StoryEditorOCM
4 kantunaHOĆE LI ZADAR OSTATI BEZ JEDINOG CENTRA NEZAVISNE SCENE

Umjesto Nigdjezemske dolazi - županijska skupština?!

Piše Ana Vučetić Škrbić
21. lipnja 2019. - 21:24
nigd1

Krajem prošlog tjedna, nezavisnu zadarsku scenu uznemirila je vijest kako će Nigdjezemska i skate park Menza, prostori u nekadašnjoj vojarni Stjepana Radića koji nezavisne udruge koriste za svoje programe, biti premijenjeni u dvoranu za županijsku skupštinu.

Nije tajna kako će se u kompleks nekadašnje vojarne na Voštarnici preseliti Zadarska županija iz sadašnje zgrade na vrhu Poluotoka, a za nedavnog posjeta ministra Gorana Marića Zadru krajem travnja dogovoreno je kako će te objekte država darovati jedinici regionalne samouprave. Baš na tom tragu, na alternativnoj sceni pojavio se opravdani strah kako će nestati jedini autonomni, socijalni i alternativni prostor u gradu, zbog čega su aktivno krenuli u obranu Nigdjezemske. Prvo je u krugu gradske knjižnice izvješen veliki transparent “Nigdjezemska i Menza ostaju”, a potom su u javnu obranu tog prostora i svega što on predstavlja stale i brojne udruge.

- Ovih dana iza Gradske knjižnice i na prostoru bivše vojarne u tijeku je treće izdanje festivala urbane kulture nazvanog KvART festival. Svojevrsna baza za okupljanje brojnih zadarskih kreativaca, pjesnika, slikara, glumaca, plesača, izvođača i proizvođača...Sve to živi i buja, ali u strogo određenom vremenskom periodu. Točnije, od 14. do 22. lipnja, a onda kud koji mili moji. Nigdjezemska i Menza su tu 365 dana u godini- kaže Iva Pejković, predsjednica udruge Zadarski pisci – ZaPis.

"Nigdjezemci" i skejteri, koji izvode čudesa unutar Menze, posvojili su dio objekta koji je godinama propadao i urušavao se. Uredili su ga po principu “snađi se”, posadili voće i povrće i stvorili malu zajednicu koja nije zatvorena sama u sebe.

- Otvorena je, i to za svoj grad. Da bi njemu ponudila nešto što se ne uklapa u obrasce institucionalne, benigne, zaštićene i nerijetko sasvim odstrašćene kulture i umjetnosti. One koja ne talasa. A ovdje imate oazu autonomije i osjećaj da možete zaista biti ono što jeste. Ovdje se radi o svojevoljnoj akciji s ciljem opće dobrobiti, entuzijazmu, kreaciji i slobodi lišenoj svih okova, pozitivnoj energiji zbog koje je Zadar zaista upisan na mapu što možemo nazvati nezavisno kulturnom scenom- poručila je Pejković.

Javila se i sveučilišna organizacija HSS-a optužujući “gradsku i županijsku vlast da steriliziraju neovisnu kulturnu scenu i da su im birokrate važnije od mladih Zadrana.”

- Ova vijest postaje još nelogičnija i apsurdnija ako se u obzir uzme činjenica da se na prostoru vojarne već godinama planira izgraditi Centar za mlade, isplaniran kao središte djelovanja mladih. Svakom racionalnom čovjeku bi trebalo biti jasno da je za grad bolje da se oko Centra za mlade razvijaju kultura i umjetnost, nego da se održavaju sjednice županijske Skupštine. Nakon starog Kazališta lutaka, Kapetanskog prilaza, nekadašnjeg studentskog kluba u sadašnjem Atriju, lokalne vlasti ponovno, umjesto da potaknu, obezvrjeđuju one koji su vlastitim trudom, voljom i sredstvima razvili zapušteni dio grada i pretvorili ga u jedno od središta neovisne kulturne scene- kaže Roko Tadić u ime to sveučilišne organizacije.

Što će dalje biti s ovim prostorom, trebalo bi se znati ubrzo, no gradski kulturnjaci ustrajni su u tome da će Nigdjezemsku braniti. Vjetar u leđa dao mi je jučer i zadarski gradonačenik Branko Dukić koji je javno obećao da Nigdjezemska i Menza ipak ostaju.

- Cijeli ovaj prostor, koji se već koristi, treba dati mladima da žive svoj dio kulture onako kako oni to žele. Upoznati smo s time da i Županija traži svoje prostore. Mislim da tu neće biti problema, mi ćemo se lako dogovoriti jer na ovom prostoru vojarne ima dosta mjesta za svih. Gradu je u interesu da mladi ovdje žive svoju kulturu i da je kreairaju onako kako to oni žele - obećao je Dukić.

21. travanj 2024 18:16