StoryEditorOCM
4 kantunaVELIKA ANALIZA

Lani otvoreno tisuću tvrtki više nego u 2017., najveći boom zabilježen u Zadru i Bjelovaru!

Piše novac.hr
26. lipnja 2019. - 20:03
zadar riva morske orgulje

Nakon što smo nedavno, na temelju podataka Ministarstva gospodarstva i Hrvatske obrtničke komore, analizirali pozitivne trendove na obrtničkoj sceni i utvrdili da je najviše obrtnika u otočnim gradovima, a najveći rast bilježi Grad Dubrovnik, odlučili smo provjeriti kakva je situacija s poduzetnicima, odnosno trgovačkim društvima.

Kao i kod obrtnika, uočljiv je rast broja novoosnovanih tvrtki, pa ih je tako lani osnovano 14.267, gotovo tisuću više nego 2017. Ukupno, pokazuju podaci DZS-a, upravo su trgovačka društva na kraju prošle godine činila većinu registriranih poslovnih subjekata u Hrvatskoj. Od 149.973 aktivna poslovna subjekta, čak 126.982 su trgovačka društva.

Kao i uvijek, analizirali smo situaciju i trendove po gradovima, odnosno - ovaj put - ispostavama trgovačkih sudova na kojima su trgovačka društva osnovana. A podaci koje smo dobili iz Ministarstva pravosuđa pokazuju da je najviše trgovačkih društava lani, nakon Zagreba, registrirano u Splitu - 1680, potom Rijeci - 1348 i Pazinu - 1155. Slijede trgovački sudovi u Osijeku - 1123, Varaždinu - 973, Zadru 730 i Bjelovaru - 381.

Zdrave osnove

A upravo Zadar i Bjelovar bilježe najveći rast broja novoosnovanih poduzeća u zadnjih godinu dana, 14,4% i 12,7%. Treći je po rastu broja novih tvrtki Split - 10,8%, slijede Zagreb, Osijek, Varaždin, Pazin i Rijeka.

Gradonačelnik Zadra, Branko Dukić, ističe da je ovo već treća godina zaredom u kojoj svi gospodarski pokazatelji na području Grada Zadra kontinuirano i značajnije rastu pa je Zadar danas, kaže, grad dinamičnog i agilnog poduzetništva.

- Raste broj novoosnovanih tvrtki, ali i novozaposlenih, kao i prihodi, posebno oni od prodaje u inozemstvu. Sve to govori da su većim dijelom zadarske tvrtke svojim proizvodima i uslugama, a ponajprije dugoročnim poslovnim planiranjem, uspjele odgovoriti izazovu gospodarske krize i danas svoj razvoj grade na zdravim osnovama. Pokazuju i sposobnost prilagodbe i spremnosti za konkuriranje europskom tržištu, što se potvrđuje visokim rastom izvoza roba i usluga. Raduje što rast bilježe različite grane gospodarstva - ne samo turizam i trgovina, nego i prerađivačka industrija, prijevoz i skladištenje te građevinarstvo - ističe Dukić.

Navodi da su ove godine dovršili investiciju vrijednu više od 6 mil. kuna, osiguranu iz fondova EU, za preuređenje postojećeg poduzetničkog inkubatora te njegovo opremanje novim sadržajima i opremom.

- Investirali smo u coworking prostor, informatičke učionice i konferencijske sale, 3D laboratorij, fotonaponske elektrane, raznu IK opremu i softver, ali i lounge bar za korisnike, prostor za sastanke… U pripremi je izgradnja novog specijaliziranog inkubatora za sektore visoke dodane vrijednosti koji bi pružao usluge i davao podršku startup-ima te malim i srednjim poduzetnicima koji razvijaju inovativne proizvode i gaje pristup poduzetništvu utemeljen na znanju i inovacijama. Za njega imamo osiguranih nešto više od 22 mil. kuna kroz ITU mehanizam - kaže Dukić.

Grad Zadar je EU sredstvima, u partnerstvu s Obrtničkom komorom, uredio i COIN Zadar vrijedan 5,1 mil. kuna. Taj prvi zadarski pokretač coworking scene znatno je olakšao pokretanje vlastitog posla, osobito u samostalnim djelatnostima različitih struka vezanih uz ICT. U suradnji sa zadarskim Sveučilištem, a sredstvima projekta prekogranične suradnje, uložili su oko 320.000 kuna u uređenje i opremanje prostora Code Hub. On je namijenjen studentima, IT poduzetnicima i ostalim ciljanim skupinama.

Ulaganje u mlade

Nedavno je krenula i izgradnja 24,4 mil. kuna vrijednog Centra kreativnih industrija s težištem na audiovizualnoj industriji i IT industriji.

Dukić dodaje da Grad sustavno ulaže u mlade - učenike i studente kroz stipendiranje posebno deficitarnih zanimanja te razvija učeničke centre izvrsnosti za matematiku, fiziku i informatiku.

- Ulaganje u znanost, znanje i stručne vještine jedino je jamstvo uspješnog poduzetništva, gospodarskog rasta i profesionalnog razvoja - zaključuje Dukić.

20. travanj 2024 11:38