StoryEditorOCM
4 kantunaPIONIRSKI PODUZETNIČKI POTHVAT ROKA BRALE KONAČNO ZAŽIVIO

Na otoku Istu otvorena prva plutajuća benzinska postaja na Jadranu!

8. srpnja 2019. - 01:50
pumpa ist (2)

Prva ploveća benzinska postaja na Jadranu počela je s radom prošlog tjedna u uvali Kosirača na otoku Istu. Više od deset godina poduzetnik Roko Brala pokušavao je pokrenuti ovaj pionirski posao na nekom od zadarski otoka, ali je svaki put zbog neprohodne šume administrativnih prepreka morao odustati. Sada su se napokon sve kockice posložile i Zadarska županija je, na radost mještana Ista, Premude, Oliba i Silbe, te brojnih nautičara, ribara i turista, dobila prvu hrvatsku benzinsku postaju na moru.

- S radom smo počeli prošlog tjedna. Postaja je usidrena uz mul u uvali Kosirača na sjeverozapadnoj strani otoka Ista. Dosad je najbliža benzinska postaja bila ona na Malom Lošinju, udaljenom 40 nautičkih milja, odnosno u Zaglavu na Dugom otoku, udaljenom preko 30 nautičkih milja. U tom prostoru sada imamo plutajuću pumpu koja ima iste tehničke karakteristike kao svaka benzinska postaja na otoku – kaže Goran Golem, direktor tvrtke Brala d.o.o.

Plutajuća benzinska postaja nosi službeni naziv "M/B Gaj", duga je 25 metara i ima nosivost 200 tisuća litara goriva. Riječ je zapravo o malom tankeru s vlastitim motorom koji se može lako premještati s lokacije na lokaciju. Na postaji se toči euro dizel i euro super po istoj cijeni kao i na drugim benzinskim postajama na otocima.

Pumpa radi 24 sata i namijenjena je prije svega stanovnicima zadarskih pučinskih otoka, Ista, Premude, Oliba i Silbe, te svim nautičarima i ribarima na putu iz Dalmacije u Kvarner i obrnuto. Kada ostane bez goriva, pumpa se odveže s mula i doplovi do Gaženice. Tu se ponovno natanka i vrati na svoje radno mjesto. Za jednu takvu operaciju plutajućoj pumpi potrebno je manje od 24 sata.

- Išćani su oduševljeni plutajućom pumpom. Napokon više ne moraju nositi kanistre s gorivom iz Zadra za svoje pente i motokultivatore. Ovo će i njima olakšati život, ali i skratiti gužve na benzinskim postajama u Zaglavu. Također će pomoći svim čarterašima i nautičarima koji plove na ovoj ruti, jer sad imaju sigurno mjesto gdje mogu uzeti gorivo.

Zahvaljujući snažnim agregatima možemo servisirati i velike motorne jahte, a brzina pumpanja goriva je ista, ako ne i bolja, kao i na svim drugim benzinskim postajama. Normalno da očekujemo da će se sve to pozitivno odraziti i na kvalitetu naše turističke ponude – kaže direktor Golem.

Koncesiju za plutajuću pumpu na 10 godina dobili su od Županijske lučke uprave Zadar. Prije nego što je počela s radom, postaja je morala dobiti desetke dozvola i zadovoljiti brojne pravilnike, od studije utjecaja na okoliš do suglasnosti mjesnog odbora Ista. Sam brod je kupljen za oko pola milijuna eura i potom temeljito prerađen kako bi mogao dobiti dozvolu za rad. Zajedno s kupnjom broda, ukupna investicija u plutajuću pumpu penje na oko 6 milijuna kuna.

- U prvoj godini ne očekujemo neke posebne rezultate. Važno je da smo krenuli i da ljudi znaju da postojimo. Paralelno s početkom rada oglasili smo se na svim specijaliziranim portalima za nautičare u susjednim zemljama, od Italije i Slovenije, do Crne gore i Grčke. Pokušavamo pokriti ona tržišta s kojih u Jadran dolazi najviše nautičara – objašnjava direktor Golem.

Ovisno o rezultatima rada vlasnik će procijeniti daljnja ulaganja. Nabavka mini-tankera nije bila nimalo jednostavna, kao ni proces prilagodne koju je brod morao proći u brodogradilištu Lamjana na otoku Ugljanu.
- Pratit ćemo kako posao ide, za sada nemamo planova o novim ulaganjima, ali nikad se ne zna – kaže direktor prve plutajuće benzinske postaje na Jadranu.

25. travanj 2024 07:03