StoryEditorOCM
4 kantunaU CRNOM NE ŽELE DOM ZA ODGOJ DJECE JER SE TO NE UKLAPA U NJIHOVE PLANOVE ZA RAZVOJ ELITNOG NASELJA?!

Ravnateljica Ljiljana Šarić: Razočarana sam, naša djeca zaslužuju svoju priliku i imaju pravo na život u obiteljskom okruženju!

Piše Ana Vučetić Škrbić
30. lipnja 2019. - 22:20
dom

Informacija kako će Grad Zadar Domu za odgoj djece i mladeži darovati gradsko zemljište u prigradskom naselju Crnom, po svemu je trebala biti lijepa vijest.

Ta ustanova koja se brine o osjetljivoj populaciji djece i mladih s problemima u ponašanju i bez odgovarajuće roditeljske skrbi konačno će, nakon 60 godina rada u staroj zgradi na Voštarnici, dobiti novu, lijepu i veliku zgradu za organizirano stanovanje i time deinstitucionalizirati smještaj svojih štićenika izvan zidova doma. U kući s okućnicom, u mirnom okruženju, živjet će desetak djece koja će biti pod stalnim nadzorom odgojitelja te, kao u malim obiteljima, učiti kuhati, čistiti, brinuti se o životinjama i biljkama u dvorištu. Ukratko, pripremat će ih se za samostalan život na način koji u dosadašnjem domu nije bio moguć. I sve to financiralo bi se iz EU sredstava.

No, lijepa vijest brzo se pretvorila u skadal: nakon što su čuli da je Grad darovao teren Domu za odgoj u njihovom naselju, mjesni odbor Crno je u ime svih mještana poslao proglas kojim od gradske uprave traže da još jednom razmisle o lokaciji darovanog zemljišta. Naime, oni su "zabrinuti za sigurnost svog mjesta jer se izgradnja doma ne uklapa u njihove planove za razvoj elitnog naselja"?! I zato traže od Grada da još jednom razmisle prije potpisivanja ugovora, inače prijete potpisivanjem peticije.

- Mjesto Crno, koje se nalazi na sjevernom ulazu u Zadar, postaje jedno od najpoželjnijih lokacija za život u Zadru. Geografska lokacija samog naselja je izvrsna, nalazi se na nadmorskoj visini od 75 metara, što mu direktno omogućuje izvrstan pogled na sam Zadar. Spaja se direktno kroz Babindub na Zračnu luku Zadar, luku Gaženica te brzu cestu „Kalmetinu". Iz Crnoga ste i u srcu sezone u svakom dijelu grada kroz 10 minuta te se rapidno razvija i turizam. No ono zbog čega je Crno jedno od najpoželjnijih mjesta u Zadru za život je zajedništvo njegovih stanovnika i jedan miran, kulturan i siguran način života za oko 650 žitelja.

Kad smo putem medija saznali za izgradnju zgrade za smještaj djece iz Doma za odgoj, kroz cijelo mjesto nastao je nemir i zabrinutost svih naših stanovnika. Reakcija mještana je prirodna jer detalje ne znamo. Iako nitko u mjestu nema ništa protiv izgradnje Doma, svi redom smatraju da Crno zbog svega gore navedenoga nije adekvatna lokacija za isto - poručuje MO Crno u svom priopćenju koje potpisuje predsjednik Ivica Grgurović dodajući kako je njihov plan za budućnost da Crno postane elitno naselje u Zadru, da iskoristi svoj cijeli potencijal, a isti je velik u segmentu turizma, kulture, sporta, gospodarstva, poljoprivrede...

- I baš zbog cijelog navedenog potencijala zabrinuti mještani Crnoga ljubazno mole Grad Zadar da još jednom razmisle o budućoj lokaciji novog Doma za smještaj djece za odgoj. Smatramo da Grad Zadar može pronaći novu lokaciju, gdje ustanova takve namjene neće zakočiti razvoj cijelog mjesta. U suprotnome, mještani su spremni svoje nezadovoljstvo izraziti potpisivanjem peticije, no iskreno se nadamo da do toga neće doći - poručili su iz Crnog.

Njihova reakcija u zadarskoj je javnosti dočekana s osudom, pogotovo što je riječ o djeci s problemima čije je odrastanje obilježila stigmatizacija koju sada ponovno moraju prolaziti. Neugodno je iznenađena i ravnateljica Doma za odgoj, Ljiljana Šarić koja kaže kako je baš od jedne male, seoske sredine kakvo je Crno, očekivala da će prigrliti tu djecu i pomoći im. Umjesto toga, doživjela je razočaranje.

- Naša djeca, kakva god bila, zaslužuju svoju priliku i imaju pravo na život u obiteljskom okruženju. Oni nisu nizašto krivi, oni su proizvod svojih roditelja i do sada u životu puno su puta zbog toga bili stigmatizirani. Nisam očekivala da će to sada morati ponovno prolaziti. U svakom mjestu ima barem 10 obitelji s problematičnom djecom pa ih se ne iseljava - kaže ravnateljica Šarić dodajući kako je Republika Hrvatska potpisnik svih konvencija o pravima djeteta, a kako je upravo život u obiteljskoj zajednici u osnovi tog prava.

- Ta stambena zajednica u Crnom je simulacija obiteljskog života gdje će se naša djeca spremati za samostalni život i učiti vještinama koje im mi u Domu ne može pružiti. Ovdje će im život biti organiziran na jedan potpuno drugi način, cijeli dan će im biti protkan obavezama koje će ih učiti odgovornosti i samostalnosti i to uz 24-satnju brigu socijalnih radnika. Neće ta djeca biti prepuštena sama sebi i lutanju, dapače, ovo je potpuno drugi koncept odgoja i odrastanja izvan insitucija koje su već uveli brojni hrvatski i europski gradovi. Umjesto da im se u tome pomogne, nas se tjera. Zaista sam razočarana - zaključuje ravnateljica Ljiljana Šarić, nadajući se kako prosvjedi iz Crnog neće zaustaviti ovaj veliki europski projekt koji je praktički pred realizacijom.

22. travanj 2024 17:36