StoryEditorOCM
4 kantunaVLASNIK ZADARSKOG KAFIĆA I KONOBAR OSUĐENI NA UVJETNE ZATVORSKE KAZNE:

Usred noći banuli im u stan s drvenim palicama, a na pitanje ukućana "tko je?" odgovorili - "Policija!"

21. lipnja 2019. - 21:50
9529234

Vlasnik zadarskog kafića "Dišpet" Marko Vukić (36) i konobar Domagoj  Petrušaj (27), osuđeni su na uvjetne zatvorske kazne od šest mjeseci s rokom kušnje od tri godine jer su nakon sukoba s trojicom braće iz Zadra s drvenim palicama usred noći banuli u njihov stan.

Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Zadru,  proglašeni su krivima za kazneno djelo protiv privatnosti - narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora, nakon što su, prema optužnici, 13.lipnja 2014. u 3,46 sati s još jednom nepoznatom muškom osobom zalupali na vrata stana. Na pitanje majke sinova: “Tko kuca?” odgovorili su: “Policija”, nakon čega su bez dopuštenja vlasnika ušli u hodnik.

Tamo je, prema navodima optužnice, vlasnik kafića šakom udario jednog od sinova. Braća su ih potom izgurala iz stana, a majka je prije toga u hodniku pala u nesvijest.

Policiji ih je prijavio susjed koji ih je vidio kada su dolazili u njihovu zgradu sa “nekakvim oruđem”.

- U rukama su držali nekakve drvene letve, palice i čak mi se čini neku vrstu metalne palice, lopatu, sjećam se da je bila djelom željezna - posvjedočila je u dokaznom postupku majka trojice Zadrana koju je tu večeri probudilo jako lupanje na ulaznim vratima. Kada je pitala tko je, netko od osoba sa druge strane vrata je rekao joj je da je policija. Na vratima je bilo troje ljudi. Počeli su vikati gdje su joj sinovi, na što je ona rekla da spavaju i tražila da se smire, a te ljude je prvi put tada vidjela u životu. Nije dala sinovima da izađu vani ispred zgrade jer je mislila da će ih sa tim alatima oni tada istući i ozbiljno ozlijediti, te je njoj tada pozlilo.

Na početku dokaznog postupka osuđeni Vukić i Petrušaj rekli su da se djelomično smatraju krivim jer su te noći došli do stana, ali nisu u njega ušli niti odgovorili na pitanje da je na vratima policija. Hjeli su se na određeni način razračunati zbog prethodnog sukoba gdje je 36-godišnjak bio napadnut i dobio ozljedu glave.
Istaknuo je i da se sjeća da je majka pala u nesvijest, no da nije istina da je prešao preko njenog tijela i ušao u stan.

Naveo je kako mu je žao zbog ovog događaja, te da su svi zajedno raščistili nesuglasice. Sud im je odredio uvjetne kazne nakon što nisu pronađene otegotne okolnosti, a trećeg 35-godišnjek sudionika incidenta je oslobodio krivnje zbog nedostatka dokaza.

- Sud je mišljenja da će ova kaznenopravna sankcija u dovoljnoj mjeri utjecati na okrivljenike, kao i na sve druge građane da poštuju pravni poredak i da ubuduće ne čine kaznena djela, te da je ista primjerena stupnju krivnje, pogibeljnosti kaznenog djela, kao i nastalim posljedicama, a da ne bi bila prestroga kako to smatraju – navela je u obrazloženju presude sutkinja Općinskog suda u Zadru Ivana Parać Krišto.

25. travanj 2024 20:57