StoryEditorOCM
4 kantunaDAN KASNIJE NAKON "MIKRO OLUJE"

Čupala je stabla, bacala kontejnere na automobile, na Molatu pravim čudom spašeno 50 djece, ovo je bio pravi užas!

Piše M. Kalajžić
8. srpnja 2019. - 23:35
nevrijeme37-080719

Strahovito nevrijeme poharalo je zadarsko područje u noći između nedjelje i ponedjeljka. Više od stotinu automobila oštećeno je zbog loma grana ili pada čitavih stabala, puno je krovova oštećeno na obiteljskim kućama, bilo je nasukanih brodova, uništenih kampova, oštećenja javne rasvjete na Gradskom mostu, otkinutih škura, oštećenih fasada.

Kad je grunulo, izgledalo je poput pacifičkog uragana koja ruši sve pred sobom. Nakon dugotrajne vrućine nevrijeme se obrušilo na zadarsko područje u obliku više pijavica koje su u kovitlacu uništavale stabla, automobile, kontejnere, ograde... Pravo je čudo da nitko nije ozbiljnije stradalo, ali materijalne štete još će se zbrajati danima, a mjeriti sigurno u milijunima kuna, jer takvoga nevremena nitko se ne sjeća, barem ne u intenzitetu kojim je poharao Zadar u kratkom vremenu.

Sve je počelo "svjetlosnim efektima" – naelektrizirano nebo počele su parati munje koje su nagovijestile da se sprema nešto vrlo opasno. Potom se brzo hukom spustio vjetar nad Zadrom i donio prolome oblaka.

- Tužno je bilo gledati. Na rivi oluja nosila sve pred sobom. Stolovi, stolice, suncobrani i ostali ugostiteljski rekviziti letjeli na sve strane. Kiša je u nekoliko minuta preplavila iznad kolnika. U nekoliko minuta sve je prohujalo s vihorom. To je ukratko večeras bio Zadar – javila nam je jedna građanka koja se neposredno suočila s neverom.

Grmljavinsko nevrijeme slično "micro burstu", kratkotrajnoj oluji i kombinaciji s vjetrom iznimne snage, sručilo se na grad i u nekoliko minuta nosilo sve pred sobom. "Mikro oluja", kako je odmah prozvana, zbilja je prohujala s vihorom, ali je iza sebe ostavila velike štete. Vatrogasne snage intervenirale su odmah nakon udara na nekoliko desetka lokacija na području Zadra kako bi sanirali posljedice. Srušena su brojna stabla, a najveću štetu pretrpio je novootvoreni kamp na Boriku, gdje su oštećene kamp kućice i smještajni kapaciteti. Na Poluotoku kod hotela Bastion stradalo je nekoliko automobila na koje su pale odlomljene grane, a slično je bilo i na mnogim parkiralištima. Čini se da su najviše padali borovi koje je vjetar čupao iz korijena. Onaj tko se zatekao u automobilu, nije mogao voziti jer ga je "zid" od kiše i vjetra potpuno zaslijepio. Neki su kasnije rekli da takav strah nisu doživjeli niti za bombardiranja u ratu, jer je istovremeno nestalo i struje u mnogim dijelovima grada, pa su u mraku bili prepušteni oluji i samima sebi.

- Strašno, bila sam na Poluotoku u šetnji s troje djece i kod City galerije i policijske uprave nas je uhvatilo, mislim da je sve iz one zgrade što se tamo gradi po nama palo i posulo nas. Trk kući, srećom blizu živim, ali me baci nalet vjetra i padnem. Dođem kući, sve po terasi pobacalo. Užas, ovo još nisam doživjela – javila je jedna Zadranka.

- Užas, od Bokanjca do Bilog briga užas, kontejneri, šahtovi poiskakali, stabla, palete... Nikako kući doći – javila je druga sugrađanka.

- Stablo palo iznad kružnog, blokiralo cestu, a čovjek na motoru taman sekundu prije prošao. Nije vjerojatno ni svjestan koliko mu je malo falilo da ga poklopi. Nadam se da nitko nije stradao jer se činilo kao da je pijavica – posvjedočila je. Iz meteorološke postaje Puntamika saznali smo kako je u oluji palo 16 litara kiše i to u dva navrata, točnije dva pljuska. Vjetar je puhao 29 metara u sekundi, odnosno preko 104 kilometara na sat. U nedjelju navečer temperatura se spustila na 19,4 stupnja i to u 23.18 sati.

Ništa bolja nije bilo niti na otocima zadarskog arhipelaga. Tijekom večeri i noći, 7. na 8. srpnja uslijed kratkotrajnog, ali izrazito jakog nevremena na moru dogodile su se brojne pomorske nezgode manjeg i većeg intenziteta u vidu nasukanja, naplavljivanja (potpunog ili djelomičnog) i to u području nadzora gotovo svih lučkih kapetanija, o čemu su službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Naime, tijekom noći uslijed nevremena MRCC Rijeka zaprimljeno je preko 150 poziva te je u koordinaciji sa kapetanijama, pomorskom policijom i tvrtkama SeaHelp i Emergensea uspješno iskoordinirano na desetke izvanrednih događaja.

