StoryEditorOCM
4 kantunaUSPJEŠNO OKONČANA POTRAGA ZA NESTALOM "TROJKOM"

Slovenci pronađeni na otoku Istu!

Piše Zadarski.hr
27. lipnja 2019. - 13:33
zadar

Potraga za trojicom nestalih Slovenaca koji su u srijedu u 20.30 sati isplovili u ribanje brodskim tenderom uspješno je okončana.

Slovenci su pronađeni, 27. lipnja u 2.08 sati, na poziciji ispred uvale Široka, na otoku Istu. Trojicu Slovenaca službenici Lučke kapetanije Zadar pronašli su neozlijeđene, a nisu zatražili niti ponuđenu liječničku pomoć.

Kao uzrok kašnjenja u povratku naveli su kvar pogonskog stroja, nakon čega su ih službenici Lučke kapetanije Zadar prevezli na njihovu smještajnu brodicu 'DODA II', u 2.30 sati. 

Dojavu o njihovom nestanku službenici MRCC Rijeka zaprimili su sinoć, 26. lipnja u 23.52 sati od A.Z., članice posade brodice imena 'DODA II', Hrvatske zastave, koja se tada nalazila na sidru u zapadnome dijelu Zadarskog arhipelaga. Dojavu je uputila s obzirom da se "trojka" nije vratila u dogovoreno vrijeme, a sa sobom nisu imali nikakva sredstva komunikacije.

O događaju su iz MRCC Rijeka odmah izvijestili službenike Lučke kapetanije Zadar, koji su odmah krenuli u traganje, a posredstvom radijskih komunikacija iz MRCC Rijeka o traganju su obaviješteni i drugi sudionici u području traganja te su upozoreni na pojačan oprez..

- Ovaj događaj, koji je srećom okončan uspješnim pronalaskom nestalih osoba, bez ozljeda i materijalne štete, još jedan je u nizu sličnih, kada se nautičari upuštaju u određene aktivnosti na moru, bez da su u potpunosti pripremljeni, kako osnovnim znanjima, tako i nužnom opremom.

U cilju preveniranja ovakvih događaja tijekom nastavka sezone pojačanoga pomorskog prometa, apeliramo na sve sudionike u pomorskom prometu, ali i rekreativce te kupače, da se prije izlaska na more kvalitetno informiraju o svim aspektima plovidbe i boravka namoru te da se tijekom plovidbe i drugih aktivnosti na moru, pridržavaju svih sigurnosnih standarda - izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture,

 

27. travanj 2024 04:26