StoryEditorOCM
4 kantunaNA ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI NEOVISNI ZA HRVATSKU 'PODVILI REP' I GLASALI PO NALOZIMA HDZ-A

Bura oko Renate Peroš: „Muzeju je napravila pola milijuna kuna štete, ima šest prijava, do kada ćemo za nju glasati?“

Piše L.Burčul
4. srpnja 2019. - 17:45
zupanijska_skupstina12-240619

Za razliku od sjednice Županijske skupštine koja je prije desetak dana prekinuta jer HDZ prvi put nije imao većinu, nastavak koji je održan u četvrtak tekao je kao „po loju“, jer su vijećnici Neovisnih za Hrvatsku (NHR), bez kojih HDZ u Skupštini nema većinu, dizali ruke „kao na federe“. Većinu od čak 40 točaka podržao je i SDP, unatoč strastvenim izjavama Josipa Tičića sa prošle sjednice da je „sazrelo vrijeme da oporba djeluje jedinstveno i da može rušiti župana“. I četvero vijećnika HDZ-a, koji su se na prošloj sjednici „odmetnuli“ i nisu glasali kako je glasao HDZ, te je odmah proglašen „unutarstranački udar na župana Božidara Longina, i to od strane Kalmetinih HDZ-ovaca“, u četvrtak se primirio. Zapravo, unatoč pojedinačnim ispadima oporbe za govornicom, svih 40 točaka u četvrtak je izglasano glatko i HDZ je evidentno brzo povratio i demonstrirao svoju političku moć. Ipak, objašnjenje za ovakvu situaciju dao je vijećnik Akcije mladih (AM) Marko Pupić Bakrač, obrativši se sa govornice vijećnicima NHR-a:

- Treba demistificirati ovu situaciju. Zašto niste ovako, kao danas, dizali ruke prošli put? Zato što ste uvjetovali svog čovjeka na mjestu zamjenika ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije i dobili ste ga. HDZ je odustao od svoga, vi ste dobili Erlića, politička trgovina je obavljena i sada glasate kako HDZ hoće – ustvrdio je Pupić Bakrač, kojega nitko nije ni pokušao demantirati.

Na sjednici je, između ostalog, prihvaćen memorandum kojim se objavljuje sklapanje prijateljstva i uspostavljanje suradnje između Zadarske županije i talijanske regije Veneto. Uzalud je Ante Rubeša (AM) zapitkivao čija je to inicijativa, odgovora nije bilo, isto kao ni odgovora na niz drugih pitanja, što je Rubešu navelo da zaključi da predsjednik Skupštine Željko Lončar „sjednicu vodi kao na sajmu u Benkovcu“. Unatoč manjem broju opomena, oporba nije uspjela „uzburkati strasti“, štoviše, gotovo u potpunosti je utihnula u pokušajima da predlagatelji barem objasne o čemu se u svakoj od točaka glasa.

Prašina se digla jedino oko Narodnog muzeja Zadar (NMZ) i v.d. ravnateljice Renate Peroš, odnosno točke u kojoj se mijenjao statut NMZ-a.

- Vi sada glasate sami protiv sebe, jer sam odmah bio upozorio da je Statut nezakonit, no vi ste ga tada ipak izglasali. Sada, kad je Ured državne uprave, kao i Ministarstvo kulture, naložilo da se nezakonitosti isprave, vi ste to učinili i opet glasate, sada za izmijenjeni statut. Razlog je, naravno, da se uskladi natječaj za ravnateljicu, ne može više biti v.d. Namjerno kažem za ravnateljicu, jer se zna tko će biti izabran – rekao je Pupić Bakrač.

- Koliko od nas ovdje želi da živimo u balkanskoj krčmi, a koliko u pravno uređenoj državi? Ravnateljica Peroš ima šest prekršajnih prijava, a sada ću vam reći da će imati i kaznenu. Ta je osoba muzeju napravila pola milijuna kuna štete i još stižu prijave, to je vama normalno? – pitao je Pupić Bakrač. U obranu Renate Peroš stao je vijećnik Joso Nekić, inače predsjednik Gradskog odbora HDZ-a, i rekao da su izmjene statuta benigne.

- A to što vi radite toj ženi, Renati Peroš, je ispod svakog ljudskog dostojanstva. Prekršaje koje su se u muzeju dogodili ima bar pola muzeja u Hrvatskoj. Muzej radi kvalitetno, ona savršeno radi svoj posao, a zna se zašto ste vi na nju kivni – rekao je Nekić, i izazvao reakciju SDP-ove Suzane Jakovac.

- Možda Renata Peroš svoj posao radi vrhunski i možda na svijetu nema boljeg muzeja. Ali je činjenica da ima nekoliko prekršaja i koliko smo mi moralni da stalno za nju glasamo, kakvu to mi poruku šaljemo? – upitala je Jakovac i ostala bez odgovora, a izmjena statuta NMZ-a je glatko usvojena.

16. travanj 2024 15:05