- S obzirom na izrazito nepovoljne vremenske prilike, najviše pomorskih nesreća i nezgoda dogodilo se u Zadarskom arhipelagu, od kojih posebno ističemo uspješnu spasilačku akciju prema 58 osoba, u najvećem broju djece. U nedjelju u večernjim satima, u području nadležnosti Lučke kapetanije Zadar, kao izravna posljedica nevremena zabilježeno je više izvanrednih događaja na moru, a prvu dojavu o nesreći službenici MRCC Rijeka zaprimili su u 22.30h, kada je dojavljeno o nasukanju pet jedrilica sa ukupno pedesetoro djece i šest odraslih osoba u uvali Jaz, sjeverni dio otoka Molata. Dojava je zaprimljena posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Zadar, slijedom čega je pokrenuta koordinirana spasilačka akcija sa Lučkom kapetanijom Zadar i Pomorskom policijom Zadar. U vrlo kratkom roku sa nasukanih brodica spašene je ukupno 56 osoba, koje su potom prevezene u Molat i sklonjene u prostorijama Mjesnog odbora. Među spašenima su u najvećem broju djeca u dobi od 10 do 15 godina, državljani Italije i Švicarske, koji su spašeni zajedno sa 6 članova posada pet nasukanih brodica te dvoje državljana Republike Hrvatske, koji su, na istoj poziciji uspjeli napustiti vlastito plovilo prije potonuća i na brodskom tenderu pričekati pomoć. Među spašenima, srećom, nitko nije ozlijeđen, a nije uočeno niti onečišćenje mora. Svi spašeni trebali bi napustiti otok Molat redovnom brzo-brodskom linijom za Zadar – izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.


Velike štete pričinjene su poljoprivrednim kulturama Na području Bulića, Vukšića i Provića, nevrijeme je "obralo" sav ovogodišnji urod grožđa.
- Ljudima je sve polomilo, jak vitar i krupa, nikome ni zrna nije ostalo na lozi. Meni je 4.000 loza obralo, mom rođaku 3.000, drugome rođaku još 4.000. Pericama iz Bile Vlake uništeno je 20.000 loza, ovo je katastrofa kakvu ne pamtimo. Zovemo od jutros grad Benkovac, Zadarsku županiju, Savjetodavnu službu... Nitko nam ništa ne govori, svi kažu zovi ovoga drugoga. Jedino ste nas vi novinari saslušali. Čovik je bacio mobitel od asfalt kad je čuo kako ga svi otkantavaju, a ima štete u stotinama tisuća kuna. Jednome susjedu diglo je auto na dva kotača, a vozio je dicu, toliko je jaka pijavica bila. Općinsko groblje Sv. Mihovila u Vukšiću je uništilo, ima razbijenih križeva, nadgrobnih spomenika. U svojih 68. godina nikad ovakvu silinu nisam vidio, sve nam uništeno, a svi digli ruke od nas – požalio se Ljube Kardum iz Provića.


- Uslijed visokih temperatura i akumuliranja vlage došlo je do razvoja oblaka kumulonimbusa u uvjetima toplije podloge i hladnijeg zraka. To je tipično ljetno grmljavinsko nevrijeme koje je u Zadru bilo vrlo intenzivno, te vjerojatno praćeno i razvojem pijavica, pa su i štete toliko velike.
Idućih dana možemo očekivati čak i još intenzivnije oluje odnosno razvoj grmljavinskog nevremena. Posebno je to opasno za nautičare koji nisu toliko vični Jadranu, što je onda i razlog većeg broja spašavanja. Teško je točno predvidjeti jačinu udara koji može nastati, ali svako meteorološko upozorenje treba shvatiti ozbiljno i pripremiti se koliko se može – kazao je dežurni sinoptičar iz Pomorskog meteorološkog centra u Splitu.


"Mikro" oluja nije zaobišla niti Petrčane gdje se katamaran, koji je bio usidren na mrtvom vezu ("colpo morto"), nasukao na plaži. Oluja je nered napravila i ispred hotela Pinija gdje su brojni borovi pali na parkirane automobile. U tijeku je saniranje štete i pilanje borova kako bi se oslobodili parkirani automobili, a na terenu su i vatrogasci.


Nevera koja je u nedjelju navečer protutnjala Zadrom oštetila je i gradski most. Jak vjetar koji je puhao preko sto kilometara na sat iščupao je velike metalne rukohvate koji su završili u moru.

26. travanj 2024 10:04