatvorenicima, a jedan koji je posebno stradao bio je, danas pokojni Ivan Mravak, bivši direktor HEP-a, optužen i osuđivan za izvlačenje novca iz te državne tvrtke u vrijeme vladavine Ive Sanadera.

Ličina je u policijskim krugovima prije svega poznat kao jedan od sudionika tzv. čepinske skupine koja je krajem ožujka 2017. u Postirama na Braču zapalila vikendicu bivšeg istražnog suca i glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog. Ličina je bio među privedenim sumnjivcima prvog dana, ali je nakon jednodnevnog zadržavanja u pritvor, zbog nedostatka dokaza, pušten na slobodu bez kaznene prijave.

Kontakt s Paraćem obnovio je nakon izlaska iz zatvora, policija sumnja da su zajedno izveli nekoliko teških provala i pljački bankomata na zadarskom području.

Kad se Parać našao u bijegu, Ličina mu je preko svog zadarskog poznanika pomogao iznajmiti jedan apartman u Kožinu gdje se Parać skrivao zadnja tri mjeseca svog života. Na traženje Ličine, "zadarska veza" je nazvala vlasnicu apartmana u Varaždinu i s njom sklopila ugovor o najmu od 15. ožujka do 1. svibnja ove godine u za iznos od 4000 kuna. Novac za najam Ličina je svom poznaniku u Zadar poslao preko Western Uniona, a onda je poznanik taj iznos uplatio na račun vlasnice apartmana. Doznavši od policije tko je zapravo živio u njenom apartmanu na moru, žena se šokirala.

Nakon Paraćeve smrti, policija je u spornom apartmanu pronašla dokaze da je Parać tu pripremao svoje kriminalne akcije. Plinske boce i uređaj za rezanje debelih limova te tragovi raznoraznih eksplozivnih tvari policiji su bili potvrda da je Parać tu sklapao svoje paklene naprave za pljačkanje bankomata.

Policija također sumnja da je Ličina zajedno s Paraćem dok je ovaj bio u bijegu sudjelovao u počinjenu više teških kaznenih djela na zadarskom području, iako je svoju kriminalnu karijeru pretežno ostvario na području Đakova, Osijeka, Belišća i Slavonskog Broda.

Ličina će tijekom petka biti predan sucu istrage koji će odlučiti hoće li mu po prijedlogu policije biti određen istražni zatvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Prije Ličine, u istražnom zatvoru zbog istog kaznenog djela, već drugi mjesec boravi Vedran Ikić, zbog mogućnosti počinjenja nekog novog kaznenog djela, dok je Josip Krizman, nakon privođenja, pušten na slobodu uz kaznenu prijavu za pomaganje u bijegu.

Policija tako polagano, ali sigurno, nastavlja razotkrivati mrežu pomagača Denisa Paraća koji se, osim za napada na kuću odvjetnika Sudinje, sumnjičilo za počinjenje cijelog niza kaznenih djela, kao što su dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, neovlaštena proizvodnja i promet drogama te izrada i nabavljanja oružja i sredstava namijenjenih počinjenju kaznenog djela.

23. travanj 2024 14:13