StoryEditorOCM
4 kantunaKRIMINALISTIČKA OBRADA NAD POZNATIM ZADARSKIM PODUZETNICIMA I HOTELIJERIMA

Prodajom novih dionica većinski vlasnik hotela Zadar Milan Miletić "utržio" 14 milijuna 672 tisuće kuna!

Piše B.S.
28. lipnja 2019. - 16:13
miletic4-181017

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske proveli su kriminalističko istraživanje nad tri osobe u dobi od 68, 65 i 48 godina, koje se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti.

Neslužbeno doznajemo da je riječ o 65-godišnjem Milanu Miletiću, vlasniku tvrtke Hoteli Zadar d.d., te 68-godišnjem Ivi Deviću, sada umirovljenom bivšem predsjedniku Uprave i bivšem direktoru tvrtke Hoteli Zadar d.d.

Kao savjetnik im je bio 48-godišnji Zagrepčanin Denis Fudurić.

Prema informacijama iz policije, njih troje su u dogovoru tijekom studenog 2010. Miletiću predložili donošenje odluke o dokapitalizaciji dioničkog društva emitiranjem 80 tisuća novih dionica po cijeni od 10 kuna po dionici, iako se u tom vremenu navedenim dionicama trgovalo po cijeni od oko 200 kuna. Istodobno su predložili da se upis novoemitiranih dionica omogući isključivo 48-godišnjem savjetniku – članu uprave, dok su onemogućili upis dionica ostalim dioničarima.

Nakon togu su Dević i MIletić kao većinski dioničari na glavnoj skupštini dioničara tako predloženu odluku o povećanju temeljnog kapitala i izglasali.

Shodno donesenoj odluci, 48-godišnji savjetnik je uplatio 800 tisuća kuna za kupnju svih 80 tisuća novoemitiranih dionica dioničkog društva, čime je stekao 34 posto vlasništva nad društvom, čija je procijenjena vrijednost imovine u tom trenutku iznosila preko 121 milijun i 500 tisuća kuna, a koji novčani iznosi je osumnjičeni tada posudio od Miletića.

Također, temeljem međusobnog dogovora, 48-godišnji savjetnik je u travnju 2011.godine vlasništvo nad navedenih 80 tisuća dionica prenio na Miletića da bi na taj način zatvorio prethodno spomenutu pozajmicu.

Na ovaj način je Miletić za neprimjereno nizak iznos od 800 tisuća kuna stekao dodatno vlasništvo na društvom, da bi u tom trenutku držao 76 posto dionica dioničkog društva, čime je stekao apsolutnu mogućnost donošenja svih kapitalnih odluka za društvo (promjena statuta društva, prodaja nekretnina, imenovanje nadzornog odbora i dr.).

Međutim nakon žalbe malih dioničara, nadležni trgovački sud, kao i Visoki trgovački sud tijekom 2016.godine su pravomoćnom presudom poništili odluku o dokapitalizaciji te je vlasništvo nad dioničkim društvom vraćeno u prvotno stanje.

Dakle, Devića se sumnjiči da je na poticaj Miletića, a uz pomoć 48-godišnjeg savjetnika Fudurića, svjesno i namjerno iskoristio svoj položaj direktora dioničkog društva, a s ciljem pribavljanja značajne nepripadajuće imovinske koristi Miletiću u iznosu većem od 14 milijuna 672 tisuće kuna, a za koji iznos je oštetio dioničko društvo.

Protiv sve trojice je Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Miletić je 2000. godine preuzeo hotel Zagreb, bivši hotel "Beograd", te hotel "Kolovare", odnosno kompletnu tvrtku koja je bila praktično u stečaju. Tvrtku je preuzeo sa 75 milijuna kuna kredita, 11 milijuna prihoda i 165 zaposlenika. U hotelu "Kolovare" obnovljeno je 75 soba i šest apartmana koji su se renovirali 1998. godine. Vrijednost investicije je bila viša od desetak milijuna kuna. Hotel Zagreb i Beograd još nisu obnovljeni.

Miletić je prije toga u Ameriku došao 1971. godine, sa 18 godina. Tamo je otvorio svoj prvi restoran 1977. godine. Od toga je razvio individualne korporacije od 11 restorana. Bavio se nekretninama, ugostiteljstvom, trgovinom.

Sada teško bolesnom Deviću na Županijskom sudu u Zadru u tijeku je kazneni postupak u kojem se tereti za četiri kaznena djela, dvije zlouporabe položaja i ovlasti, te dva kaznena djela krivotvorenja isprava koje je počinio prije 11 godina kao tadašnji predsjednik uprave Hotela Zadar.

Optužen je da je dvije svadbene večere kćeri i sina zadarskih poduzetnika u hotelu "Kolovare", u tvrtki prikazao kao “najam dvorane i opreme za održavanje prezentacije”, “domjenak poslovnih partnera”, te “prezentaciju građevinskih strojeva”, trebalo bi utvrditi računovodstveno-financijsko vještačenje.

24. travanj 2024 20:27