StoryEditorOCM
4 kantunaMNOGE RAZVESELILA VIJEST O POKRETANJU PRVE HRVATSKE WEB STRANICA ZA GAY TURISTE

To su gosti viših platežnih moći, portal je prvenstveno namijenjen muškarcima, a smještaj za sada nude Zagreb, Rijeka, Pag i Zadar!

Piše Mia Mitrović / 100posto
20. lipnja 2019. - 23:32
1560931904DSC07964

U četvrtak je mnoge razveselila vijest o pokretanju Gay Travel Croatia, prve hrvatske web stranice posvećene gay turistima. Inicijativa stiže iz Rijeke, a pokrenula ju je studentica kulturologije na ljubljanskom sveučilištu, Riječanka Iva Piglić Lazić.

Inicijativa iz Rijeke 

„Ideja se rodila pred tri godine kada sam u razgovoru sa svojim gay prijateljima shvatila da ne znaju gdje ići kada posjete neki naš grad. "Novaca imamo, a ne znamo gdje ga potrošiti jer ne znamo gdje smo dobrodošli!", tako je otprilike to zvučalo. Mene je zasmetao ovaj dio u kojem ne znaju gdje su dobrodošli jer vjerujem da smo u velikoj većini davno prošli tu fazu'', govori Iva Piglić Lazić, Riječanka koja ima više razloga za pokretanje ove web stranice, piše 100posto.

„U vrijeme dostupnosti apsolutno svega, nikoga nije briga tko se s kim budi. To je gubitak vremena. Ja nemam problema s kretanjem, moji prijatelji gayevi imaju. Ili su barem imali. Hrvatska je spremna za ovakav portal, za ovakvu ideju, a ove usluge mogu koristiti i sama, zašto ne? Volim biti u društvu različitih i tako i sama rasti. Toliko toga čovjek može naučiti'', kazala je Iva, a na realizaciju ove altruistične ideje ponukala ju je i njena tržišna isplativost. Naime, LGTB osobe sve su češći gosti na našoj obali.

''Mislim da je većina poslovnih ljudi svjesna koliko je veliki godišnji prihod od gay turizma, a on se vrti oko vrtoglavih 150 milijardi američkih dolara godišnje! Impresivna brojka, zar ne? Preko 300 tisuća gay turista godišnje dolazi u Hrvatsku, to su gosti viših platežnih moći, nisu opterećeni kreditima, uglavnom nemaju djecu tako da je njihov incoming tijekom cijele godine jer se ne ravnaju prema školskim praznicima. I uglavnom su veliki gurmani koji vole plesati i zabavljati se'', govori nam Iva koja otkriva zašto je portal namijenjen samo muškarcima.

Broj turista konstantno raste 

''Prvenstveno je namijenjen muškarcima. Istraživanje je pokazalo da je ovo jedna homosocijalna situacija, odnosno: muški prostor, kao što je i gledanje utakmica s tribina u muškom društvu ili igranje pokera. Gay muškarci vole svoj prostor isto kao i straight muškarci“, objasnila je Iva.

Stranica Gay Travel Croatia još je u beta fazi, a u ponudi je za sada samo pet gay friendly smještajnih kapaciteta, u Zagrebu, Rijeci, Pagu i Zadru. Najskuplji od njih traži 840 eura za noć, a najjeftiniji 134.

Da je gay turizam u Hrvatskoj 'next big thing', kako bi rekao pokojni Bourdain, govore i brojke. Procjenjuje se da je 2017. Hrvatsku pohodilo 200.000 gay turista. Već iduće godine, broj je povećan za 100.000 novih gay posjetitelja.

LGBT turisti obožavaju našu obalu, iako je gay turizam u povojima, a homofobija još uvijek duboko ukorijenjena u lokalno stanovništvo. To dokazuju i nerijetki slučajevi spolne diskriminacije s kojom se gay turisti susreću. Ipak, diskriminacija je tržišno neisplativa što je na vlastitoj koži osjetio zadarski iznajmljivač koji je u kolovozu 2018. odbio rentati svoj apartman brazilskom gay paru.

Homofobija tržišno neisplativa 

Apartmani Identity otkazali su im rezervaciju, a razlog je bila njihova spolna orijentacija. Gay par svoje je ogorčenje podijelilo na Twitteru, a homofobnog vlasnika apartmana sa svojih su servisa izbacili najprije Booking, a potom i Airbnb. Booking je ponudio gay paru besplatan smještaj negdje drugdje pa su brazilski gayevi ipak ostali ljetovati u Hrvatskoj i godišnji im nije uništen.

Homofobni vlasnik najprije se nije javljao medijima, a onda je jedan od njegovih članova obitelji 'prekinuo šutnju' i javio se priopćenjem u kojem je kazao da su imali loša iskustva s gay gostima iz Slovenije koji su navodno u apartmanu radili orgije i na njih pozivali domaće mladiće te napravili veliku štetu.

Za razliku od homofobnog Zadranina, na drugim jadranskim destinacijama koje su dobili titulu gay friendly poput Raba, Dubrovnika ili Paga, uglavnom hvale gay goste kao uredne, pristojne i velikodušne.

U posljednjih desetak godina o gay turizmu se puno govori, no malo toga i radi. Osnivanje gay turističkog portala jedan je od prvih konkretnih pomaka prema tome da se LGTB turisti u Hrvatskoj osjećaju dobrodošlo.

25. travanj 2024 17:35