MONSTRUOZNI OTAC SA PAGA TRAŽIO PUŠTANJE IZ PRITVORA "Nema opasnosti jer ne bi živio sa žrtvama – svojom djecom, jer više ne žive u mjestu gdje su ranije stanovali zajedno – u kući na Pagu!"

MONSTRUOZNI OTAC SA PAGA TRAŽIO PUŠTANJE IZ PRITVORA

Otac (54) koji je svoje četvero djece bacio s balkona kuće na Pagu žalio se Vrhovnom sudu RH tražeći da mu se ukine pritvor u kojem se nalazi od 28.veljače kada je počinio nezapamćen zločin koji je zgrozio hrvatsku i svjetsku javnost.

U žalbi koju je uputio preko odvjetnika Branimira Zorice navodi kako su razlozi zbog kojih mu je Županijski sud u Zadru 20.svibnja produžio pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela – pogrešan. Ističe kako u slučaju ukidanja istražnog zatvora nema opasnosti jer ne bi živio sa žrtvama – svojom djecom, jer više ne žive u mjestu gdje su ranije stanovali zajedno – u kući na Pagu.

Vrhovni sud mu je, međutim, žalbu odbio navodeći kako je počinio čak četiri kaznena djela teškog ubojstva u pokušaju i to na štetu svoje djece za koje je propisana kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora.

- Ta je kaznena djela okrivljenik počinio kao otac žrtava, djece u dobi od tri, pet, sedam i osam godina, koje je sa spavanja uzeo, te ih s visine od pet metara bacao s balkona kuće u kojoj su živjeli, s očitom namjerom da ih usmrti, no unatoč tome djeca su preživjela. Kaznena djela je počinio u odnosu na svoju djecu koja se ni po čemu nisu mogla nadati ovakvom zlu od svoga oca, što sve govori o posebno teškim okolnostima izvršenja kaznenih djela- navodi se u rješenju Vijeću za mladež Vrhovnog suda RH sastavljenom od sudaca Ileane Vinja kao predsjednice vijeća, te Melite Božičević-Grbić i Perice Rosandića kao članova vijeća.

Rješenjem je potvrđeno prethodna odluka Županijskog suda u Zadru kako postoji opasnost da će 54-godišnjak boravkom na slobodi, ponoviti kaznena djela ili dovršiti pokušana kaznena djela jer je već ranije osuđivan presudom Općinskog suda u Zadru i to zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava kada mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine uz vrijeme provjeravanja u trajanju od tri godine. Ta je presuda, naime, postala pravomoćna 14. studenoga 2017., iz čega proizlazi da je kaznena djela počinio u roku provjeravanja ranije presude.

Uz to su kod oca s Paga provedenim psihijatrijsko-psihologijskim vještačenjem utvrđena I trajna oštećenja psihičkih funkcija, pa zbog mogućnosti daljnje progresije tih oštećenja postoji rizik od počinjenja novih kaznenih djela. K tome se dodaje i da su sve okolnosti počinjenja ovih kaznenih djela negativno odjeknule u javnosti, zgražavajući i svjetsku javnost, s obzirom na teške okolnosti djela prema nedužnoj djeci, žrtvama.

- Pri tome, okolnost da je okrivljenik neupitno teško bolesna osoba, koju očekuje operativni zahvat, ne umanjuje značaj svih ranije iznesenih okolnosti- navodi se u rješenju Vrhovnog suda RH.

Otac sa Paga optužen je za četiri kaznena djela pokušaja teškoga ubojstva, za što mu prijeti i do 50 godina zatvora. Za završetak istrage ključno bilo vještačenje koje je pokazalo da 54-godišnjak nije bio neubrojiv, pa se optužnica ne poziva na Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. To znači da će mu se suditi u tzv. redovitom postupku, iako će rasprave biti tajne jer je riječ o zaštiti interesa djece.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

GRADONAČENIK BRANKO DUKIĆ SASVIM PRIVATNO O SVOJOJ OBITELJI I OČINSTVU Moji nisu bili najsretniji što sam ušao u politiku, ali podržavaju me. Sada mi prigovore iznose za ručkom, nekad imaju manje razumjevanja od oporbe...

Moji nisu bili najsretniji što sam ušao u politiku, ali podržavaju me. Sada mi prigovore iznose za ručkom, nekad imaju manje razumjevanja od oporbe...
Gradonačelnik Zadra Branko Dukić ima četvero djece, Bornu (21 g.), Luciju (19 g.), Nikolinu (17 g.) i Katarinu (...
Moji nisu bili najsretniji što sam ušao u politiku, ali podržavaju me. Sada mi prigovore iznose za ručkom, nekad imaju manje razumjevanja od oporbe...