StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON OPTUŽBI ZA NEPOSLUH I KRŠENJE CRKVENIH ZAKONA

Jesu li nam lagali: 'odmetnuti' župnik don Marino ipak je doktorirao uz crkveni blagoslov!?

Piše Ana Vučetić Škrbić
28. lipnja 2019. - 10:45
Screenshot_20190625-182108_Samsung_Internet

Iako su ga prošlog tjedna javno optužili za neposluh i kršenje crkvenih zakona, tvrdeći da je upisao i doktorirao na studiju pedagogije Filozofskog fakulteta bez njihova odobrenja, Zadarska nadbiskupija se prije sedam godina na svojim službenim stranicama sama javno pohvalila da je njihov župnik, don Marino Ninčević, uspješno obranio doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu!

Taj svećenik, inače nekadašnji ravnatelj nadbiskupskog sjemeništa i župnik na Bilom brigu, a sada predavač na Hrvatskim studijima, izazvao je prilično gnjevnu reakciju Nadbiskupije nakon što se slikao u "Varteksovu" odijelu za njihovu novu kampanju "Nesavršeni muškarci u savršenim odjelima". Na taj se potez, rekao nam je, odlučio kako bi sakupio donacije za gradnju učeničkog doma u Zambiji, gdje redovito odlazi u misije. Međutim, nakon što je priča o zadarskom svećeniku “pustolovu, misionaru i znanstveniku” postala hit na društvenim mrežama, stigla je osuđujuća reakcija iz Crkve.

U potpuno netipičnom javnom obraćanju za Zadarsku nadbiskupiju, koja se na ovakav način nije očitovala ili osudila niti jedan od skandala svojih svećenika u zadnjih 15-ak godina, od pedofilije, krađe novca do vožnje u pijanom stanju, don Ninčević je osobno prozvan kao slučaj kod kojega je "zadnjih godina puno stvari u neredu i mimo zakona".

- Don Marino dr. Ninčević nije imao dopuštenje crkvenih vlasti za sklapanje ugovora o radu na Hrvatskim studijima, kao što nije imao ni prethodno dopuštenje za studij pedagogije. Isto tako, izuzev "slobodne godine" (2014.), koju je tražio, on nema dopuštenje boraviti izvan Nadbiskupije, a već je četiri godine nezakonito odsutan i bavi se poslovima za koje nema crkveno dopuštenje. O svemu tome vodio se i vodi crkveni proces koji se do sada odvijao u diskreciji - tvrdili su u tom svom priopćenju prije nekoliko dana.

No, u Nadbiskupiji su očito zaboravili da su 24. lipnja 2012. godine na svojim službenim stranicama objavili poduži tekst o tome da je njihov don Marino uspješno obranio doktorsku disertaciju na temu “Samoprocjena pedagoških kompetencija srednjoškolskih vjeroučitelja”.

- Don Marino Ninčević, svećenik Zadarske nadbiskupije, na odsjeku za Pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak 12. travnja uspješno je obranio doktorsku disertaciju iz društvenih znanosti, polje pedagogija, grana opća pedagogija i školska pedagogija, te je stekao akademski naslov doktora znanosti - stoji na početku teksta koji završava riječima da je “dr. Ninčević autor brojnih znanstvenih članaka iz područja pedagogije i odgojnih znanosti u domaćim i stranim znanstvenim časopisima, dodajući da je “aktivno sudjelovao na brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim simpozijima s temama iz pedagogije i odgojnih znanosti”.

Ta objava, koja je još uvijek dostupna na njihovim stranicama, u potpunoj je suprotnosti s onim što Zadarska nadbiskupija danas tvrdi i gdje se Ninčeviću zamjera angažman izvan župnoga pastorala.

Komentar na ovo tražili smo u Zadarskoj nadbiskupiji, pogotovo zato što “odmetnuti svećenik” tvrdi da je od početka imao suglasnost zadarskog nadbiskupa, mons. Želimira Puljića za rad na Hrvatskim studijima. Međutim, tamo su nam rekli da ostaju pri onome što su napisali u priopćenju jer je to - istina.

 

Otkazali mu promociju
U srijedu navečer Marino Ninčević je u zagrebačkom hotelu "Westin", zajedno s koautorom Zdenkom Balažom, predstavio knjigu "Kognitivna kibernetika". Ni to nije prošlo bez skandala. Naime, predstavljanje je prvotno trebalo biti u dvorani "Vijenac" na Kaptolu, Glas Koncila je trebao biti suorganizator, a urednik mons. Ivan Miklenić jedan od moderatora. Međutim, nakon priopćenja koje je stiglo iz Zadarske Nadbiskupije, Glas Koncila se od svega ograđuje "zato što kao crkvena ustanova ne mogu ni prividno stati na stranu svećenika pod crkvenim kaznenim procesom."
- Budući da je očito da je Glas Koncila izmanipuliran, obvezan je kao crkvena ustanova otkazati unajmljeni prostor i sudjelovanje u promociji vezanoj uz osobu toga svećenika odgoditi dok se ne završi crkveni proces i ovisno o ishodu tog procesa – poručili su iz Glasa Koncila.

19. travanj 2024 18:26