StoryEditorOCM
4 kantunaMINISTARSTVO UPRAVE PRESJEKLO GORDIJSKI ČVOR U ZAJEDNICI TALIJANA ZADAR

Nakon 18 godina 'svrgnuta' Rina Villani, novi predsjednik je Igor Karuc! Hoće li Villani na koncu i kazneno odgovarati?

25. lipnja 2019. - 23:00
liga_protiv_raka-200416

Rina Villani nije više predsjednica Zajednice Talijana Zadar! Nakon više od 18 godina provedenih na čelu te udruge Villani je "svrgnuta" rješenjem Ministarstva uprave, a kao novi predsjednik ovlašten za zastupanje Zajednice upisan je Igor Karuc. 

Tako je nakon više od dvije godine sporenja i međusobnog osporavanja legitimiteta izabranog predsjednika između Villani i Karuca, napokon okončan raskol u Zajednici Talijana Zadar izazvan samovoljom i nezakonitim ponašanjem njene bivše predsjednice Rine Villani.

NASTAVLJA SE SUKOB U ZAJEDNICI TALIJANA ZADAR Ured državne uprave "oprao ruke": ne želi registrirati ni Villani ni Karuca za novog predsjednika!

- Gospođa Villani mi je predala ključeve prostorija Zajednice Talijana Zadar. Prihvatila je rješenje Ministarstva uprave koje je usvojilo moju žalbu potvrdivši da sam ja, a ne ona, zakonito izabran predsjednik Zajednice. Gospođa Villani može ostati naš član, a mi ćemo od danas Zajednicu Talijana otvoriti svih njenim članovima i građanima Zadra – poručuje novi predsjednik Igor Karuc.

Nezadovoljstvo članstva načinom vođenja i radom Zajednice Talijana kulminiralo je u proljeće 2017. godine kada su pojedini članovi Zajednice istupili u javnost iznoseći brojne optužbe na rad tadašnje predsjednice, optužujući je, između ostalog, za netransparentno trošenje novca, za manipulaciju članovima, za privatizaciju udruge koju je premrežila obiteljskim interesima, uključivši u nju sina i muža, da bi svi oni, tvrdili su nezadovoljnici, od toga imali izravnu financijsku korist.

Villani je zadnje dvije godine, koliko su trajali žalbeni i upravni postupci, ostala na čelu Zajednice, iako za to, sada se pokazuje, nije imala nikakve osnove. Takvu situaciju omogućila joj je "solomunska" odluka Petre Franin iz Službe za opće poslove Ureda državnu uprave za Zadarsku županiju koja nije htjela upisati ni Villani, ali ni Karaca kao ovlaštenog zastupnika Zajednice, iako je bilo više nego razvidno da je Villani svoj legitimitet dobila na potpuno nezakonito sazvanoj Skupštini članova Zajednice.

Tako je gordijski čvor presjeklo Ministarstvo uprave 28. svibnja ove godine u potpunosti prihvatilo žalbu Karuca te naložilo Uredu državne uprave da se njega upiše za predsjednika Zajednice temeljem legalno i zakonito sazvane Skupštine, a Jasnu Stevanju za likvidatora Zajednice.

Samo nekoliko dana kasnije, 11. lipnja, Ministarstvo uprave je odbacilo i žalbu Rine Villani na odluku zadarskog Ureda državne uprave da se odbije njezin zahtjev za upis kao osobe ovlaštene za zastupanje Zajednice Talijana Zadar.

Ministarstvo uprave je utvrdilo da je Villani sjednicu za potvrđivanje svog mandata sazvala nakon što joj je mandat istekao, da je sjednica na kojoj je održano glasovanje u njenu korist sazvana nezakonito te da je manipulirala brojem članova Zajednice s pravom glasa prikazujući ih tri puta na različite načine.

Prema prvom popisu izjavila je da Zajednica broji 603 člana ne navodeći kojoj kategoriji pripadaju (redovni, podupirući i počasni), drugi put je dostavila podataka da se Zajednica sastoji od 701 člana od čega 547 redovnih, da bi potom dostavila i treći popis po kojem Zajednica ima 695 članova od kojih je broj redovnih članova s pravom glasa na izborima za predsjednika smanjen na 107.

"Iz svega navedenog proizlazi da Zbor članova Zajednice nije održan na način propisan Statutom zajednice... da je glasovanju za članove skupštine zajednice pristupilo 53 redovna člana, što u odnosu na sva tri dostavljena popisa članova ne čini polovinu članova zbora članova... da na predmetnoj sjednici nije sudjelovao dovoljan broj članova za donošenje pravovaljanih odluka... da odluka o izboru članova Skupštine te odluka Skupštine o izboru osobe ovlaštene za zastupanje zajednice i likvidatora nije donesena u skladu s odredbama statuta zajednice..." navodi se među ostalim u obrazloženju odluke Ministarstva uprave kojim je odbačena žalba Rine Villani, a za koju bi micanje s čela Zajednice Talijana Zadar mogao biti tek početak kraja.

Naime, nezadovoljni članovi Zajednice predvođeni Karucom još su prije dvije godine Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnijeli kaznenu prijavu protiv Villani zbog sumnje u brojne nepravilnosti u koje je navodno bila upetljana kao predsjednica Zajednice, pogotovo u vezi trošenja i prikupljanja novca te vođenja dječjeg vrtića Pinocchio. Iako temeljem podnijete prijave odvjetništvo još uvijek provodi izvide, najnovija odluka Ministarstva uprave mogla bi poslužiti kao dodatni poticaj da razdoblje "apsolutističke vladavine" Rine Villani na kraju bude opisano na stranicama crne kronike.

25. travanj 2024 15:38